miercuri, 15 ianuarie 2020

30 de ani de la Revolutia Infractorilor. Circa 10% dintre romani nu-si pot permite incalzirea locuintei.

Paradoxal, se pare ca stam destul de bine la acest capitol (sursa: https://www.mediafax.ro/social/un-mare-numar-de-romani-au-probleme-in-a-si-incalzi-locuinta-18687265), dupa ce in 2007 circa o treime din populatie (!) declara ca are nu-si permite sa plateasca incalzirea locuintei. Dar nu se stie niciodata cat de exacte sunt aceste numere.

Mai jalnic decat noi stau Bulgaria (34%), apoi "Lituania (27,9%), Grecia (22,7%), Cipru (21,9%), Portugalia (19,4%), Italia (14,1%)" (sursa: https://newsenergy.ro/eurostat-aproape-unul-din-zece-romani-sta-in-frig-iarna-fiindca-nu-si-permite-incalzirea-adecvata-a-locuintei/). Se pare ca e frig in multe tari mediteraneene, percepute ca fiind mai calde.

Alt paradox: tarile nordice (Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda) nu au probleme cu incalzirea locuintei.

Din punctul meu de vedere, devine evident din nou faptul ca salariul nu este in concordanta cu costurile vietii. Daca punem alaturi procentul de cetateni care nu-si permit incalzirea locuintei cu procentul somerilor, vedem imediat ca numarul somerilor este mult mai mic decat al cetatenilor care nu-si permit incalzirea locuintei.

Asta arata imediat ca Uniunea Europeana nu este chiar atat de sociala pe cat ar vrea sa para pe hartie, iar salariile se acorda dupa bunul plac si nu reflecta acoperirea costurilor unei vieti minimale decente. Pentru enorm de multi cetateni, aceasta situatie constituie un indemn si un stimulent continuu la comiterea de infractiuni pentru realizarea de venituri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu