luni, 14 martie 2022

Joaca statului cu amenzile pentru scumpirea carburanților

Foarte mult circ mediatic a fost alocat amenzilor date de ANPC și ANAF (poate și alte structuri ale statului) unor firme despre care se spune că au majorat foarte mult prețul carburanților, fără a avea o justificare economică (surse, de exemplu: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25426169-amenda-100-000-pentru-mol-scandalul-pretului-benzinei.htm; https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/benzinariile-care-au-majorat-artificial-pretul-vor-ramane-fara-veniturile-obtinute-astfel-anpc-masura-asta-e-mai-dura-ca-amenda-1866795; https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/amenzi-uriase-pentru-benzinariile-care-au-declansat-isteria-carburantilor-de-11-lei-litrul-1868259; https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/guvernul-a-anuntat-primele-sanctiuni-pentru-benzinaria-din-beius-de-la-care-a-pornit-isteria-carburantilor-de-11-lei-litrul-1867309).

Conform sursei https://observatornews.ro/economic/amenzi-de-peste-1-milion-de-lei-pentru-benzinariile-care-au-scumpit-nejustificat-carburantii-462411.html,

„ANPC şi ANAF au dat amenzi de peste 1 milion de lei furnizorilor de carburanţi, în urma majorării de preţuri la benzină şi motrină.”.

Parcurgând sursele menționate, am văzut că nu s-a invocat ca bază legală vreun articol de lege, ci s-a vorbit generic despre practici comerciale incorecte.

Pe sursa https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/amenzi-uriase-pentru-benzinariile-care-au-declansat-isteria-carburantilor-de-11-lei-litrul-1868259, se vorbește despre

”revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării prețurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele zile”.

Deci, părerea ANPC este literă de lege pentru benzinării.

ANPC, dar poate și ANAF și IGSU, pot stabili prețuri maximale ale unor operatori economici privați, deci sunt șefi în firmele altora în așa zisa economie de piață liberă.

Aici intervine partea cea mai interesantă: la haleală, în special la produsele de bază, nicio instituție a statului nu s-a băgat în seamă ca să conteste vreo scumpire din domeniul alimentar.

Scumpirile din domeniul alimentar au luat-o razna înainte de războiul din Ucraina. O luaseră razna chiar și înainte de circul cu scumpirea energiei, gazelor și altor combustibili.

Nu am spus-o doar eu, trăitor pe aceste meleaguri. Au remarcat și alții, de-a lungul timpului.

Ultima constatare vine de la refugiații din Ucraina care au vrut să mănânce în România:

„Ce a remarcat un ucrainean la Cluj, când a luat cina la restaurant: În România aveți preţuri de Elveţia! Acasă mâncam o lună cu banii ăștia”
(sursa: https://www.stiridecluj.ro/economic/ce-a-remarcat-un-ucrainean-la-cluj-cand-a-luat-cina-la-restaurant-in-romania-aveti-preturi-de-elvetia-acasa-mancam-o-luna-cu-banii-astia);

„Observaţia unui ucrainean care a luat cina într-un restaurant din România. „Cum rezistaţi cu preţuri ca în Elveţia?””
(sursa: https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/observatia-unui-ucrainean-luat-cina-intr-un-restaurant-romania-cum-rezistati-preturi-elvetiae-1_6221fe215163ec4271c15d12/index.html);

„Un ucrainean care a mâncat într-un restaurant din România: „Aveţi preţuri ca în Elveţia, mai mari şi ca în Franţa, nu aş putea trăi aici”
(sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/un-ucrainean-care-a-mancat-intr-un-restaurant-din-romania-aveti-preturi-ca-in-elvetia-mai-mari-si-ca-in-franta-nu-as-putea-trai-aici-4016506).

Păi, cred că statul mafiot totalitar român, cel care își bate joc de Articolul 47 din Constituția României și refuză în formă continuată să se achite de obligația de a asigura cetățenilor săi un trai decent (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0sba47) este cel mai în măsură să emită un punct de vedere.

Iohannis, Ciucă, Ciolacu, Cîțu, v-ați înghițit limbile?

Cum e Iohannise, cu statul de drept și cu respectarea Articolului 47 din Constituția României?

Explicați-ne, de ce vă jupuiți proprii cetățeni cu prețurile aberante de la haleală, cu atât mai mult cu prețurile aberante de la produsele de bază?

Ce ați făcut, bre, leprelor, cu traiul nostru decent?

Mai ales că perspectivele descrise pe surse recunoscute și acceptate de informare-dezinformare în masă (nu pe rețelele de socializare, ca în cazul benzinăriilor) perspectivele sunt și mai sumbre:

„Panică la făină, zahăr, mălai și ulei în țară. Marile supermarketuri au pus limite de vânzare în anumite zone”
(sursa: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25432881-panica-faina-zahar-malai-ulei-tara-marile-supermarketuri-limite-vanzare-anumite-zone.htm, de azi, 14.Martie.2022);

„Producătorii agricoli avertizează: Mâncarea va fi de trei ori mai scumpă în primăvară. Va fi un efect atât de mare, de necontrolat”
(sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/producatorii-agricoli-avertizeaza-mancarea-va-fi-de-trei-ori-mai-scumpa-in-primavara-va-fi-un-efect-atat-de-mare-de-necontrolat-1839963).

Se pare că până să ne termine războiul din Ucraina ne extermină oricum călăii poporului român, la putere în aceste momente în România: Președinte, Guvern, Parlament.

SPUNEȚI NU GENOCIDULUI ECONOMICO-SCOCIAL DIN ROMÂNIA!

DENUNȚAȚI GENOCIDUL ECONOMICO-SOCIAL DIN ROMÂNIA!

JOS MAFIA POLITICO-ECONOMICĂ DE LA PUTERE CARE NU RESPECTĂ ARTICOLUL 47 DIN CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, REFERITOR LA OBLIGAȚIA DE A ASIGURA CETĂȚENILOR UN TRAI DECENT!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu