miercuri, 28 aprilie 2010

Caini vagabonzi

In Bucuresti există 30.000-40.000 de caini vagabonzi.

Conform Constitutiei Romaniei:
Articolul 34, alineatul (2):
Statul este OBLIGAT sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
Articolul 35, alineatul (1):
Statul recunoaste dreptul ORICAREI persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.

Foarte multi cetateni au de suferit de pe urma cainilor vagabonzi, unii chiar pierzandu-si viata. Cainii vagabonzi sunt numiti in Romania "caini comunitari", desi in tarile UE nu exista caini vagabonzi. In Italia, de exemplu, s-au dat legi care interzic si pedepsesc chiar abandonul temporar al cainilor, atunci cand stapanii acestora pleaca in concediu. Nimeni nu a vazut la Paris, Londra, Madrid, Roma, Viena etc haite de caini vagabonzi si nici macar caini vagabonzi izolati hoinarind pe strazi.

In Romania zeci de mii sau poate sute de mii de persoane au fost muscate de caini de-a lungul anilor. Statul, autoritatile, interesate numai de scaderea continua a nivelului de trai si de asigurarea terorizarii cetateanului sub multiple forme (teroare prin legi aberante, teroare economica, teroare prin acceptarea cainilor vagabonzi pe strazi) au tratat problema cu indiferenta.

Probabil ca statul considera ca un om muscat de caini nu are probleme de igiena si de sanatate. Probabil ca statul considera ca un om este muscat de caini ca rezultat al unui mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic. De ce nu se populeaza Bucurestiul (pentru echilibru ecologic...) cu lei, tigri sau macar cu ursi, ca pe Valea Prahovei? Mediul inconjurator ar fi si mai sanatos, nu-i asa? Cine nu rezista? In primul rand persoanele bolnave, care si asa mor prin spitale, apoi, batranii, care oricum au pensii "nesimtite". Odata cu echilibrul ecologic poate ca s-ar echilibra si bugetul, cu unul-doua procente.

Daca o persoana ar musca sau ar zgaria sau ar sfasia o alta persoana, am vorbi de un comportament violent. Daca un caine face acelasi lucru, de ce trebuie obligat cetateanul sa suporte aceste lucruri? Nici nu trebuie sa fii muscat de caini, e suficient sa fii latrat de o haita de javre ca sa ai probleme. Este riscant sa mergi cu bicicleta pe strada pentru ca poti fi fugarit de caini. Este neplacut sa scoti cainele de rasa la plimbare pentru ca javrele vagaboande vad in cainele de rasa un rival. Copilul este in pericol cand se duce la scoala. Esti in pericol daca vrei sa alergi in parc.

Dar ce conteaza toate acestea, cand cativa asa-zisi iubitori de animale, sensibili la suferintele javrelor numite eufemistic sau comercial "caini comunitari" demonstreaza ca urasc in primul rand omul si in special romanul? E odios sa existe preocupare pentru drepturile cainilor vagabonzi, cand acestea sunt in contradictie cu drepturile cetatenilor "garantate" de Constitutie.

Feel free to comment!

Un comentariu:

  1. Asa si la mine la facultate. Sunt in curte niste cainii care latra la studenti, pe o fata chiar au muscat-o, dar in continuare sunt hraniti pe acolo de femeile de serviciu pe motiv ca sunt "draguti".

    Uitati o imagine sugestiva: http://www.upload.ee/image/1462631/lant-trofic-600x521.jpg

    RăspundețiȘtergere