marți, 20 aprilie 2010

Salariul minim pe economie 2010

M-am uitat zilele trecute (pe 17 Apr 2010) pe site-ul www.anuntul.ro la rubrica de "inchirieri garsoniere". Am ordonat lista dupa pret.

Primul anunt nu este din Bucuresti, ci este in Mogosoaia, 100 lei pe luna. Al doilea are pretul de 30 de euro, dar pe zi, adica 900 euro pe luna. Al treilea anunt are pretul 350 lei pe luna, iar urmatoarele 11 sunt intre 100 euro (circa 4.100.000 lei) si 140 euro pe luna. Mai departe, o garsoniera se inchiriaza cu cel putin 150 de euro lunar, adica cu valoarea actuala a salariului minim pe economie.

Cum s-a stabilit valoarea salariului minim pe economie in Romania? In tarile occidentale, salariul minim se stabileste in functie de costul minim al vietii. Cu acest salariu, in occident, angajatul poate plati chiria, intretinerea si bunurile de consum lunare (in principal: hrana, imbracaminte, incaltaminte). Nu inseamna o viata de lux, dar se acopera necesitatile primare ale vietii. Un tanar angajat in occident se poate intretine din munca sa.

La nivelul capitalei Romaniei (Bucuresti), rezulta ca numai 12(!) posesori de salariu minim pot plati chiria si sa-si cumpere ceva de mancare (daca ignora plata intretinerii, nu se imbraca, etc).

Conform Constitutiei Romaniei, Articolul 47, alineatul (1): "Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent." In Romania anului 2010, principala masura de dezvoltare economica si de protectie sociala este disponibilizarea. Asta dupa ce, intre 1990 si 2009 s-au suprimat in economia nationala circa sau cel putin 4.000.000 (patru milioane) de locuri de munca.

S-a dezvoltat economia romaneasca prin masura suprimarii a 4 milioane de locuri de munca? Sa presupunem ca toti acesti disponibilizati ar fi lucrat pe salariul minim actual, adica 150 de euro pe luna, deci 1800 de euro pe an. Este de asteptat ca aceste salarii, fiind atat de mici, sa fie cheltuite integral pentru produsele de prima necesitate, din care statul ar fi incasat TVA-ul. Care ar fi valoarea acestui TVA in 20 de ani?

Pai, un salariat platit cu salariul minim ar genera TVA pe an
1800 x 20/100 = 360 euro.
Patru milioane de salariati platiti cu salariul minim ar genera TVA intr-un an
360 x 4.000.000 = 1.440.000.000 euro.
In consecinta, patru milioane de salariati ar genera TVA in 20 de ani
1.440.000.000 x 20 = 28.800.000.000 euro (aproape 29 de miliarde de euro)

Concluzii:
1. Acesti salariati, chiar si muncind pe salariul minim, ar fi adus statului in 20 de ani venituri din TVA comparabile cu imprumuturile facute de statul roman in anul 2009. Implicatiile economice pozitive ar fi fost mai multe, de exemplu consum crescut, care ar duce la stimularea productiei, crestere economica, etc.
2. Statul roman urmareste distrugerea nivelului de trai si implicit a cetateanului roman.
3. Atat timp cat un cetatean roman se angajeaza pe actualul salariu minim, nu va avea niciodata un trai decent. Actualul salariu minim este o minciuna economica convenabila patronatului, o garantie a evaziunii fiscale si sursa incasarilor mici la buget pe segmentul salarii.
4. In general, in Romania, salarizarea este nerealista. Doar o minoritate a salariatilor realizeaza venituri suficiente pentru a-si permite sa angajeze credite pentru locuinte. Oare se merge la munca numai pentru a plati facturile si a supravietui? Statul, care nu stie cum sa mai reduca veniturile cetatenilor, se lauda cu cheltuirea a 1800 de lei pe luna (3 salarii minime!) pentru intretinerea fiecarui detinut din penitenciarele romanesti.

Dar, care este salariul minim real care asigura un trai minimal normal in 2010 in Romania?

2 comentarii:

 1. Chiar credeti ca atat de multi romani sunt angajati cu salariul minim? Pe cei din sectorul privat nu-i protejeaza nimeni de abuzurile patronilor si devin complicii lor la "Marea capatuiala". Daca mergeti la interviuri de angajare va vor intreba daca sunteti de acord sa va incheie contract de munca pe salariul minin iar diferenta pana la salariul negociat va priveste cum o obtineti: consultanta, maanagement, PFA, mai nou contracte de comision cu firme OFFshore...Statului roman ii convine ca da bine in statisticile FMI si, de bine de rau, incaseaza ceva din contributii, mai ciupeste un 16% din impozit pe profit, dividende...cand ar putea incasa mult mai mult daca ar reduce nivelul impozitarii!!!! Sau NU pentru ca deja patronii s-au obisnuit cu taxe mici????

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu are importanta cati romani lucreaza in mod real pe salariul minim. Ca vrei sa spui, ca la APACA lucratoarele au contracte de comision cu firme offshore? Mi se pare mai important de inteles cum isi permit patronii occidentali sa plateasca taxele la salarii de minim 1000 de euro (de exemplu Franta), pentru ca valoarea taxelor este evident mai mare decat in Romania. De vazut, de exemplu:
  http://www.tjobs.ro/articole/munca-in-franta-salarii-domenii-drepturi
  "Conform ultimei recalculari a bazei salariale în Franta (la 1 iulie 2009), salariu minim este de 1337.70 € BRUT, respectiv 1050,63 € NET, (pentru 35 ore/saptamâna), adica 8,82 € brut/ora."
  Tot pentru cultura generala:
  http://www.tjobs.ro/articole/salariile-specialistilor-cu-studii-superioare-in-franta

  Nu reducerea impozitarii este solutia, ci aplicarea legii in mod egal pentru toata lumea. Traim in lumi paralele: unii sunt cocosati de taxe, controlati si rascontrolati, iar altii sunt igorati total de fisc. Alta solutie este cresterea salariului minim pe economie la o valoare reala a costului vietii (desfiintarea sclaviei mascate).

  RăspundețiȘtergere