joi, 22 aprilie 2010

1990-2010, 20 de ani pentru binele poporului roman

Sursa: http://ro.wikisource.org/wiki/Stenograma_procesului_Ceauşescu
...
CEAUSESCU: Cititi Constitutia tarii.
JUDECATORUL: Am citit-o, o cunoastem si nu este cazul sa dai dumneata indicatii sa citim Constitutia tarii. O stim mai bine decît dumneata care n-ai respectat-o.
...
JUDECATORUL: Inculpatul a refuzat, timp de 25 de ani, sa poarte un dialog cu poporul, desi a vorbit în numele poporului, ca fiul cel mai iubit al poporului, în deridere si-a batut joc de acest popor. Nici astazi nu vrea sa coopereze cu tribunalul, se cunosc datele. Zilele de sarbatoare erau adevarate festinuri, în care acest inculpat si aceasta inculpata îsi aduceau în jurul lor camarila si cu cele mai luxoase toalete care nu existau nici la regii care au existat si exista azi în lume nu era atâta fast, iar poporului îi dadea 200 gr de salam pe zi, pe buletin. Genocidul care l-au facut acest inculpat si aceasta inculpata jefuind poporul, îsi aroga dreptul de a vorbi în numele poporului, nici astazi nu vrea sa vorbeasca, este las si la propriu si la figurat.
...
PROCURORUL VOINEA: ... Domnule presedinte si onorata instanta, va cer condamnarea acestora la moarte pentru savârsirea urmatoarelor fapte penale:
1. infractiune de genocid, prevazuta de articolul 357, aliniatul 1, Cod Penal, litera c;
2. subminarea puterii de stat prevazuta de articolul 162, Cod Penal, pentru organizarea de actiuni armate de natura sa slabeasca puterea de stat;
3. infractiunea de acte de diversiune prevazute de articolul 163, Cod Penal, pentru distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare, în intregime sau în parte, prin explozii sau orice alt mod al instalatiilor industriale sau a altor bunuri de natura. sa aduca în orice mod atingere securitatii statului, si
4. pentru infractiunea de subminare a economiei nationale, prevazuta de articolul 165, Cod Penal, prin faptul ca au folosit o organizatie din cele prevazute de articolul 145, Cod Penal, ori de a împiedica activitatea normala a acestora de natura sa submineze economia nationala a poporului român.
...
JUDECATORUL: Mascarada ai facut-o dumneata timp de 25 de ani. Asta este mascarada pe care ai facut-o si ai dus tara în pragul prapastiei.
CEAUSESCU: Nu vreau de loc ca... dar tot ceea ce s-a spus e fals... sunt peste 3,5 milioane de apartamente etc.
...
JUDECATORUL: Situatia se cunoaste, situatia dezastruoasa a tarii nu o cunoastem numai noi, ci fiecare om cinstit din aceasta tara, care a mocnit pâna în ziua de 22 decembrie 1989 când au aparut zorii libertatii. Cunoastem situatia cu totii, lipsa de medicamente, care din ordinul dumitale inculpat a facut ca sa moara oameni, sa moara copii, în spitale fara medicamente, fara hrana, fara caldura, fara lumina, nu te-ai gândit la acest lucru? Acum discut cu inculpatul Ceausescu Nicolae. Din ordinul cui s-a facut genocidul de la Timisoara?
...
JUDECATORUL: La Bucuresti cine a ordonat sa se traga în multime, în tineri, nu cunoasteti, nu cunoasteti situatia de la Bucuresti? S-a tras în Piata Palatului în multime, esti strain de acest lucru? Si acum continua sa se traga în oameni nevinovati, în batrâni, în copii, în locuri, de niste fanatici. Cine sunt acesti fanatici? Cine i-a platit?
CEAUSESCU: Nu raspund la nici o întrebare, pentru ca, va rog sa nu considerati ca raspuns la întrebare. Nu s-a tras în Piata Palatului în nimeni, dimpotriva au fost ordine clare sa nu se traga.
JUDECATORUL: Din partea cui, ai dat dumneata ordin sa nu se traga?
CEAUSESCU: Da. Eu am dat ordin sa nu se traga, inclusiv la televiziune, inclusiv la teleconferinta care este înregistrata.
...
JUDECATORUL: 64.000 de victime sunt astazi ca urmare a dispozitiilor date de dumneata, în toate orasele, ai auzit, în toate muncipiile tarii, cum le pronuntai dumneata, în toate municipiile pe care te laudai ca le-ai construit. S-au construit cu sudoarea poporului, îndobitocit, sleit. Toti oamenii de cultura, toate inteligentele le-ai persecutat, ca sa nu fuga din tara, sa ne lase pe mâna dumitale.
...
CEAUSESCU: În fata loviturii de stat nu raspund ... celor care au chemat armatele straine în tara, nu raspund!
...
JUDECATORUL: De ce, inculpat, ai luat masura aceasta ca sa umilesti poporul, sa-l terfelesti, sa-l aduci în halul de umilinta în care l-ai adus, de ce ai exportat produsele astea pe care le munceau taranii? Si veneau taranii de la Caracal, din toata tara, la Bucuresti sa cumpere pâine, pe ger, pe frig.. cei care produceau pâinea, cei care te duceai dumneata si le dadeai indicatii. De ce ai înfometat poporul, de ce ai facut aceasta, de ce ai înfometat acest popor?
...
JUDECATORUL: Dumneata foloseai o expresie foarte des, "avem programe minunate", probabil ca de programul asta era vorba, una sa scrii pe hârtie si una sa se faca în realitate? Asa ai vorbit si despre sistematizarea localitatilor, care de fapt a însemnat distrugerea taranimii române, a plaiului nostru stramosesc. Te-ai gândit vreodata la asta? Ca cetatean?
CEAUSESCU: Ca cetatean, niciodata în satele românesti nu s-a realizat o asemenea dezvoltare. Si nu de distrugerea satelor românesti, ci dimpotriva, de consolidarea.. de a le asigura productia...
...
JUDECATORUL: Nu am intentionat sa discut o seama de motive.
CEAUSESCU: Va spun ca simplu cetatean. De a se întari si construi spitale, medici, scoli, tot ce este necesar pentru o viata deamna si care nu s-a facut în nici o tara din lume. Ca simpli cetateni va spun acest lucru.
JUDECATORUL: Ultima întrebare inculpat! Vorbeai de egalitate si ca toti suntem egali, ca fiecare trebuie sa primeasca dupa munca lui. Am vazut la televizor vila fiicei dumitale, avea un cântar de aur pe care îsi cântarea carnea adusa din strainatate. Carnea asta de aici, a noastra, nu era buna.
ELENA CEAUSESCU: Extraordinar, extraordinar, de unde scoateti atâtea scorneli.. Sta într-un apartament ca fiecare cetatean.
JUDECATORUL: Era vila bunicii.
ELENA CEAUSESCU: N-are vila, n-avem.. nimeni!
JUDECATORUL: Ati avut palat.
ELENA CEAUSESCU: Nu avem, sunt ale tarii.
JUDECATORUL: Pentru copii dadeai 10 lei pentru Revelion ca sa-si cumpere bomboane, asa ai înteles dumneata ca sa ajuti copiii, familiile cu copii.
PROCURORUL: Domnule Presedinte, am o întrebare: sa ne spuna inculpatul Ceausescu Nicolae, contul de 400.000 de dolari...
JUDECATORUL: 400 de milioane de dolari din Elvetia.
ELENA CEAUSESCU: Ce cont?
PROCURORUL: Pe numele cui este, cui apartine?
Ambii inculpati: Ce cont?
JUDECATORUL: Cele 400 de milioane de dolari care au fost depuse la bancile din Elvetia?
ELENA CEAUSESCU: Sa se faca dovada, dovada...! (bate cu palma în masa)
JUDECATORUL: O sa se aduca si dovada!
CEAUSESCU: Nu exista nici un cont al nimanui si ceea ce spuneti arata cât de fals si de provocator cei ... care au facut lovitura de stat.
...
CEAUSESCU: Dar ca cetateni, va spun ca nu am avut si nici nu am cont în nici o tara, în nici o valuta.
...
CEAUSESCU: Însa tot pentru informarea dumneavoastra, ca am scapat atunci, mi-ati spus ca eu mâncam numai mâncaruri din strainatate, ca exista de ani de zile lista cu ce manânc eu, ori 1.100 - 1.200 de calorii pe zi si numai legume.
JUDECATORUL: Si poporului îi dadeai numai 3.600 de calorii, îmbuibat acest popor.
CEAUSESCU: Si 60 de grame pe zi, de carne.
...
AVOCATUL LUCESCU: Domnule presedinte, domnilor asistenti populari, reprezentanti din sala, este greu sa pui concluzii împotriva oamenilor care, chiar si deferiti Justitiei, nu vor sa recunoasca crima împotriva poporului român, crima de genocid, nu numai la Timisoara si Bucuresti, în momentele de fata, ci crima dinainte de peste 20 si ceva de ani. Crima prin înfometare, prin lipsa de caldura, prin lipsa de lumina, dar cea mai odioasa crima a fost crima de a încatusa spiritul românesc, sufletul acestui popor, în raport de odioasele crime savârsite la Timisoara, de odioasele crime savârsite când poporul si copiii, copii nevinovati au fost calcati de tancuri cu senile. Când ati cautat un act odios, de diversiune, pâna când Armata cu Securitatea sa o puneti cap la cap si ati îmbracat ofiteri ai Securitatii din trupele dumneavoastra în ofiteri ai Ministerului Apararii Nationale, sa dati iarasi o lovitura, ca Armata sa nu vina alaturi de popor, ca poporul sa urasca Armata si din aceasta degringolada dumneavoastra sa puteti câstiga timpul pentru a creste copiii de la orfelinate pentru a-i trimite în strainatate sau pentru a-i aduce ca trupe de comando împotriva poporului român. Da, a carui popor, ca nu ma refer la oameni în vârsta! Daca ati fi împuscat unul ca noi îi împuscati pentru vointa lor, dar ca sa taiati legaturile de
oxigen de la capul bolnavilor, de la copii, sa trageti în spitale si în bolnavi, sa aruncati în aer sângele si medicamentul poporului? Cu hrana cu care Bucurestiul s-ar fi putut hrani luni de zile, iar militarii ar fi putut sa traga si sa sustina apararea tarii ferma, i-ati bagat în subsolurile de unde teroristii dumneavoastra si astazi se duc, se alimenteaza si lupta împotriva oamenilor nevinovati, în speranta ca dumneavoastra îi veti mai plati vreodata din eforturile facute de România. Cu multa emfaza spuneati: am platit datoriile!
...
CEAUSESCU: Nu sunt inculpat, sunt presedintele României, comandant suprem si voi raspunde în fata Marii Adunari Nationale si reprezentantilor clasei muncitoare si cu asta am terminat. Totul este minciuna de la un capat la altul, celor care au dat lovitura de stat, tragând poporul, mergând pâna la distrugerea independentei României.
...
CEAUSESCU: Cine a dat lovitura de stat poate sa împuste pe oricine!
...
CEAUSESCU: România va trai-n în veci de veci. Toti tradatorii, oricâti vor fi... Va trai
România si poporul român liber, nu cu tradatorii,
CEAUSESCU: "Mai bine-n lupta cu gloria deplina, decât sa fii sclav înca pe vechiul pamânt"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu