marți, 6 august 2013

Spaga, spaga, spaga, ..., spaga

Coruptia este ca de obicei generalizata in Romania. Un cancer de care nu vom scapa prea curand, cu "medicii" pe care ii avem. Oricum, se stie ca inca nu s-a descoperit leacul impotriva cancerului, deci si coruptii pot sta linistiti, ca nu vor fi inca "extirpati".

Romania este un paradis al spagii. Se iau spagi in toate domeniile. Nimeni nu se gandeste la altceva decat la la realizarea de bonusuri ilicite, de multe ori uriase in raport cu ridicolul salariu minim pe economie. De unde se vede ca bani sunt, dar nu pentru salarii.

Uneori spagile sunt uriase chiar si in raport cu salariile occidentale. Desi nu exista dovezi fizice, pentru ca, evident, nu se pot monitoriza toate cazurile de luare de spaga (nu se poate organiza cate un flagrant pentru fiecare caz de luare de spaga), totusi, spaga se ia in forma continuata.

Astfel ca tot felul de functionari obscuri ajung de-a lungul anilor sa realizeze venituri colosale si inimaginabile pentru salariatul care nu s-a orientat spre un domeniu unde se lucreaza cu publicul.

Statul are o politica de favorizare a infractorilor spagari. Faptul ca spagarii prinsi sunt arestati si eventual condamnati la inchisoare dupa 5-10 ani de procese nu sperie in niciun fel pe infractori. Singura grija a infractorilor este sa ramana cu banii. Normal ar fi ca spagarii prinsi sa plateasca amenzi egale, de exemplu, cu de 10 ori, cu de 100 de ori, cu de 1000 de ori valoarea spagii. Adica sa fie "arsi" acolo unde-i doare, la bani. Dar asta nu se intampla, din motive care ne scapa.

Numai in ultima vreme, conform rezultatelor oferite in urma cautarii pe internet, au avut loc cazuri de luare de spaga in cele mai diverse domenii:

1. Coruptia in invatamant.
Insusi rectorul unei universitati a primit spaga conform sursei (31.Iulie.2013) http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-15293598-rectorul-universitatii-ovidius-din-constanta-arestat-pentru-29-zile.htm?ref=newswire.ro:

"Rectorul este acuzat de procurorii DNA ca, in cursul lunii august 2012, a primit de la o persoana, intermediar fiind Tala Stere, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei acesteia la Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii Ovidius, pe un loc destinat cetatenilor straini.

De asemenea, in iulie 2013, Tiberius Epure a pretins, atat direct, cat si prin intermediar, de la doua persoane suma totala de 9.000 de euro pentru a pune la dispozitia unor candidati la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.

"Din banii pretinsi in luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, dupa care a remis unuia dintre candidati subiectele si rezolvarile acestora la disciplinele biologie si chimie. In acest demers, de pretindere si primire a sumei de 4.000 de euro, Tiberius Epure a fost ajutat de inculpatul Stere Tala, care a intermediat relatia cu persoana care a dat suma de bani", sustine DNA."


Daca amintim si de spaga care se ia la bac, la corigenta, la note mai mari, la motivat absente, intelegem (la fel ca si in cazul medicilor) de ce nici aceasta categorie profesionala nu s-a agitat prea tare cu cererile de marire de salariu: pentru ca oricat de mari ar fi maririle de salariu, nu acopera nici pe departe veniturile realizate din spagi. Pai ce salariu sa-l "coafeze" pe dom' rector cand ia doar de la doua persoane 9.000 de euro? Cati bani a luat rectorul la o singura admitere si de-a lungul intregii "cariere", nu vom sti niciodata!

2. Coruptia in constructii.
Un obscur inspector în cadrul Compartimentului Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor de Construcţii Argeş a pretins 1.500 de lei spaga (2,5 salarii lunare minime nete) de la un nene care facuse o lucrare fara autorizatie de constructie. De remarcat faptul ca spaga era data pentru a se aplica o amenda mai mica!!! Adica vedem aici cum statul mafiot a implementat sistemul de luare de spaga prin introducerea de amenzi uriase! Din pacate sursa nu ne spune care era valoarea amenzii care trebuia aplicata (vedem astfel cat de corect ne informeaza jurmalistii: mai departe de preluarea de comunicate oficiale nu se agita nimeni). Dar putem presupune, din moment ce spaga era de 1.500 de lei, ca amenda cea mica era de minim 500 de lei. Rezulta ca amenda cea mare, care ar fi trebuit aplicata legal, era de minim 5.000 de lei; eu presupun ca era de circa 10.000 de lei!

Vedem aici din nou terorismul economic aplicat de stat cetatenilor prin amenzi uriase si nejustificate. Cu atat mai remarcabila si mai ticaloasa este omisiunea statului mafiot totalitar roman de a amenda spagarii!!! Adica statul a inventat amenzi uriase si ticaloase pentru toate lucrurile stupide si a omis sa amendeze tocmai spagarii?!?

Conform sursei (02.August.2013) http://www.mediafax.ro/social/inspector-in-constructii-argesean-retinut-de-procurorii-dna-pentru-luare-de-mita-11200224,

"Amelian Dumitru, inspector în cadrul Compartimentului Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor de Construcţii Argeş, instituţie aflată în subordinea Inspectoratului de Stat în Construcţii, este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Piteşti, pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie - august 2013, inculpatul, în calitate de inspector, a pretins, în mod injust, de la reprezentantul unei societăţi comerciale cu obiect de activitate construcţiile civile (denunţător în cauză), suma totală de 1.500 de lei."


3. Coruptia la... gradinita.
Din moment ce si la gradinita se lucreaza cu publicul, nimic uimitor.
Conform sursei (19.Iulie.2013) http://www.aradon.ro/director-cercetat-pentru-luare-de-mita/1315736,

"ARAD. Directoarea Grădiniţei PP14, Rodica Ţoldan, a fost demisă din funcţie. Motivul: un dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Mai exact, este suspectată de a fi luat de mai multe ori mită de la diferite persoane. Conform unor surse, încă neconfirmate de oficialii din Parchet, mita ar fi avut drept scop garantarea unui loc la celebra grădiniţă arădeană.

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, locurile la Grădiniţa PP14 sunt printre cele mai solicitate la nivel de municipiu, numărul elevilor din clasă depăşind cu mult norma legală. Pentru a fi siguri că au loc pentru copilul lor, părinţii îl rezervă chiar şi cu un an înainte."


Foarte tare gradinita asta, probabil ca a format de-a lungul anilor numai Ainştaini, Oilări, Mexueli si Vaiărstraşi din moment ce parintii dau spagi pentru un loc acolo! Ca o paranteza, Ainştaini, Oilări, Mexueli si Vaiărstraşi reprezinta numele scrise românizat la plural ale lui Einstein, Euler, Maxwell si Weierstrass. De Einstein a auzit aproape toata lumea, despre ceilalti se pot afla mai multe pe Google.

4. Coruptia magistratilor.
Sursa (21.Iulie.2013) http://www.incont.ro/social/cu-cat-se-vand-magistratii-acuzati-de-luare-de-mita.html realieaza o sinteza "de caz" cu nume de magistrati si diverse forme de spagi pe care le-au primit. Citez doar atat:

"Pentru a da solutii favorabile in dosare sau a interveni pe langa colegi, unii dintre judecatorii si procurorii cercetati sau deferiti justitiei de catre DNA s-au multumit sa primeasca, potrivit anchetatorilor, produse alimentare, electronice sau materiale de constructii. Alti magistrati vizati in dosare de coruptie au cerut, pentru favorurile promise sau facute, masini sau sume mari de bani, potrivit DNA."
...
"Potrivit Mediafax, anul trecut, DNA a trimis in judecata cinci procurori si cinci judecatori. Tot in 2012, cinci magistrati au primit condamnari definitive."


Cred ca putem dormi linistiti: magistratii "lucreaza" pentru noi!

5. Coruptia lichidatorilor judiciari.
Acesta este un domeniu obscur, cu care majoritatea romanilor sunt nefamiliarizati. Citind despre caz pe sursa (02.August.2013) http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/lichidator-judiciar-trimis-in-judecata-pentru-luare-de-mita-309138.html nu am inteles mare lucru despre obiectul spagii. Dar am inteles ca si in acest domeniu se fac bani frumosi din spagi:

"Lichidatorul judiciar Sorin Predescu este acuzat că ar fi luat mită 10 mii de euro, prin intermediul unui avocat. El afost asreatat, la 19 iulie, pentru 29 de zile.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la data de 9 iulie 2013, inculpatul Sorin Gheorghe Predescu, lichidator judiciar, asociat coordonator al GLOBAL INSOLVENCY SPRL, a pretins de la o persoană denunţătoare, prin intermediul inculpatei Purcărea Cristina Larisa, suma de 10.000 de euro cu titlu de mită, în scopul de a autoriza încheierea unui contract de asociere în participaţiune între firma reprezentată de persoana denunţătoare şi o altă societate comercială, reprezentată de inculpata Purcărea Cristina Larisa."
...
"Predescu s-a ocupat în calitate de lichidator judiciar şi de cazul VECTRA CONSTRUCT SRL, societate care a păcălit peste 100 de persoane, cu aproape 5 milioane lei.

Păgubaşii au plătit zeci de mii de euro fiecare pentru o locuinţă care nu a mai fost construită."


Care era miza sau paguba platitorului de spaga daca incasatorul de spaga a pretins 10.000 de euro? Din pacate din nou jurnalistul... nu comenteaza.

6. Coruptia in domeniul muncii.
Am mai spus: atatea ilegalitati se fac in domeniul muncii si atat de infecta este salarizarea in domeniul muncii, incat desfiintarea Ministerului Muncii si ale sale ITM-uri (Inspectorate Teritoriale de Munca) ar fi o masura de bun simt. ITM-urile se ocupa doar cu sabotarea legii in interes personal. Statul mafiot totalitar a prevazut si aici amenzi uriase, pentru ca inspectorii ITM sa poata percepe spagi "modice", de cateva salarii minime pe economie! Eventual, inspectorii ITM mai aplica si amenzi modice, de acoperire, ca sa se vada ca sistemul "functioneaza" si institutiile de control ale statului "lucreaza".

Conform sursei (01.August.2013) http://www.b1.ro/stiri/eveniment/inspector-de-la-itm-bucuresti-prins-in-flagrant-delict-in-timp-ce-lua-mita-1-400-de-lei-62338.html,

"Un inspector de de la ITM București a fost prins, joi, în flagrant delict, în timp ce primea mită suma de 1.400 de lei, potrivit Mediafax.

Oficialul a cerut mită de la asociatul unei firme pentru a nu aplica o amendă din cauza unor nereguli descoperite în urma unui control.

"Din suma totală de 2.000 de lei, N. C. a pretins pentru sine 1.000 de lei, pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, iar restul de 1.000 de lei i-a pretins pentru a-şi exercita influenţa pe lângă un alt inspector de muncă ", se precizează într-un comunicat remis de DGA.

Inspectorul a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă."


Mare branza propunerea de arestare preventiva! Nu era mai simplu sa se taie o chitanta cu amenda de 140.000 de lei (de 100 de ori ce a primit in flagrant inspectorul ITM)? Oare cate spagi a cerut si incasat inspectorul ITM de-a lungul "carierei" (carierei infractionale)? Nu avem de unde sa stim. Pentru a treia oara, jurnalistul nu ne informeaza despre valoarea amenzii legale care ar fi trebuit aplicata!

Din lipsa de spatiu si timp doar mentionez un alt caz de coruptie a unui inspector de munca (27.Mai.2013), similar cu cel deja citat, pe sursa http://www.ziare.com/stiri/coruptie/inspector-de-la-itm-bucuresti-arestat-pentru-luare-de-mita-1237588.

7. Coruptia la jandarmerie.
Un general maior din jandarmerie este urmarit penal pentru 17 cazuri de luare de mita!!! Cand avansezi in functie, avansezi si in "performante". Iti creste influenta si "valoarea", adica valoarea spagii. Ma intreb ce lege apara si aplica jandarmeria cu astfel de sefi!

Conform sursei (12.Iulie.2013) http://www.ziare.com/stiri/dna/generalul-bontic-adjunctul-sefului-jandarmeriei-urmarit-penal-17-infractiuni-de-luare-de-mita-1245843,

"Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurorii DNA reiese ca in perioada 2005 - 2012, invinuitul Neculai Bontic, in calitate de adjunct pentru logistica al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, "a pretins si primit de la subordonatii sai din unitatile din Bucuresti si din tara mai multe bunuri, estimate in acest moment la o valoare de peste 130.000 lei, pentru ca, in schimb, uzand de prerogativele functiei sale, sa ii protejeze pe acesti subordonati pe parcursul carierei profesionale".

Procurorii mai arata ca generalul "a impus subordonatilor ca, in mod periodic, sa alimenteze cu carburanti auto aflati in patrimoniul unitatilor de jandarmerie autoturismele personale ale invinuitului".

Mai mult, Neculai Bontic le cerea subordonatilor sai ca, "in timpul programului de lucru, sa foloseasca bunurile si resursele apartinand unitatilor in care isi desfasurau activitatea si sa presteze diverse tipuri de servicii" in folosul sau personal.

DNA sustine ca in acest mod, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 80.000 lei."


Din moment ce individul a impus un astfel de sistem de lucru (protejarea subordonatilor pe parcursul carierei contra spaga), ma intreb pe ce baza a ajuns acest individ general? Folosind aceleasi metode a fost si el "protejat"?

8. Spaga in domeniul sanatatii publice.
Si in acest domeniu legislatia prevede amenzi uriase, doar e vorba de sanatatea oamenilor. Numai ca sanatatea oamenilor poate fi neglijata achitand inspectorilor DSP (Directia de Sanatate Publica) spagi modice. Si ce daca se imbolnavesc oamenii si ajung pe banda rulanta la spital cu toxiinfectii alimentare dupa ce consuma toate porcariile expirate si infestate, prezente peste tot din belsug in tara... Sa dea spaga la doctori, ca si doctorii sunt oameni... Ministerul Sanatatii, la fel ca si Ministerul Muncii, ar trebui desfiintat, cu tot cu DSP-uri, pentru ca oricum romanii sunt campioni la toate bolile, percepandu-li-se taxe sub forma de CAS si alte aberatii pentru aceste "performante" sinistre!

Conform sursei (26.Noiembrie.2012) http://www.ziare.com/stiri/arestare/inspector-dsp-dolj-arestat-pentru-luare-de-mita-1203831:

""In cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Voinescu Marian-Dan, in calitate de inspector in cadrul D.S.P. Dolj - Serviciul Control in Sanatate Publica - Compartimentul Inspectia si Controlul Factorilor de Risc din Mediul de Viata si Munca, a pretins de la o persoana denuntatoare, administrator al unei societati comerciale, suma de 500 lei, cu titlu de mita.

Banii au fost pretinsi pentru ca inculpatul sa isi incalce atributiile de serviciu si sa nu aplice sanctiuni contraventionale pentru neregulile constatate cu ocazia unui control efectuat la punctul de lucru al firmei denuntatorului", se arata intr-un comunicat al DNA."


Spaga este derizorie, dupa cum vedem. La fel este si respectul fata de cetateni si de sanatatea lor. Intrebarea este cu cat se multiplica pe zi si pe luna spaga, atunci cand inspectorul DSP lua la rand firmele... Pentru a patra oara, jurnalistul nu ne informeaza despre valoarea amenzii care ar fi trebuit aplicata legal!

Alte cazuri de mita la DSP pe sursa (02.Iunie.2010) http://www.ziare.com/stiri/dna/noua-inspectori-de-la-directia-sanitar-veterinara-retinuti-pentru-mita-1019504.

9. Coruptia in primarie.
Aici este vorba despre spaga luata pentru eliberarea mai rapida a unor documente. Este vorba despre o alta situatie mafiota creata de statul mafiot totalitar roman. Pentru eliberarea unor acte se cere, chipurile, timp. Pentru analize si alte vrajeli. Dar timpul, analizele si alte vrajeli pot fi intotdeauna eludate contra spaga. Este cazul urmator (13.Aprilie.2011), conform sursei http://www.ziare.com/stiri/coruptie/inspector-superior-din-primaria-roman-trimis-in-judecata-pentru-luare-de-mita-1088097:

"Potrivit unui comunicat remis miercuri de DNA, procurorii anticoruptie o cerceteaza pe Georgeta Radu, inspector superior in cadrul Primariei Municipiului Roman - Serviciul Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Compartimentul autorizari, pentru luare de mita, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca, in perioada mai - decembrie 2007, Georgeta Radu, in calitate de inspector superior in cadrul Directiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Primaria Municipiului Roman, cu atributii de control privind respectarea disciplinei in constructii, a pretins de la sase persoane suma totala de 20.950 de lei, din care a primit efectiv 18.300 de lei.

In schimbul banilor, femeia le-a promis celor sase intocmirea intr-un timp cat mai scurt a actelor necesare ridicarii unor constructii si efectuarii de extinderi de locuinte sau garaje, cat si concesionarii de terenuri de la Primaria Municipiului Roman."


Dupa cum vedem, un alt caz de mita in forma continuata! Persoana in cauza nu a avut in minte altceva din momentul ocuparii acelui post decat sa incaseze cat mai multi bani din spagi.

10. Coruptia la asistenta sociala.
Buna treaba! De ce sa ne uitam numai la ministri, parlamentari si companii de stat. Este foarte util sa stim ca tot felul de neici nimeni au o viata dulce incasand spagi si incalcand legea in forma continuata. Chiar si de pe urma persoanelor cu dizabilitati se pot face bani! Aici este vorba tot despre o frauda cu acte: vrei acte, platesti; vrei incadrare la handicap superior, platesti; nu esti handicapat, dar vrei sa fii handicapat in acte, platesti! Functionarii statului ofera o gama variata de servicii neprevazute in fisa postului, contra spaga!

Conform sursei (29.Iulie.2013) http://www.ziare.com/stiri/arestare/inspector-de-asistenta-sociala-retinut-pentru-luare-de-mita-1243562,

"Potrivit unui comunicat de presa comun al Serviciului Judetean Harghita al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, dat publicitatii sambata, Bokor Akos, inspector asistent social al Serviciului de Evaluare Complexa Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Harghita a fost prins, vineri, luand mita de la o persoana cu dizabilitati careia urma sa ii intocmeasca dosarul de incadrare in grad de handicap, pe care urma sa il promoveze la comisia de evaluare a persoanelor adulte.

Seful DGA - Serviciul Judetean Anticoruptie Harghita, Mitica Borsa, a declarat ca inspectorul de asistenta sociala a fost prins in flagrant, in Miercurea Ciuc, in timp ce primea o suma de bani de la persoana respectiva.

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita au stabilit, in urma audierilor, ca inspectorul Bokor Akos nu se afla la prima infractiune de acest gen, el primind in mod repetat diferite sume de bani si produse alimentare de la persoanele care se prezentau pentru incadrarea sau prelugirea certificatului de handicap.

"In perioada 10 iunie 2013 - 28 iunie.2013, invinuitul (...) a primit, in mod repetat, de la cinci persoane, sume de bani si produse alimentare pentru ca, in schimb, sa isi incalce atributiile de serviciu prin aceea ca acesta, in mod indirect, a conditionat eliberarea documentelor necesare incadrarii/prelungirii certificatului de incadrare in grad de handicap a persoanelor indreptatite, de primirea acestor sume de bani", se arata in comunicatul de presa."


Cred ca persoanele cu dizabilitati si copiii sunt foarte protejati de astfel de insitutii cu astfel de angajati! Dar oare cine i-a angajat si promovat pe toti acestia? Cine a implementat sistemul care prevede obligatia anuala a handicapatilor ireversibili (de exemplu, persoanele care si-au pierdut ambele picioare!) de a fi reevaluati?

Concluzie. Nu stiu exact daca sunt cinic sau sarcastic, eu cred ca sunt pur si simplu realist, dar daca in decembrie 1989 a avut loc o revolutie, atunci cu siguranta a a fost Revolutia Infractorilor! Dincolo de mitralierea in stil mafiot a lui Ceasca, de asta au murit niste copii si tineri nevinovati la Inter, la Sala Palatului si in celelalte locuri? Pentru ca idealurile "Revoluţiei" din decembrie 1989 au fost spaga si hotia?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu