luni, 19 august 2013

Munca romanilor in strainatate: subsalarizare si inselatorie

Uitandu-ma pe site-ul pentru locuri de munca in strainatate http://www.tjobs.ro/ am vazut ca in Franta unele ofertele pentru romani sunt cel putin discriminatorii, daca nu chiar ilegale.

Astfel, pe sursa http://www.tjobs.ro/cautare/franta am gasit:

1. urgent soferi circ     RENTA CRED-H.R.AGENCY recruteaza pentru plecare urgenta un numar de trei soferi...     600 - 680 euro     Franta     26/08/2013
2. bucatareasa circ     Recrutam bucatareasa pentru circ din Franta, persoana responsabila...     550 - 600 euro     Franta     28/08/2013
3. urgent soferi circ     Recrutam pentru plecare urgenta un numar de trei soferi, posesori permis...     650 - 680 euro     Franta     28/08/2013
4. SOFERI CIRC     SE CAUTA SOFERI CAMION CARE DETIN PERMIS CONDUCERE CAT B,C,E PENTRU...     770 - 800 euro     Franta     28/08/2013
5. bucatareasa circ urgent     RENTA CRED-H.R.AGENCY recruteaza bucatareasa pentru circ din Franta...     550 - 600 euro     Franta     26/08/2013

Pe sursa http://www.tjobs.ro/locuri-de-munca-in-strainatate/franta/urgent-soferi-circ/31781 sunt date detalii despre postul de sofer circ. Acolo am gasit, printre altele:
-disponibilitate pentru lucru in regim de program prelungit
-stare de sanatate foarte buna si rezistenta fizica
-disponibilitate de lucru in conditii de stress

Pe sursa http://www.tjobs.ro/locuri-de-munca-in-strainatate/franta/bucatareasa-circ-urgent/31782 am gasit, printre alte cerinte la postul de bucatareasa:
-disponibilitate de lucru in regim de program prelungit si conditii de stress

Deci in ambele cazuri nu este vorba de munca partiala, ci chiar de munca in regim de program prelungit! Iar salariile oferite sunt de 550-800 de euro lunar.

Legal, in Franta salariul minim orar si lunar este urmatorul conform sursei http://www.smichoraire.net/:

"La valeur du SMIC au 1er Janvier 2013:

Taux Horaire SMIC Brut     9,43 euro
Taux Horaire SMIC Net      7,38 euro
SMIC mensuel Brut       1430,22 euro
SMIC Mensuel net         1121,71 euro"


Adica: salariul orar minim brut in Franta este de 9,43 euro pe ora; salariul orar minim net in Franta este de 7,38 euro pe ora; salariul lunar minim brut in Franta pentru norma intreaga de munca este de 1430,22 euro si salariul lunar minim net in Franta este de 1211,71 euro!

Conform sursei http://www.journaldunet.com/management/remuneration/smic-mensuel-et-smic-horaire.shtml,

"Depuis le 1er janvier 2013, le salaire minimum interprofessionnel de croissance (Smic) atteint 9,43 euros brut par heure. Cela représente une augmentation du Smic  très faible, de 0,3%. Sur la base de 35 heures hebdomadaires, le montant mensuel du salaire minimum atteindra, de son côté, 1 430,22 euros brut, soit une revalorisation inférieure à 5 euros."

Aici, pe langa marcarea faptului ca salariul orar minim brut in Franta este de 9,43 euro pe ora, se aminteste si faptul ca in Franta baza de calcul o reprezinta saptamana de lucru de 35 de ore! Aviz celor care nu cunosc acest lucru, in Franta se lucreaza doar 35 de ore pe saptamana, nu 40 de ore, ca in Romania. Ce depaseste cele 35 de ore reprezinta ore suplimentare!

Conform caror legi li se ofera romanilor locuri de munca in Franta unde salariile sunt inferioare SMIC desi se munceste cu norma intreaga si se cere chiar disponibilitatea pentru program prelungit?

Pana vom afla raspunsul (daca il vom afla vreodata), sa remarcam din start discriminarea salariala la care sunt supusi romanii atunci cand doresc sa munceasca in strainatate. Aceasta discriminare este vizibila si in cazul ofertelor de munca din Germania si Italia, de exemplu.

Mai remarcam inutilitatea Ministerului Muncii din Romania, care nu monitorizeaza site-urile internet cu oferte de munca si nu verifica legalitatea acestor anunturi sau legalitatea firmelor care "ofera" locuri de munca, permitandu-se astfel o infractionalitate in masa in domeniul locurilor de munca fictive sau ilegale.

Exemple de infractiuni cu locuri de munca:

1. Conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/bihor/teapa-locurilor-de-munca-in-strainatate-un-tanar-care-a-inselat-sute-de-persoane-a-fost-incatusat.html,

"Un tanar de 24 de ani, din judetul Salaj, a reusit sa insele peste 400 de persoane carora le-a promis locuri de munca bine platite, in Germania.


 Si-a deschis un punct de lucru la Oradea unde, cu ajutorul unor anunturi postate pe internet a racolat persoane dispuse sa lucreze in domeniul zootehniei. Oferta, cu salarii de pana la 1.200 de euro plus casa si masa, a atras rapid amatori din toata tara. Dar politistii au intrat pe fir.
Atrasi de oferta generoasa, oamenii au platit un comision de 40 de lei si o taxa de 130 de euro pentru transport. Clientii au fost informati ca, in momentul cand ar fi ajuns in Germania, si-ar fi recuperat 100 de euro iar diferenta de 30 de euro ar fi ramas comision pentru firma care a intermediat locurile de munca."


2. Conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/hunedoara/le-a-promis-loc-de-munca-in-strainatate-si-i-a-inselat-aproape-200-de-persoane-au-fost-pacaliti.html,

"Un barbat, din Valea Jiului, a reusit sa duca de nas aproape 200 de persoane, carora le-a promis ca le face rost de locuri de munca in agricultura.


Urmau sa primeaca in Germania 1.100 de euro pe luna, cazare si trei mese pe zi. Creduli, oamenii au platit un avans cuprins intre 100 de lei si 100 de lire sterline ca sa ajunga acolo, insa ieri dupa-amiaza cand ar fi trebuit sa plece cu totii din Autogara din Deva, barbatul care trebuia sa le aranjeze contractele nu a aparut.
Dupa ce l-au asteptat in zadar o zi intreaga pe barbatul care le-a promis ca le intermediaza un loc de munca, oamenii si-au dat seama ca au fost trasi pe sfoara."

3. Sursa http://www.economica.net/cum-va-pot-insela-firmele-de-plasare-de-munca-in-strainatate-iata-cele-mai-frecvente-abuzuri_31263.html descrie modalitati in care pot fi inselati cei care isi cauta loc de munca.

4. Conform sursei http://www.ziare.com/locuri-de-munca/stiri-joburi/suceava-o-firma-a-inselat-zeci-de-romani-cu-promisiuni-de-munca-in-strainatate-1228725,

"Reprezentantii unei firme cu punct de lucru in municipiul Suceava sunt cercetati pentru inselaciune dupa ce circa 60 de persoane au reclamat ca au platit intre 300 si 500 de euro pentru contracte de munca in strainatate, dar aceste promisiuni nu s-au concretizat."

Eu am refuzat intotdeauna sa colaborez cu firme de intermediere care mi-au cerut bani, pentru ca nu mi s-a parut niciodata normal asa ceva. Dar fiecare cetatean este liber sa ia teapa dupa bunul plac.

Statul mafiot roman prefera sa incurajeze infractorii, inselatoria si exploatarea decat sa incurajeze legalitatea. Daca ar exista o lege care sa interzica perceperea de taxe de catre firmele intermediare de locuri de munca de la posibilii viitori angajati, atunci toate inselatoriile de pana acum nu ar mai fi avut loc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu