joi, 27 noiembrie 2014

Bogdan Olteanu incearca sa demoleze exporturile din timpul comunismului cu date false

Cu titlul de adevar "imuabil", Mediafax se dovedeste a fi cam Mediavax atunci cand preia un enunt fara o minimala verificare.

Astfel, sursa http://www.mediafax.ro/economic/bogdan-olteanu-a-prezentat-date-prin-care-demoleaza-mitul-exporturilor-romaniei-in-comunism-13640632 titreaza:

"Bogdan Olteanu a prezentat date prin care demolează mitul exporturilor României în comunism".

In continuare, "Olteanu a exemplificat cu date ale unui studiu realizat de experţi ai Universităţii Harvard privind exporturile ţărilor lumii în perioada 1962- 2012, din care reiese că în cel mai de vârf an al exporturilor României din perioada comunistă valoarea exporturilor era de 10 miliarde de dolari, în timp ce acum exporturile se ridică la 70 de miliarde de dolari.".

Din pacate, presupusul studiu realizat, desigur, de expertii de la Harvard, nu se stie unde poate fi gasit. Pe internet nu am gasit asa ceva. Nici domnul Bogdan Olteanu (Viceguvernatorul BNR) nu a publicat sau oferit spre publicare documentul respectiv. Nici nu a oferit o adresa de internet unde sa poata fi consultat acest studiu.

Deci, asa cum se intampla adesea in Romania, un nene apare la stiri si ar trebui sa-l credem pe cuvant in tot ce spune desi nu exista dovezi care sa-i sustina vorbele.

O minima verificare a enunturilor debitate de Bogdan Olteanu se pot face, totusi. Astfel, acesta afirma ca "în anul 1985 baza exporturilor era constituită din produse petroliere, mobilă, ţevi de oţel, pantofi şi îngrăşămintele chimice.".

M-am uitat bine la produsele exportate enumerate si, surpriza, lipseste elementul esential, exact acela despre care se spune ca i-a adus caderea lui Nicolae Ceausescu: produsele alimentare!

Din doua una: ori romanii au suferit inainte de 1989 de halucinatie colectiva, adica era haleala pe toate drumurile dar nu o vedeau ei in magazine, ori Bogdan Olteanu minte cu frenezie, preluand informatii indoielnice de la expertii de la Harvard si ignorand exportul de alimente si produse agricole.

Alte posibilitati ar mai fi:

- Romania nu exporta haleala, totul fiind doar un zvon "securist", dar cei care urmau sa alcatuiasca mafia politico-economica postdecembrista manipulau populatia in scopul amplificarii nemultumirilor fata de regimul comunist, dosind haleala si vanzand-o masiv la negru pe filiere create tot de ei.

- Romania exporta haleala, dar avea suficiente rezerve si pentru consumul intern, numai ca aceia care urmau sa alcatuiasca mafia politico-economica postdecembrista manipulau populatia in scopul amplificarii nemultumirilor fata de regimul comunist, dosind haleala si vanzand-o masiv la negru pe filiere create tot de ei.

- Romania exporta haleala, dar haleala nu constituia baza exporturilor, ci un simplu complement secundar. Deci exportul de haleala era o simpla distractie prin care vechiul regim se sabota din interior, infometandu-si cetatenii.

Despre infloritoarea piata neagra existenta in ultimii ani ai comunismului, cenzura capitalista evita sistematic sa vorbeasca. Nimeni, din randul autoritatilor nu a fost curios sa afle cum ajungeau cantitati uriase de alimente la speculanti, cine erau organizatorii pietei negre, cum se descurcau acestia cu "temuta" securitate, cu militia... Stim doar ca exista piata neagra si atat.

Statistici oficiale si concrete despre exporturile romanesti dinainte de 1989 nu exista pe internet! Cenzura despre economia romaneasca dinainte de 1989 pare sa functioneze foarte bine! Nu exista pe internet o istorie cu parametri fizici si indicatori economici asumata oficial de statul roman "democrat" referitor la fiecare an din perioada 1947-1989! Astfel de informatii sunt foarte sumar pomenite de mijloacele de (dez)informare in masa! Mai mult de PIB este greu de gasit ceva concret inainte de 1989. Nu cred ca are rost sa ma intreb de ce. Este o parte a manipularii totale la care este supus sistematic si in forma continuata poporul roman. Astfel de informatii ar putea exista in studii facute in centrele de invatamant superior cu profil economic.

Se pare ca, involuntar, Bogdan Olteanu a pus in evidenta lipsa unei informatii cheie referitoare la "criza alimentara" din Romania anilor '80: valoarea exporturilor de produse agricole intre anii 1981-1989! O valoare nesemnificativa a exporturilor de produse agricole in acesti ani ar atesta manipularea alimentara a cetatenilor romani in acea perioada si amplificarea artificiala a problemelor din vremea comunismului de catre cei interesati de schimbarea regimului. O valoare de minim un miliard anual a exporturilor de produse agricole ar arata ca Bogdan Olteanu si specialistii de la Harvard incearca sa manipuleze in zilele noastre, minimalizand performantele economice din vremea comunismului. 

Din moment ce nu putem afla valoarea exacta a exporturilor alimentare intre anii 1981-1989, ma rezum la intrebarea (retorica pentru mai toata lumea, mai putin pentru Bogdan Olteanu): a exportat Romania produse agricole inainte de 1989?

Raspunsul (daca nu este deja cunoscut) se poate afla destul de repede, de exemplu, pe sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Socialist%C4%83_Rom%C3%A2nia:

"În 1981, Republica Socialistă România atingea vârful datoriei externe, de aproape 11 miliarde de dolari, și se afla astfel la mâna FMI și a țărilor creditoare. În urma negocierilor purtate cu cei mai mari creditori internaționali, Nicolae Ceaușescu a luat hotărârea ca România să își plătească datoriile înainte de termen. O mare parte din producția agricolă și industrială s-a îndreptat către export, ceea ce a dus la raționalizarea produselor alimentare, și s-a transformat inevitabil în interminabilele cozi la mâncare. Însă în primăvara anului 1989, președintele Nicolae Ceaușescu a anunțat că România și-a încheiat socotelile cu creditorii internaționali și nu mai este datoare nimănui. Ba mai mult, România chiar avea de recuperat datorii și avea în conturi peste două miliarde de dolari. Cu toate acestea, populația răbda de foame."!

Deci, desi o sursa ne asigura ca "mare parte din producția agricolă și industrială s-a îndreptat către export", Bogdan Olteanu, citand expertii de la Harvard, ne asigura ca "în anul 1985 baza exporturilor era constituită din produse petroliere, mobilă, ţevi de oţel, pantofi şi îngrăşămintele chimice.". Chiar nu au auzit Mediafax, Bogdan Olteanu si expertii de la Harvard de cozile la haleala din Romania?

Un comentariu:

  1. Pe sursa
    http://ro.wikisource.org/wiki/Stenograma_procesului_Ceau%C8%99escu
    este scris:

    "JUDECĂTORUL: De ce, inculpat, ai luat măsura aceasta ca să umilești poporul, să-l terfelești, să-l aduci în halul de umilință în care l-ai adus, de ce ai exportat produsele astea pe care le munceau țăranii? Și veneau țăranii de la Caracal, din toată țara, la București să cumpere pâine, pe ger, pe frig.. cei care produceau pâinea, cei care te duceai dumneata și le dădeai indicații. De ce ai înfometat poporul, de ce ai făcut aceasta, de ce ai înfometat acest popor?"

    Deci, a exportat sau nu Romania alimente si produse agricole, domnule Bogdan Olteanu si domnilor experti de la Harvard?

    RăspundețiȘtergere