miercuri, 28 noiembrie 2018

Falsa criza a fortei de munca, adevarata criza a salarizarii din Romania postdecembrista

Din nou s-a oferit material pentru circ mediatic dupa exprimarea dorintei de a se limita dreptul al munca in strainatate al romanilor la numai 5 ani pentru o anumita tara.

Eugen Teodorovici, sinistrul Finantelor, a avut o "revelatie" prin care i s-a parut firesc ca romanii sa nu poata munci mai mult de 5 ani intr-o tara data, de exemplu Germania (sursa: https://ziarmm.ro/%EF%82%A7teodorovici-trebuie-incurajata-intoarcerea-fortei-de-munca-in-tarile-de-origine-nu-pun-in-discutie-cele-patru-libertati-fundamentale/).

Astfel, in "viziunea" sinistrului, dupa 5 ani romanul care a muncit intr-o tara (de exemplu Germania), ar trebui sa plece la munca in orice alta tara, mai putin tara in care a muncit 5 ani (de exemplu, Germania)! Adica un roman care vrea sa munceasca in strainatate 40 de ani ar trebui sa invete vreo 8 limbi straine!

Deja s-a comentat si rascomentat "viziunea" si s-a cerut demisia sinistrului pentru imbecilitatea debitata in interesul patronilor dornici sa exploateze romanii in tara lor prin subsalarizare (in niciun caz nu este interesul cetatenilor sa lucreze in Romania centenarului sau in Romania mileniului sau in Romania sclavagismului pe salarii infecte si in conditii de munca mizerabile).

Asa ca nu comentez "ideea", ci ma limitez sa afirm ca mi-ar placea, pentru inceput, sa se dea o lege prin care sa fie limitat la 5 ani accesul anumitor bugetari la Bruxelles, dupa care sa-si caute de lucru in alta parte, de exemplu in Letonia sau Croatia.

Asa cum am afirmat si rasafirmat, in Romania nu exista o criza a fortei de munca, ci doar o criza a salarizarii.

Romanii, fiind descurcareti, harnici, competitivi si cu drept de libera circulatie, au stiut sa gaseasca drumul spre prosperitate in Occident. Conform sursei https://www.antena3.ro/actualitate/eveniment-intact-media-group-criza-fortei-de-munca-corelarea-sistemului-de-invatamant-universitar-497000.html,

"4 milioane de români au părăsit țara pentru a lucra dincolo de granițe"!!!

Dupa unii, in Romania ar exista circa 5 milioane de salariati (sursa: https://www.zf.ro/eveniment/record-istoric-numarul-de-salariati-din-romania-a-trecut-pentru-prima-data-de-20-de-ani-incoace-de-4-9-milioane-17161821).

Dupa altii (sursa: https://www.mediafax.ro/social/lia-olguta-vasilescu-ministrul-muncii-numarul-real-de-angajati-din-romania-este-mult-mai-mare-decat-cel-din-revisal-17168102), in Revisal (Registrul Electronic de Evidenta a Salariatilor) nu sunt trecuti si functionarii publici; de aceea

"Sunt foarte multe categorii care nu apar în Revisal, deci numărul de angajaţi din România este mai mare de 6.300.000.".

Singurul lucru cert este ca nu se comunica numarul exact de salariati din Romania!

Asa ca lucrez cu ipoteza convenabila de calcul ca in Romania ar exista 8 milioane de salariati, iar in strainatate lucreaza 4 milioane de romani. Deci putem conveni cu aproximatie ca doua treimi dintre romani lucreaza acasa, o treime dintre romani lucreaza in strainatate.

Romania s-a umflat in pene mereu ca are un somaj mic, inclusiv pe vremea "crizei". De exemplu, pentru luna precedenta (octombrie 2018), "rata şomajului a scăzut la 3,33%" (conform sursei http://www.economica.net/anofm-rata-somajului-in-scadere-la-3-33prc-in-octombrie_161553.html).

In Grecia si Spania somajul depasea 20%. Si atunci, de unde si pana unde e criza de forta de munca in Romania? De unde si pana unde ar trebui obligati romanii prin lege sa se intoarca in tara lor dupa 5 ani de munca in strainatate?

Deja se incearca obligarea beneficiarilor de ajutor social sa accepte locuri de munca in mod neconditionat, conform noii legi a ajutorului social (sursa: http://www.mditv.ro/legea-i-pune-la-munca-lipsa-studiilor-si-lenea-ii-tin-acasa/). Daca inteleg eu bine, este vorba in mod evident de munca fortata, in masura in care lucratorul nu isi poate negocia conditiile de munca si in special salariul!

Realitatea subsalarizarii din Romania este cunoscuta de toata lumea (sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/planul-guvernului-pentru-a-rezolva-criza-fortei-de-munca-reactia-angajatorilor.html):

"inclusiv companiile recunosc că dacă lefurile nu vor ajunge ca cele din străinătate, nu vom reuşi să oprim exodul oamenilor".

Interesant este faptul ca preturile produselor sunt la nivel occidental sau superior, desi calitatea produselor comercializate in Romania este net inferioara!

Cu toate acestea, "provocarea" guvernantilor este sa gaseasca o forma "democratica" de a legifera diferite variante de munca fortata in Romania.

Daca bugetarilor li s-au marit la nesfarsit salariile (multi au salarii la nivel occidental si se pare ca sunt de cel putin doua ori mai bine platiti decat angajatii din sectorul privat romanesc), in sectorul privat se spera sa se mentina salarizarea odioasa si sinistra, minimala.

Conform sursei http://www.economica.net/salariul-minim-brut-creste-la-1-050-lei-luna-de-la-1-iulie-1-4-milioane-de-persoane-vor-beneficia-de-majorare_103335.html, 1,4 milioane de angajati au beneficiat la 01.Iulie.2018 de majorarea salariului minim pe economie. Dar cei care aveau deja salariul minim brut nu au beneficiat de vreo majorare, ci s-au aliniat la noul salariu minim brut.

In acelasi timp, conform sursei http://incont.stirileprotv.ro/social/aproape-jumatate-dintre-salariatii-din-romania-sunt-platiti-cu-salariul-minim-pe-economie-doar-16-dintre.html,

"aproximativ 46% dintre contractele de muncă sunt în zona salariului minim - vorbim de cifre valabile la 1 octombrie 2017".

Cum pe sursa mai este scris ca existau 6.325.368 de contracte individuale de muncă active la 04.Iulie.2018, rezulta ca:

6.325.368 x (46 / 100) = 2.909.669,28,

adica aproximativ 3.000.000 de romani sunt platiti in zona salariului minim lunar din Romania!!!

Pai, nu-i pacat sa nu pleci la munca in strainatate daca ai ocazia?

Sa munceasca politicienii, neamurile si pilele lor pe salariul minim din Romania, daca s-au saturat de locurile de munca cu raspunderi care tind catre zero, performante care tind catre zero, dar cu salarii foarte grase.

Un bun exemplu de locuri de munca destinate pilelor, cunostintelor si relatiilor este ASF. Citez de pe surse:

"ASF e o cloaca unde si-au gasit parcare toti clientii politici.";

"Daca priviti cu atentie la clientela din ASF si la incompetenta, parca ar fi arborele genealogic al USL acest ASF. Ii gasesti cu rude, cu nasi, cu tot, e reprezentativ si pentru clientelism si pentru incompetenta."

(sursa: http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-vrea-revocarea-conducerii-asf-arborele-genealogic-al-usl-cele-mai-mari-salarii-din-lume-1283685).

"Autoritatea de Supraveghere Financiară, infestată de nepotism. PCR de la ASF"

(sursa: https://romanialibera.ro/investigatii/pcr-de-la-asf-701052);

"Președintele ASF încasează o rușinoasa amendă din cauza incompețentei angajaților instituției"

(sursa: http://www.puterea.ro/bursa_zvonurilor/presedintele-asf-incaseaza-o-rusinoasa-amenda-din-cauza-incompetentei-angajatilor-institutiei-161858.html).

Dupa cum vedem, Oralndo finantistu' cauta sclavi in chip de noi surse de finantare pentru mascaricii de angajati de teapa celor de la ASF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu