joi, 4 aprilie 2024

Candidați demni de bâlciul sau expoziția ipocriților

Câte categorii de votanți există?

La o primă vedere, aș spune că există următoarele categorii de votanți:
1. Votanții din grupurile de interese;
2. Nătărăii cu drept și chef de vot;
3. Indiferenții.

Prima categorie participă întotdeauna la vot. Grupul de interese care câștigă este marele beneficiar de pe urma alegerilor.

A doua categorie este compusă din ciudați care se automotivează să meargă la vot din cauza spălării totale pe creier (de exemplu: „e datoria noastră”) sau din calcule mentale bizare (de exemplu: „să nu iasă nenorocitul ăla, că mă oftică”).

A treia categorie este cea care nu merge niciodată la vot, știind foarte clar că democrația este manipulată, candidații sunt buni doar să-și bată joc de banii publici și de cetățeni, iar procesul electoral este un circ politico-mediatic.

Exact așa stau lucrurile și la alegerile locale pentru Primăria Capitalei.

Candidații îți bat joc de alegători prin acțiunile lor contemporane, menite, chipurile, să le crească popularitatea.

Cătălin Cîrstoiu s-a dat plimbăreț cu metroul, după care a șters pozele imbecile (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cirstoiu-explica-de-ce-a-mers-cu-metroul-trebuie-sa-vina-la-primaria-capitalei-la-o-zi-distanta-candidatul-pnl-psd-a-sters-pozele-2747405). Păi, dacă am vrea un primar care merge cu metroul, am alege unul care a mers toată viața cu metroul, nu unul care folosește acest mijloc de transport în comun ocazional, doar înainte de alegeri.

Madam Șoșoacă, mai odioasă și mai sinistră ca oricând, s-a filmat dându-se cu trenulețul în Orășelul Copiilor (sursa: https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2024/goana-politicienilor-dupa-like-uri-sosoaca-s-a-filmat-in-trenulet-in-oraselul-copiilor-iar-piedone-s-a-dus-cu-biblia-in-targul-vitan-2743895). Asta așteptăm de la un primar? Să ia la rând distracțiile din Parcul Copiilor? Păi, atunci mai bine să alegem direct un minor, care chiar se bucură de așa ceva.

Cristian Popescu a mers cu Biblia într-un târg (sursa: https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2024/goana-politicienilor-dupa-like-uri-sosoaca-s-a-filmat-in-trenulet-in-oraselul-copiilor-iar-piedone-s-a-dus-cu-biblia-in-targul-vitan-2743895). Păi, fă-te popă, băi, falsule Bud Spencer, dacă ești atât de pios. Poate că judecătoria a mimat credibilitate față de tine atunci când ți-a anulat sentința de condamnare legată de incendiul de la Colectiv, dar tu, cu gura ta, ai declarat după incendiu că ai semnat „ca primarul”, adică ferm convins că semnătura ta nu induce niciun fel de responsabilitate, deci e inutilă.

Prin Sectorul 5 ai înălțat niște maluri de pământ și ai pus borduri noi și dale în loc de asfalt pe unele trotuare, în timp ce curățenia este... praf, iar traficul insuportabil la orele de vârf.

Nicușor Dan ne reamintește faptul relevant că Gabriela Firea Pandele a dus Bucureștiul la faliment (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/nicusor-dan-spune-ca-piedone-e-un-macarici-care-face-circ-credeti-ca-primarul-din-koln-merge-cu-roaba-pe-strada-2745227). Dar nu ne realimntește de mizeria din Parcul Cișmigiu și de pe bulevardul pe care se află chiar Primăria Capitalei pe care o conduce.

Chiar azi l-am văzut pe Nicușor Dan mângâind cu „dragoste” un cîine. Păi du-te, băi, Dănuț, la Greenpeace dacă ești iubitor de animale. Pare chiar logic: ai „salvat” Bucureștiul, ai „salvat” România, la nivelul următor o să „salvezi” planeta.

Din vorbe e chiar foarte simplu.

Dar, ca să îmi capteze interesul, candidații ar trebui să facă referire la Atribuțiile primarului, reglementate de Articolul 155 din Codul administrativ din 03.07.2019 (Parte integrantă din Ordonanţa de urgenţă 57/2019), din care menționez alineatul (1), litera d): „atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local”.

Potrivit legii, există următoarele servicii publice de interes local:
1. Servicii publice privind educaţia;
2. Serviciile sociale pentru protecţia copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei şi a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială;
3. Servicii publice privind sănătatea;
4. Servicii publice privind cultura;
5. Servicii publice privind tineretul;
6. Servicii publice privind sportul;
7. Servicii publice privind ordinea publică;
8. Servicii publice privind situaţiile de urgenţă;
9. Servicii publice privind protecţia şi refacerea mediului;
10. Servicii publice privind conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervaţiilor naturale;
11. Servicii publice privind dezvoltarea urbană;
12. Servicii publice privind evidenţa persoanelor;
13. Servicii publice privind podurile şi drumurile publice;
14. Serviciile comunitare de utilitate publică: alimentare cu apă, gaz natural, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public şi transport public local, după caz;
15. Serviciile de urgenţă de tip salvamont, salvamar şi de prim ajutor;
16. Servicii publice privind activităţile de administraţie social-comunitară;
17. Servicii publice privind locuinţele sociale şi celelalte unităţi locative aflate în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale sau în administrarea sa;
18. Servicii publice privind punerea în valoare, în interesul comunităţii locale, a resurselor naturale de pe raza unităţii administrativ-teritoriale;
19. Alte servicii publice, de exemplu (nu știu de ce), sprijinirea activității cultelor religioase.

Personal îmi e greu să înțeleg cum poate coordona o singură persoană în mod eficient (nu doar formal) atâtea servicii (dintre care unele sunt evident deficitare și chiar inutile ca probleme în care să se implice primăria), dar aș vrea să dezvolte acest subiect (al serviciilor publice de interes local) orice candidat care se crede mai presus de circul electoral tradițional.

Aș vrea să aflu (nu doar în cazul primăriilor) dacă se poate conduce eficient o organizație de stat, astfel încât să producă profit, nu pierderi, și dacă există (nu doar din vorbe) voința de a se cheltui eficient banii publici, în primul rând prin reașezarea salariilor pe baze viabile, nu pe aberații falimentare.

Este vreun candidat în stare să dezvolte strategii viabile și realizabile pentru toate aceste servicii publice? Până acum nu am auzit dezbateri orientate în aceste direcții, semn că electoratul țintă nu există, nu este nici măcar cel compus mereu din analfabeți funcționali, pentru că votul celor care alcătuiesc grupurile de interese este cel care decide întotdeauna victoria în alegeri.

Iar cei care alcătuiesc grupurile de interese nu au nevoie de programe, știu ei ce au de făcut după ce câștigă alegerile: să-și bată joc de banii publici după bunul plac, în numele „proiectelor”.

Contează sau nu pentru inutilii candidați, vrăjelile contemporane prin care se mimează popularitatea și democrația nu mă vor aduce niciodată la vot.

Așa cum funcționează primăriile la ora actuală, le-aș prefera desființate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu