Învârtindu-mă gură cască pe la standul Poștei Române de la EFIRO 2024, am auzit un domn care a evocat niște ștampile de eveniment, legate de EFIRO 2024.
Am întrebat de unde a aflat de existența acelor ștampile și mi-a indicat cu simplitate un panou expus pe acolo, pe care l-am și fotografiat (poza de mai sus).
Conform cu poza de mai sus, pe lângă ștampila dreptunghiulară cu textul mare „EFIRO 2024”, mai există 7 ștampile de eveniment: una pentru data de 15.Aprilie.2024; două pentru data de 16.Aprilie.2024; una pentru data de 17.Aprilie.2024, una pentru data de 18.Aprilie.2024; una pentru data de 19.Aprilie.2024 și, în sfârșit, una pentru data de 20.Aprilie.2024.
Toate ștampilele de eveniment au inscripționate pe ele Oficiul Poștal București 15.
Domnul respectiv a invocat, pe bună și evidentă dreptate, faptul că ștampila din data de 15.Aprilie.2024 este anterioară deschiderii expoziției, iar ștampila din data de 20.Aprilie.2024 este posterioară închiderii expoziției (expoziția este deschisă între 16 și 19.Aprilie.2024. În plus, 20.Aprilie.2024 cade într-o zi de sâmbătă, când, în mod normal, mai toate oficiile poștale sunt închise.
Domnul respectiv (cert un filatelist) și-a exprimat nemulțumirea pentru că nu mai poate folosi ștampila din data de 15.04.2024, dar a dorit să știe unde poate primi și aplica ștampila din data de 20.04.2024.
În cadrul EFIRO 2024, Posta Română are un stand-ghișeu unde se pot aplica celelalte ștampile de eveniment (pentru datele 16-19.04.2024). La ghișeu se aplică de asemenea pe trimiterile poștale ștampila de zi a Oficului Poștal București 15.
Cu toate acestea, angajatele Poștei Române nu au putut oferi informații domnului respectiv despre ștampilele cu datele care exced expoziției filatelice.
Domnul respectiv a mai spus că datorită lui, începând cu 2010 sau 2014 (nu am reținut bine), pe site-ul Poștei Române exista o rubrică unde se postau anticipat ștampilele de eveniment emise de diversele asociații filatelice, pentru a fi informați filateliștii care doreau să le utilizeze.
Dar de când s-a schimbat ultimul director al Poștei Române, informarea a dispărut de pe site-ul Poștei Române.
Am făcut câteva săpături rapide ca să verific informația respectivă și, într-adevăr, pe sursa https://www.posta-romana.ro/a714/centru-de-presa/evenimente-filatelice.html (Centru de presă - Evenimente Filatelice) ultima înregistrare datează din 17.August.2023!!!
Tot aici văd că arhiva începe cu anul 2015.
Este scris că evenimentele filatelice sunt organizate de Federația Filatelică Română.
Așa că am intrat și pe site-ul Federației Filatelice Române (sursa: https://www.federatia-filatelica.ro/).
Aici există rubrica de Ștampile poștale ocazionale (de eveniment), sursa: https://www.federatia-filatelica.ro/stampile-postale-ocazionale/.
Deși este scris că ultima actualizare s-a făcut pe 21 februarie 2024, lista ștampilelor poștale ocazionale se termină în anul 2023!
Practic, pe site-ul Poștei Române și pe site-ul Federației Filatelice Române nu se menționează niciun eveniment filatelic pentru anul 2024, deși, după cum se vede, deja este în desfășurare un eveniment filatelic major: expoziția filatelică EFIRO 2024.
Evident, vor apărea cândva materiale filatelice cu ștampilele datate 15.04.2024 și 20.04.2024, deci, indiscutabil, aceste ștampile sunt doar pentru privilegiați, nu pentru simplul domn nedumerit.
Totuși, am „răsfoit” pe site-ul FRF rubrica INSTRUCȚIUNI PRIVIND ȘTAMPILELE POȘTALE DE ZI OMAGIALE (sursa: https://www.federatia-filatelica.ro/wp-content/uploads/2024/02/Instructiuni-privind-stampilele-de-zi-omagiale.pdf), unde este scris că:
„Pentru evenimente deosebite, inclusiv cele care se desfășoară în zilele libere și sărbători legale,
C.N. „POȘTA ROMÂNĂ” S. A. la solicitarea FFR poate organiza un ghișeu poștal exterior
temporar, la locul desfășurării evenimentului.
După aprobare, C.N. „POȘTA ROMÂNĂ” S. A. prin adresă scrisă, anunță FFR și subunitățile
poștale despre utilizarea ștampilei de zi omagiale la data și subunitatea poștală înscrise pe ștampilă.”.
Ia te uită! Teoretic, Poșta Română ar trebui să dețină toate informațiile. Și chiar deține toate informațiile. Practic, Poșta Română își bate joc de norme și de filateliștii de rând, luându-l pe „nu știu” în brațe la infinit!
Fiind în plină criză de răbdare excesivă (de foarte multă vreme urăsc să mai pierd vremea pe internet pentru dreptate inutilă), am mai găsit un text legat de ștampilele ocazionale:
„După eveniment, ștampila de zi omagială se expediază de către subunitatea poștală la Depozitul
Central de Timbre și Efecte Poștale al C.N. „Poșta Română” S.A., unde se distruge.
Toate ștampilele de zi omagiale avizate de FFR și aprobate de C.N. „Poșta Română” S.A. vor fi
postate pe site-ul FFR a doua zi după primirea adresei de aprobare de la CN „Poșta Română” S.A.”.
Ha, ha, ha, ha!
Conform ultimului paragraf, FFR (Federația Filatelică Română) își încalcă propriile INSTRUCȚIUNI
PRIVIND ȘTAMPILELE POȘTALE DE ZI OMAGIALE!
Nimic uluitor, doar trăim în România. Și apoi, câți filateliști or mai exista în România? Cui îi pasă?
Totuși, este și asta o pildă a statului de „drept” (adică a statului de șpagă) și a regulilor făcute doar pe hârtie, pentru a fi apoi foarte ușor încălcate de derbedeiii încravatați așa zis șmecheri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu