Nenorocirile se abat asupra Romaniei pe banda rulanta, fara intrerupere. Una, foarte dureroasa si tragica, a fost moartea bebelusilor in incendiul de la Maternitatea Giulesti. Din cauza relelor cotidiene se face din ce in ce mai des apel la Dumnezeu, fiecare sperand ca in acest fel va putea evita postura de victima a unui eveniment tragic.
Credinta se manifesta in Romania (asa cum o percep eu cotidian) in forme de multe ori puerile si naive, credinciosii parand sau fiind de cele mai multe ori simpli creduli.
Cu siguranta, majoritatea credinciosilor considera ca parcurgerea unor ritualuri, de cele mai multe ori consumistice, sunt cerute de Dumnezeu si placute lui Dumnezeu. Dintre acestea amintesc: aprinderea lumanarilor, baterea de cruci in fata bisericilor, stingerea luminii (ritual efectuat in amintirea bebelusilor), folosirea expresiilor "Fereasca Dumnezeu", "Asa sa ne ajute Dumnezeu", achizitionarea de icoane si de alte "produse" bisericesti "sfinte" sau "sfintite", pelerinaje la "sfintele moaste", sarbatorirea onomasticii (a numelor de "sfinti") si altele (darea de acatiste, de exemplu).
Totusi, daca am privi realitatea inconjuratoare cu un pic de luciditate, ne-am da seama ca raul nu dispare din viata noastra, ci se amplifica, ceea ce ar trebui sa puna pe ganduri persoanele prestatoare de ritualuri religioase false. Nu este evident ca aceste ritualuri sunt absolut inutile si ineficace? Nu cumva ne fac mai mult rau decat bine? Nu seamana credinta din secolul 21 mai mult cu misticismul intunecat al evului mediu?
La cine se inchina credinciosii ortodocsi, catolici sau asemenea? La Dumnezeul relevat de Biblie? Cu siguranta ca nu. De ce cu siguranta? Pentru ca nu scrie nicaieri in Biblie sa aprinzi lumanari, nici sa iti faci cruci cand treci pe langa o biserica, nici sa stingi lumina atunci cand are loc o tragedie colectiva, nici restul de ritualuri enumerate. Aceste situatii sunt doar pretinse de biserici (ortodoxa, catolica etc), imaginate de cetateni cu idei si de comercianti.
Voi arata in continuare ca aceste ritualuri si mod de viata nu numai ca nu sunt cerute in Biblie, dar multe dintre acestea chiar sunt condamnate explicit de catre Biblie. Voi mai incerca sa pun in evidenta unele recomandari din Biblie in privinta unui mod de viata normal.
Mai intai, despre lideri (politici, spirituali, etc):
(Isaia 3.12.)
"... Poporul meu, carmuitorii tai te duc in ratacire, si pustiesc calea pe care umbli!".
Despre lumina sfanta, care este de natura spirituala, si care este Isus, si nu despre lumina materiala a lumanarilor, este scris:
(Ioan 1.3., 1.4., 1.5., 1.9.)
"Toate lucrurile au fost facute prin EL; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El.
In El era viata, si viata era lumina oamenilor.
Lumina lumineaza in intuneric si intunericul n-a biruit-o...
Lumina aceasta este adevarata lumina, care lumineaza pe orice om venind pe lume.".
De ce este Isus lumina sfanta? Pentru ca Isus este Intelepciunea:
(Proverbele 8.22., 8.23., dar si urmatoarele)
"Domnul m-a facut cea dintai dintre lucrarile Lui, inaintea celor mai vechi lucrari ale Lui.
Eu am fost asezata din vesnicie, inainte de orice inceput, inainte de a fi pamantul.".
Adica Biblia ne invata ca Isus sau Intelepciunea exista anterior lumii, aparitiei pamantului, si nu depinde de timp in sensul pe care percepem timpul ("asezata din vesnicie" = atemporal). Atemporalitatea lui Isus este atestata si in pasajul urmator:
(Evrei 13.8.)
"Isus este acelasi ieri, azi si in veci!".
Cum se poate proba faptul ca Isus (sau Intelepciunea) nu se schimba in timp? Isus spune despre sine:
(Ioan 14.6.)
"... Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin mine.".
Adica, cine doreste sa ajunga la Tatal, nu o poate face decat cautand Intelepciunea, care afirma despre sine ca este si adevarul. Rezulta ca nu poate fi intelept cine nu cunoaste adevarul. Daca Intelepciunea nu se schimba in timp, atunci si adevarul (parte a Intelepciunii) trebuie sa fie invariabil in timp. Se schimba adevarul in timp? Nu, nici adevarul nu se schimba in timp, deci adevarul este atemporal. O dovada foarte simpla ar fi afirmatia 1 + 1 = 2. Este valabila acum, a fost valabila si acum 100 de ani, si acum 1000 de ani, va fi valabila si peste 1 milion de ani si este general valabila. Daca acest exemplu este prea simplu, sa luam altul: intr-un triunghi oarecare, bisectoarele sunt concurente. Chiar daca este mai complicat si necesita o demonstratie matematica, este la fel de vesnic adevarat.
Totusi, am intalnit in lumea reala persoane care mi-au spus ca se poate demonstra ca 1 + 1 = 3. Dar toti au cazut la urmatoarea proba practica: iti dau 1 milion de lei, iti mai dau 1 milion de lei, deci trebuie sa imi restitui 1 + 1 = 3 milioane de lei.
Biblia nu cere credinta oarba in minciunile sau aburelile unor lideri cu interese foarte materiale si deloc spirituale, ci indeamna la cautarea adevarului si intelepciunii:
(1 Tesalonicieni 5.21.)
"Ci cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun.".
(Proverbele 4.24.)
"Izgoneste neadevarul din gura ta; si departeaza viclenia de pe buzele tale!".
(Proverbele 8.12.)
"Eu, Intelepciunea, am ca locuinta mintea, si pot nascoci cele mai chibzuite planuri.".
(Proverbele 8.17.)
"Eu iubesc pe cei ce ma iubesc, si cei ce ma cauta cu tot dinadinsul ma gasesc.".
Adica cine iubeste Intelepciunea il iubeste, evident, pe Isus, iar Isus ii iubeste pe cei intelepti.
(Proverbele 8.33.)
"Ascultati invatatura, ca sa va faceti intelepti, si nu lepadati sfatul meu.".
(Proverbele 8.35., 8.36.
"Caci cel ce ma gaseste, gaseste viata, si capata bunavointa Domnului.
Dar cel ce pacatuieste impotriva mea isi vatama sufletul sau; toti cei ce ma urasc pe mine, iubesc moartea.".
Adica, cine nu iubeste Intelepciunea, ci prostia, de fapt iubeste moartea. Prostia este marea aducatoare de nenorociri, in Romania sau oriunde in lume.
Este un capitol din Biblie care spune ca nenorocirile sunt consecintele pe care le suporta cei care aleg sa nu asculte de intelepciune si adevar, ci cred toate prostiile si minciunile. Il redau integral:
(Proverbele 2.20. - 2.33.)
"Intelepciunea striga pe ulite, isi inalta glasul in piete: striga unde e zarva mai mare; la porti, in cetate, isi spune cuvintele ei:
"-Pana cand veti iubi prostia, prostilor? Pana cand le va placea batjocoritorilor batjocura, si vor uri nebunii stiinta? Intoarceti-va sa ascultati mustrarile mele! Iata, voi turna duhul meu peste voi, va voi face cunoscut cuvintele mele...
Fiindca eu chem si voi va impotriviti, fiindca imi intind mana si nimeni nu ia seama, fiindca lepadati toate sfaturile mele, si nu va plac mustrarile mele, de aceea si eu, voi rade cand veti fi in vreo nenorocire, imi voi bate joc de voi cand va va apuca groaza, cand va va apuca groaza ca o furtuna, si cand va va invalui nenorocirea ca un vartej, cand va da peste voi necazul si stramtoarea. Atunci ma vor chema, si nu voi raspunde, ma vor cauta, si nu ma vor gasi.
Pentru ca au urat stiinta, si n-au ales frica Domnului, pentru ca n-au iubit sfaturile mele, si au nesocotit toate mustrarile mele.
De aceea se vor hrani cu roada umbletelor lor, si se vor satura cu sfaturile lor.
Caci impotrivirea prostilor ii ucide, si linistea nebunilor ii pierde; dar cel ce m-asculta va locui fara grija, va trai linistit si fara sa se teama de vreun rau."".
Mi se pare ca acest pasaj explica foarte bine dezastrul national pe care il traim. Nu stiu cu cata intelepciune se merge la vot si cum se poate ca triada PDL-PSD-PNL sa conduca mereu in sondaje, desi in 20 de ani a avut ca obiective: saracirea si batjocorirea cetateanului de rand prin devalorizarea muncii si transferarea majoritatii avutiei nationale in cateva buzunare private. Nici nu stiu cum, la al doilea tur de scrutin de la ultimele alegeri prezidentiale, natiunea putea spera intr-un "viitor de aur", avand de ales intre un candidat poreclit "prostanacul" si altul presupus scufundator al flotei. Intre doi asa-zis opozanti la televizor, dar ale caror partide au prosperat impartind alternativ puterea, conform rezultatelor exprimate la vot din 4-5 ani in 4-5 ani. Intamplator a castigat presupusul scufundator al flotei. Acum ne miram ca se scufunda tara. Eu nu ma mir. Nici nu prea imi fac probleme. Mai jos de Groapa Marianelor nu ne putem scufunda (ca sa pastram registrul marinaresc). In rest, probleme in industrie, agricultura, transporturi, comert, educatie, sanatate, justitie? Haos generalizat? Sunt numai daune colaterale.
Mai imi scapa si situatia participarii la vot pe principiul iluzoriilor avantaje materiale de moment: 50 - 100 de lei, o galeata, o pelerina, pixuri, pungi sau alte nimicuri. Sa zicem ca ai o pensie minima de 300 de lei. Ai primit 100 de lei la vot. Dar dupa un timp, a crescut TVA de la 19 la 24%. Si atunci, daca presupunem ca ai cheltuit integral suma de 300 de lei, diferenta de TVA este 300 x 5 / 100 = 15 lei pe luna. In 7 luni pierzi 7 x 15 lei = 105 lei, deci s-a scos cheltuiala electorala. Dar votatul "domneste" 4-5 ani, in functie de postul pentru care a candidat. Deci, stimate votant, mai ai de cotizat. Evident, cu cat cheltuiala lunara (a pensiei sau salariului) e mai mare, cu atat pierderea e mai mare.
Si atunci unde e castigul? Cum crezi ca o sa prosperi? Cum crezi ca te vei descurca mai bine? Ce bine ti-ai facut votand un candidat care te prosteste in fata? Ce bine mi-ai facut votand un candidat care te prosteste in fata? Crezi ca un candidat care te minte in alegeri cand el vrea doar sa te fure dupa ce e ales este un bun crestin? Crezi ca un partid care te minte in alegeri ca sa te fure dupa ce castiga alegerile este compus din buni crestini? Crezi ca a fi un bun crestin inseamna lumanari aprinse, cruci in fata bisericii, sarbatorirea "sfintilor" si alte prostii de acelasi fel?
Biblia iti ofera o viziune mult mai realista in privinta liderilor, poate ca ar fi bine sa iei in calcul si aceasta opinie:
(Isaia 1.23.)
"Mai marii tai sunt razvratiti si partasi cu hotii, toti iubesc mita si alearga dupa plata;...".
Biblia iti spune ce conduita ar trebui sa ai:
(Isaia 1.17.)
"Invatati-va sa faceti binele, cautati dreptatea, ocrotiti pe cel asuprit, faceti dreptate orfanului, aparati pe vaduva!".
Crezi ca e bine sa iti cumperi icoane, "apa sfintita" si alte asemenea ca sa te apere de rau? Chiar a avut efect? Pentru ca, la nivel national, singurul efect e criza. Biblia iti spune ca nu e deloc bine ce faci:
(Isaia 43.9.)
"Cei ce fac idoli, toti sunt desertaciune, si cele mai frumoase lucrari ale lor nu folosesc la nimic...".
(Exodul 20.2., 20.3., 20.4., 20.5., 20.6., 20.7.)
"Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei.
Sa nu ai alti dumnezei in afara de Mine .
Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul.
Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc, si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.".
Citind aceste pasaje, iti mai trebuie icoane si "apa sfintita"? Cine te convinge sa ignori sfaturile sau chiar poruncile din Biblie si sa faci exact pe dos? Un preot lacom de castig? A cerut Isus bani pentru faptele bune si minunile pe care le-a facut?
Iata ce spune Biblia si despre preoti:
(Matei 23.13., dar si urmatoarele)
"Vai de voi, carturari si Farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre, nu-i lasati sa intre."
Referitor la ritualurile fals religioase, Biblia este extrem de explicita:
(Isaia 29.13.)
"Domnul zice: "Cand se apropie de Mine poporul acesta, Ma cinsteste cu gura si cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, si frica pe care o are de Mine, nu este decat o invatatura de datina omeneasca."".
Biblia descrie foarte explicit si comportamentul normal, uman:
(Isaia 58.6., 58.7.)
"Iata postul placut Mie: desleaga lanturile rautatii, desnoada lanturile robiei, da drumul celor asupriti, si rupe orice fel de jug; imparte-ti painea cu cel flamand, si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost; daca vezi pe un om gol, acopera-l, si nu intoarce spatele semenului tau."
(Efeseni 5.9., 5.10., 5.11.)
"Caci roada luminii sta in orice bunatate, in neprihanire si in adevar.
Cercetati ce este placut inaintea Domnului, si nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului, ba inca mai degraba osanditi-le."
(Efeseni 4.25.)
"De aceea, lasati-va de minciuna: "Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul",...".
(Ioan 13.34., 13.35.)
"... Sa va iubiti unii pe altii;... Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei [adica ai lui Isus], daca veti avea dragoste unii pentru altii.".
Biblia despre sarbatorirea "sfintilor":
(1 Corinteni 8.4., 8.5., 8.6.)
"Deci, cat despre mincarea lucrurilor jertfite idolilor, stim ca in lume un idol este totuna cu nimic, si ca nu este decat un singur Dumnezeu.
Caci chiar daca ar fi asa multi "dumnezei", fie in cer, fie pe pamant (cum si sunt in adevar multi "dumnezei" si multi "domni"), totusi pentru noi nu este decat un Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi.".
(Isaia 65.11., 65.12.)
"Dar pe voi, care parasiti pe Domnul, care uitati muntele Meu cel sfant, care puneti o masa "Norocului", si umpleti un pahar in cinstea "Soartei", va sortesc sabiei, si toti veti pleca genunchiul ca sa fiti junghiati caci eu am chemat, si voi n-ati raspuns, am vorbit si n-ati ascultat, ci ati facut ce e rau inaintea Mea, si ati ales ce nu-Mi place."".
Poate ca ar fi mai bine sa se ureze la masa "Intelepciune!", nu "Noroc!".
O persoana care se doreste religioasa, citind aceste randuri, ar mai avea curajul sa petreaca, de exemplu, de "sfanta Maria", sau de "Constantin si Elena", sau de oricine? In numele cui fac preotii slujbe de "sfantul Ioan", "sfantul Gheorghe" si asa mai departe? Pentru ca Tatal ceresc spune ca e rau cand se face asa ceva, si, in plus:
(Ioan 8.44.)
"Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru. El de la inceput a fost ucigas; si nu sta in adevar, pentru ca in el nu este adevar. Oridecateori spune o minciuna, vorbeste din ale lui, caci este mincinos si tatal minciunii.".
Biblia despre mancatul si bautul cu ocazia sarbatorilor religioase:
(Romani 14.17.)
"Caci Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant.".
Mai crede cineva ca se apropie de Dumnezeu daca mananca si bea pana cade sub masa (de exemplu).
Comparand toate aceste texte din Biblie cu realitatea inconjuratoare, pamantul pare un paradis al necredintei, ipocriziei si opozitiei fata de Cuvantul lui Dumnezeu. Oare am epuizat contradictiile dintre textele biblice si realitate?
Nici pe departe. Printre cele 10 porunci, este scris:
(Exodul 20.15., 20.16.)
"Sa nu furi.
Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.".
Pe scurt, sa nu furi si sa nu minti. Asa se intampla in realitate? Chiar suntem o natie de "ingerasi"?
Biblia despre ce ar trebui sa faca niste lideri adevarati:
(Matei 20.26., 20.27., 20.28.)
"... Ci oricine va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitorul vostru; si oricine vrea sa fie cel dintai intre voi, sa va fie rob.
Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.".
In timp ce Isus si-a dat viata pentru multi, liderii politici si spirituali actuali pustiesc calea (materiala si spirituala) pe care umbla cetatenii. Sau:
(Matei 7.17.)
"... orice pom bun face roade bune, dar pomul rau face roade rele.".
Oare criza este un rod bun sau rau? Sau cumpararea icoanelor si sarbatorirea "sfintilor" sunt fapte bune sau rele? Daca spera cineva sa iasa din criza cumparand icoane, atunci... criza placuta in continuare!
Este mai bine sa credem niste lideri mincinosi si lacomi de bani sau sa credem Cuvantul lui Dumnezeu? Tot in Biblie este dat raspunsul:
(Matei 6.22., 6.23.)
"Ochiul este lumina trupului. Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau va fi plin de lumina; dar daca ochiul tau este rau, tot trupul tau va fi plin de intuneric. Asa ca, daca lumina care este in tine este intuneric, cat de mare trebuie sa fie intunericul acesta!".
Alte cerinte scrise in Biblie si ignorate frecvent in realitate:
(Exodul 23.1., 23.2., 23.3.)
"Sa nu raspandesti zvonuri neadevarate. Sa nu te unesti cu cel rau, ca sa faci o marturie mincinoasa pentru el.
Sa nu te iei dupa multime ca sa faci rau; si la judecata sa nu marturisesti trecand de partea celor multi, ca sa abati dreptatea.
Sa nu partinesti pe sarac la judecata.".
(Exodul 23.8.)
"Sa nu primesti daruri; caci darurile orbesc pe cei care au ochii deschisi, si sucesc hotararile celor drepti.".
(Leviticul 18.22.) referitor la homosexualitate:
"sa nu te culci cu un barbat cum se culca cineva cu o femeie. Este o uraciune.".
(Leviticul 19.13.)
"Sa nu asupresti pe aproapele tau, si sa nu storci nimic de la el prin sila.
Sa nu opresti pana a doua zi plata celui tocmit cu ziua."
(Leviticul 19.28.)
Sa nu va faceti taieturi in carne pentru un mort, si sa nu va faceti slove sapate pe voi [tatuaje]. Eu sunt Domnul.".
(Leviticul 19.29.)
"Sa nu-ti necinstesti fata, dand-o sa fie curva, pentru ca nu cumva tara sa ajunga un loc de curvie, si sa se umple de faradelegi.".
[Sa ne amintim ca actualul presedinte, tata a doua fete, a propus legalizarea prostitutiei!!! Oare ne vrea binele sau pustieste calea pe care umblam?]
(Leviticul 19.31.)
"Sa nu va duceti la cei ce cheama duhurile mortilor, nici la vrajitori: sa nu-i intrebati, ca sa nu va spurcati cu ei. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.".
(Leviticul 20.6)
"Daca cineva se duce la cei ce cheama pe morti si la ghicitori, ca sa curveasca cu ei, Imi voi intoarce Fata impotriva omului aceluia, si-l voi nimici din mijlocul poporului lui.".
[Dar in lumea reala, "mamele omizi" sunt persoane respectabile, care au anunturi in ziare; foarte multe programe TV si publicatii au rubrica "crestina" numita horoscop.]
Nu am pretentia ca am epuizat contradictiile dintre scrierile din Biblie si faptele lumii reale. Nu gasesc nimic rau in textele din Biblie pe care le-am citat. Nu cred ca aceia care traiesc respectand aceste texte biblice se transforma in fanatici religiosi sau isi fac vreun rau. Sunt convins ca Dumnezeu exista si ne-a sfatuit sa respectam anumite reguli (multe citate aici) pentru binele nostru. Vad ca se incalca foarte mult si foarte des regulile pe care Dumnezeu ne-a sfatuit sa le respectam, fara insa sa ne oblige la acest lucru. Adica alegerea este individuala. Mai vad ca incalcarea repetata a regulilor lui Dumnezeu are consecinte nefaste si tragice pentru majoritatea cetatenilor.
Dar tot in Biblie am gasit si pasaje referitoare la consecintele acestor fapte:
(Romani 1.28.-1.32.)
"Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite.
Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate; plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de porniri rautacioase; sunt soptitori, barfitori, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nesocotitori de rele, neascultatori de parinti, fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, neinduplecati, fara mila.
Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei care le fac.".
(Psalmul 32.1., 32.2.)
"Ferice de cel cu faradelegea iertata, si de cel cu pacatul acoperit!
Ferice de omul, caruia nu-i tine in seama Domnul nelegiuirea, si in duhul caruia nu este viclenie!".
Kępkowiec białawy (Lyophyllum connatum)
Acum 48 de minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu