Pe sursa http://www.evz.ro/detalii/stiri/violente-la-madrid-intre-minerii-protestatari-si-politisti-991535.html se face o scurta descriere a marsului minerilor prin Spania, incheiat la Madrid cu ciocniri intre manifestanti si fortele de ordine.
Marsul a avut loc pentru a se arata dezacordul fata de reducerea de catre stat a subventiilor acordate acestui sector.
In general ideea de subventie nu mi-a placut niciodata. Nici in agricultura, nici in alte domenii. Ideea de subventie in orice domeniu (de exemplu in domeniile muncii, industriei, agriculturii) conduce la concluzia ca in domeniul respectiv nu sunt platite corect munca si rezultatul muncii. Mai poate duce la concluzia ca un domeniu este nerentabil si este intretinut artificial de catre stat.
Asa ca o intrebare fireasca este: de ce nu sunt platite corect munca sau rezultatul muncii in domeniile subventionate? Pentru ca, dupa cum vedem, la un moment dat statul refuza sa mai intervina in domeniul respectiv, rezultand astfel dezechilibre si miscari sociale.
Alta idee care trebuie subliniata este generozitatea globala a statelor fata de banci, pentru care intotdeauna s-au gasit bani, de ordinul zecilor sau sutelor de miliarde de dolari sau euro. Ma intreb de ce au fost subventionate bancile si nu au fost subventionati, de exemplu, datornicii la banci. Daca acestia ar fi primit bani de la stat si-ar fi platit datoriile si bancile ar fi avut foarte des invocatele lichiditati.
Dupa cum vedem, statele sunt generoase cu bogatii si zgarcite cu saracii. Acesta este un paradox pe care il remarc constant: desi bogatii sunt minoritari si saracii majoritari, alesii sunt realesi de saraci din motive care imi scapa, din moment ce puterea nu actioneaza in interesul majoritatii care a votat.
In legatura cu mineriada de la Madrid, este de remarcat faptul ca manifestantii s-au incaierat cu fortele de ordine. Acest lucru mi s-a parut intotdeauna un nonsens, in masura in care nu fortele de ordine sunt factori de decizie. Ce ar fi rezolvat manifestantii daca ar fi reusit sa invinga fortele de ordine? Care poate fi utilitatea unei incaierari cu fortele de ordine? Ce finalitate pozitiva poate avea o incaierare cu fortele de ordine?
Luptele de strada cu fortele de ordine mi se par o forma de manipulare a manifestantilor.
Forta unei societati presupuse a fi democratica nu ar trebui sa rezide in forta pumnilor, petardelor, sticlelor incendiare, pietrelor etc.
Forta unei societati presupuse a fi democratica ar trebuie sa fie exprimata in capacitatea societatii de a se organiza superior, de a avea concepte clare, de a distinge intre adevar si minciuna, intre bine si rau, intre bine si mai bine, in capacitatea de a integra binele personal in binele general; in capacitatea de a-si gasi lideri reprezentativi si de a oferi puterea prin vot democratic acestor lideri.
Din acest punct de vedere, cetatenii din toate statele lumii au o mare problema, de unde rezulta toate celelalte.
Prasium majus
Acum o oră
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu