miercuri, 18 iulie 2012

Miza crizei politice actuale: instaurarea monarhiei

USL a pornit un razboi politic pentru a-l demite pe Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei. Miza finala actualului razboi politic USL - Traian Basescu nu este acapararea justitiei (versiunea TB) sau instaurarea dreptatii prin demiterea actualului presedinte (versiunea USL).

Miza finala a acestui razboi politic este schimbarea ordinii constitutionale prin miscari de strada si reinstaurarea monarhiei.

Poate ca este contra curentului ceea ce sustin si poate ca aparentele nu duc la aceasta concluzie.

Dar prima intrebare pe care mi-o pun este: de ce doreste USL sa scape de Basescu cu orice pret? Actualul presedinte al Romaniei nu se poate opune politicii USL. USL a format guvernul si are majoritate in Parlament, deci poate trece orice lege doreste.

Traian Basescu nu poate impiedica adoptarea legilor de catre Parlament. Conform Constitutiei Romaniei (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339) exista sectiunea "Promulgarea legii" definita de Articolul 77:
"(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
(3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea."


Deci presedintele poate intoarce o singura data o lege la Parlament sau la Curtea Constitutionala, dupa care legea este promulgata in maxim 10 zile. Adica presedintele nu are mijloace legale pentru a se opune politicii USL. Cu toate acestea, USL a declansat acest razboi din care pana acum a castigat numai... euro, care a ajuns la noi maxime istorice (probabil ca acesta este un interes de baza al romanilor). Faptul ca TB nu poate incurca politica USL m-a facut sa sustin ca demiterea lui TB este o miza falsa, care nu merita deranjul.

Pentru mine (din cate am vazut, nu numai pentru mine), PDL, USL, PNL au insemnat intotdeauna o triada mafiota. Daca se schimba unii cu altii la putere nu inseamna ca viata mea se schimba cu ceva in bine. De unde si dezinteresul meu constant de a participa la alegerile locale, prezidentiale, parlamentare. Dupa cum se vede, venirea recenta a USL la putere a dus, pana acum, doar la devalorizarea monedei nationale, un amanunt "scapat din vedere" de guvernarile Boc. Asteptam si inflatia galopanta, pentru ca si acest amanunt a fost "neglijat" de guvernarile Boc. Asa ca nu am motive sa spun tin partea USL la referendum. Dar nici partea lui Basescu nu as tine-o, din motive care se gasesc din belsug pe blogurile mele. Acest razboi politic, o evidenta lupta pentru putere, nu ma intereseaza.

De fapt se incearca invrajbirea societatii si impartirea ei in pro-USL si pro-TB. Fiecare tabara isi poate scoate in strada proprii oameni sub diverse pretexte (cel mai simplu si mai accesibil: invocarea nemultumirii fata de rezultatul de la referendum), in speranta ca se vor alatura nehotaratii. Cealalta tabara ar riposta, provocatorii ar induce lupte de strada si s-ar da adevarata lovitura de stat, cea pentru instaurarea monarhiei. Am vazut in iarna sloganurile manifestantilor, nu aveau legatura cu nevoia de prosperitate, iesirea din saracire si crearea de locuri de munca. Nu se spunea decat "demisia" si "alegeri anticipate". Iar in vara, suspendarea lui Basescu a dus la țopăială in strada, intens mediatizata, de parca aceasta suspendare ne-a rezolvat instantaneu problemele si "criza".

Sunt convins ca acesti "manifestanti" sunt oamenii USL-ului, oricat ar incerca USL sa nege acest lucru. In plus, pe unul dintre ei l-am identificat si intre manifestanti, si la tribuna USL (sursa: http://lmar2010.blogspot.ro/2012/01/agitatorul-usl-din-nou-in-prim-plan-la.html).

Crin Antonescu, Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu sau Mircea Geoana au bagat in seama monarhia de cate ori au avut ocazia, fara sa le-o ceara nimeni dintre cetateni, ceea ce ma face sa ii etichetez ca fiind oamenii monarhiei platiti din bani publici. Poate ar fi bine ca toti politicienii cu vederi monarhiste sa se inscrie in PNTCD (partid inexistent in Parlament, dovada ca monarhia este foarte impopulara in Romania), partid care are intentii monarhiste declarate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu