vineri, 14 februarie 2014

Abateri financiare guvernamentale de 6,2 miliarde de euro in 2012 ?!

Alta informatie spectacol despre bataia de joc pe banii publici. Stirea este contradictorie.

Conform sursei http://www.zf.ro/zf-24/curtea-de-conturi-acuza-guvernele-ungureanu-si-ponta-de-abateri-financiare-de-6-2-miliarde-de-euro-in-2012-12073430,

"În 2013, auditorii Curţii de Conturi au verificat activitatea din 2012 a peste 2.000 de instituţii publice, iar rezultatele finale ale raportului au fost publicate în această lună.

Abaterile financiar-contabile identificate anul trecut în rândul instituţiilor publice au fost estimate la circa 6,2 miliarde de euro, potrivit raportului de peste 400 de pagini."
.

Dupa care intervine ciudatenia: "[...] constatările Curţii de Conturi arată că problemele identificate nu au generat venituri suplimentare sau prejudicii în anul analizat (2012)".

Aha, exista abateri financiar contabile, dar nu s-au creat prejudicii... Asa sa fie?

Din aceeasi sursa, opinia directorului adjunct al Institutului pentru Politici Publice este ca: "Achiziţiile publice reprezintă circa 15 miliarde de euro anual, iar rapoartele noastre indică faptul că în unele cazuri valoarea bunurilor şi serviciilor achiziţionate este de 3-4 ori mai mare decât cea la nivelul pieţei."!

Daca inteleg eu bine, statul traieste bine din achizitii publice (de exemplu: "Mercedes de 42.000 de euro în cadrul unor proiecte de training pentru şomeri şi manageri"!). In schimb cetatenii traiesc mai prost. Achizitiile publice inseamna mai mult de 10% din PIB-ul Romaniei. Probabil ca si achizitiile publice "contribuie" la "cresterea economica". Din pacate, nu contribuie la cresterea nivelului de trai al cetatenilor, ci dimpotriva.

Tot din aceeasi sursa aflam care sunt neregulile cele mai frecvente conform Curtii de Conturi: "efectuarea unor plăţi pentru lucrări inexistente (la Ministerul Sănătăţii, de exemplu) sau plăţi ilegale (un contract de cercetare de peste 140.000 de euro la Ministerul Muncii), precum şi modul în care ministerele îşi utilizează imobilele pe care le au în gestiune."; "majorările salariale, considerate ilegale (având în vedere că salariile de la stat au fost îngheţate în 2012)"; "fraudă de peste 10.000 de euro, prin decontarea unor cheltuieli cu cazarea în baza unor facturi false sau nereale şi decontarea unor indemnizaţii de delegare/ deplasare peste limita legală".

Si totusi, Curtea de Conturi spune ca toate acestea nu duc la prejudicii! Modul in care nu este prejudiciat statul prin... frauda, plati fictive si plati ilegale este o enigma pentru mine.

Alta "glumita" descoperita de Curtea de Conturi, care nu a dus la prejudicii, desigur, este urmatoarea: "în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană prin POSDRU, pentru 25 de persoane, numărul orelor decontate pe proiecte depăşeşte media de 12 ore pe zi de muncă, iar pentru unele persoane chiar 22-24 de ore pe zi"!

Ei, daca niste unii au lucrat 22-24 de ore pe zi (si probabil ca 8 zile pe saptamana) fara sa creeze prejudicii, eu zic ca merita o medalie.

In continuare sursa ofera o lista cu institutii ale statului, printre care ministere si ministri, impreuna cu abaterile depistate aferente fiecarei institutie in parte. Eu pun in evidenta doar institutii si persoane (pentru ca abaterile sunt problema autoritatilor):

1.  Ministerul Muncii
Miniştri în 2012: Claudia Boghicevici (PD-L), Mariana Câmpeanu (PNL)

2.  Ministerul Educaţiei
Miniştri în 2012: Ioan Mang (PDL), Liviu Pop (PSD), Ecaterina Andronescu (PDL), Remus Pricopie (PSD)

3.  Ministerul Sănătăţii
Miniştri în 2012: Ladislau Ritli (UDMR), Vasile Cepoi (PSD), Raed Arafat, Victor Ponta (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL)

4.  Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
Miniştri: Alexandru Nazare (PDL), Ovidiu Silaghi (PNL)

5.  Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Miniştri în 2012: Răzvan Mustea-Şerban (PDL), Dan Nica (PSD)

6. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului
Miniştri în 2012: Elena Udrea (PDL), Eduard Hellvig (PNL), Maria Grapini (PC)

7. Ministerul Justiţiei

8. Ministerul Agriculturii
Miniştri în 2012: Stelian Fuia (PDL), Daniel Constantin (PC)

9.  Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
Miniştri în 2012: Lucian Bode (PDL), Daniel Chiţoiu (PNL), Varujan Vosganian (PNL)

10.  Ministerul Afacerilor Externe
Miniştri în 2012: Cristian Diaconescu (UNPR), Andrei Marga (PNL), Titus Corlăţean (PSD)

Alte institutii:

11. Administraţia Prezidenţială

12. Senatul României

13. Consiliul Concurenţei

14. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Care or fi celelalte peste 2.000 de insitutii controlate de Curtea de Conturi in 2013?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu