luni, 24 februarie 2014

Jocurile Olimpice de la Soci

S-au terminat Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci.

In ultimii ani sportul la televizor m-a interesat din ce in ce mai putin. Am preferat sa fac sport decat sa ma uit la altii.

La aceste Jocuri Olimpice m-am uitat in special la patinaj artistic, cu o preferinta pentru probele de perechi. Imi place acest sport pentru este un adevarat spectacol. Patinajul artistic se bazeaza pe creativitate, tehnica, gratie, arta, existand multe momente de divertisment si amuzament.

Alte sporturi de iarna ma atrag mai putin in fata televizorului. Coborarile cu schiurile, cu sania si cu bobul nu mi se par atat de spectaculoase pe cat pot fi de periculoase. Orice dezechilibrare la coborarea cu schiuri sau orice rasturnare cu sania si bobul pot avea consecinte dramatice. La aceste sporturi conteaza foarte mult accesul la echipament de ultima generatie. Echipajul Romaniei descalificat la proba de sanie din motive de siguranta (sursa http://stiri.tvr.ro/radu-ovaiala-i-alexandru-teodorescu-descalifica-i-din-proba-de-sanie-din-motive-de-siguran-a_40347.html) arata slabiciunile care exista in unele sporturi.

Din cauza faptului ca multe state nu au acces la tehnologii performante pentru sport, lupta pentru medalii se da intr-un cadru restrans, intre cateva natiuni. Si atunci despre ce competitie mai poate fi vorba, cand nu prea exista competitori decat in acte?

Alta situatie este cea a dopingului. Am vazut ca acum se pastreaza probele luate de la concurenti, la fel ca in cazul lui Lance Armstrong, pentru momentul in care se pun la punct noi teste care sa evidentieze substante interzise, inca nedetectabile actual. Iarasi ma intreb, unde e ideea de sport si spiritul sportiv, cand toata lumea pare hotarata sa triseze prin orice mijloace, numai ca sa apara in final ca invingatori?

Unele sporturi depind si de arbitri, cum este cazul patinajului. Si aici au fost unele contestatii cu privire la arbitraj, dar asta este. De aceea e bine ca la patinaj exista si gala laureatilor...

Ramane totusi concluzia ca pana la urma este de preferat efortul fizic pe care il fac personal, de placere.

La Jocurile Olimpice de la Soci mai trebuie evidentiata factura utramegalomana platita: 50 de miliarde de dolari! Cred ca de banii astia s-ar fi construit o tara ca Romania de la zero. Prefer sa las o sursa on-line (http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Sport/Stiri/Cea+mai+scumpa+Olimpiada+Soci+2014+Comisioane+Vladimir+Putin) sa comenteze situatia:

"Jocurile Olimpice de la Soci vor costa mai mult decât toate Olimpiadele de Iarnă organizate din 1924 încoace. Până acum, chinezii deţineau recordul, cu 43 de miliarde de dolari pentru Olimpiada de Vară din 2008."!!!

"Fostul candidat la primăria Moscovei, Alexei Navalnîi, un critic înverşunat al lui Putin, a adunat documente şi susţine că parte importantă din suma colosală a ajuns la suţinătorii Kremlinului, prin contracte preferenţiale sau din mită.

Un fost contractor rus, refugiat la Londra după ce a refuzat să achite comisioane ilegale, îi susţine declaraţiile. 40% ar fi fost comisionul din suma totală a unui contract, susţine Valeri Morozov.

Alexei Navalnîi susţine şi că autorităţile au cheltuit mulţi bani pentru construcţia unor clădiri care nu au nimic de-a face cu Olimpiada sau cu dezvoltarea turismului în Soci. Imobilele ar fi noi reşedinţe pentru Vladimir Putin sau sedii pentru diverse servicii şi agenţii guvernamentale. Toate acestea sunt confirmate şi de un membru al Comitetului Internaţional Olimpic, care a declarat că aproximativ 18 miliarde de dolari din bugetul Olimpiadei de la Soci au fost deturnate."
.

Orice asemanare cu cheltuirea iresponsabila a banilor publici in Romania sau oriunde in alta parte nu este deloc intamplatoare, ci urmeaza "procedurile" unui stat mafiot: contracte supraevaluate si comisioane ilegale uriase pentru deturnarea banilor publici catre cateva buzunare private!

Singura intrebare care se pune este ce naiba fac cu banii beneficiarii acestor sume, care nu pot fi cheltuite in interes personal decat in minim 1.000 de vieti? Oare care este viata unui miliardar? Probabil ca mananca o tona de carne pe zi, o tona de fructe pe zi, poarta 100 de chiloti pe zi (unul peste altul?), se plimba simultan cu 100 masini de lux pe zi si cu 10 iahturi pe zi :)) Si exagerarile ar putea continua...

Sigur ca nu stim cat cheltuie zilnic si pe ce un miliardar. Nu avem decat realitatea celui mai mare tun "imobiliar" din toate timpurile realizat de un stat. Oriunde in lume, rolul actual al statului nu este sa vegheze la legalitate si la prosperitatea propriilor cetateni, ci la investitiile "imobiliare" iresponsabile (infrastructura inclusa) cu pretul saraciei generalizate. Halal "democratie", cetateanul nu exista pentru stat decat in calitate de sclav contribuabil pentru "marile" proiecte... In timp ce simplul cetatean nu mai poate visa nici macar la mici proiecte (orice depaseste haleala si plata facturilor).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu