vineri, 10 octombrie 2014

Campania pentru alegerea presedintelui oscileaza intre bataie de joc, circ si dezinformare, ca de obicei

Orice moment electoral postdecembrist a fost un prilej de mascarada electorala. Acum a venit randul mascaradei alegerilor prezidentiale.

Aceasta "campanie" este presarata de unele momente penibile, destinate in mod cert retardatilor cu drept si chef de vot.

Decat sa ne ocupam de circul tabloid din "campania electorala", mai bine sa vedem si sa cunoastem rolul Presedintelui Romaniei, conform Constitutiei Romaniei (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c2s0a80):

"Rolul Preşedintelui    ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate."
.

In plus, conform sursei http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c3,

"ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament."
.

Deci, Presedintele Romaniei reprezinta statul roman, dar nu el directioneaza si realizeaza politica interna si externa a tarii!

Si atunci, cine se ocupa de politica interna si externa a Romaniei? GUVERNUL!

Conform sursei http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c3,

"ARTICOLUL 102
(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice."
.

Si atunci, ce atata minciuni ale candidatilor ca daca ajung ei la putere vor face si vor drege? Vor face tot atat cat a facut Basescu cu Ponta prim ministru, adica mai nimic. Daca Presedintele si Primul Ministru provin din partide aflate in opozitie si au puncte de vedere diferite, Presedintele nu poate face absolut nimic constructiv. Poate doar sa atace la Curtea Constitutionala eventualele aberatii legislative produse de Guvern. Basescu a avut realizari alaturi de Boc, care provenea din acelasi partid, deci linia politica si obiectivele politice erau identice.

In concluzie, un presedinte poate avea propriile aspiratii referitoare la "Romania lucrului bine facut" sau la "Romania frumoasa" sau o Romanie moderna sau la o Romanie primitiva sau la orice altceva. Dar toate acestea sunt aspiratii personale.

Primul Ministru poate duce Romania in directia pe care o doreste, fara ca Presedintele sa i se poata opune. Asta inseamna ca alegerea presedintelui din acest punct de vedere este o miza falsa. Pentru o politica interna si externa corecta si pe placul poporului, cetatenii ar trebui sa aleaga un Parlament care sa-i reprezinte, din moment ce Primul Ministru este desemnat din cadrul partidului care are majoritatea absolută în Parlament.

Este usor de remarcat ca aceste lucruri nu sunt explicate de mijloacele de dezinformare in masa, astfel incat multi cetateni isi imagineaza ca Presedintele Romaniei este un fel de sef cu puteri discretionare in Romania. Ceea ce, din punct de vedere constitutional si legal nu este adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu