miercuri, 13 septembrie 2017

Incendiile de orice fel sunt in crestere deloc economica in Romania

Tara noastra cea prea plina de legalitate pare sa se autopustiasca, propriu zis la foc continuu.

Incendiile uriase devasteaza constant fabricile, depozitele si imobilele. Dar mijloacele de transport de orice fel se dovedesc a fi la fel de inflamabile. In cazul mijloacelor de transport sunt chiar mai surprins decat in cazul cladirilor "superavizate". Mijloacele de transport par sa se aprinda adesea din cauza instalatiilor electrice, de parca nu ar exista norme pentru proiectarea sigura a acestor instalatii.

In ultima vreme s-au produs incendii intr-un spectru larg de domenii.

1. Cel mai devastator incendiu al momentului s-a produs la o fabrica de vopsele din Orastie. Cele mai relevante imagini se gasesc, dupa parerea mea, pe sursele http://alba24.ro/foto-video-un-cartier-intreg-evacuat-la-orastie-dupa-incendiu-la-o-fabrica-de-la-marginea-orasului-pompierii-din-hunedoara-au-chemat-in-sprijin-echipaje-din-alba-si-alte-judete-594618.html si http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/300-de-persoane-din-orac-tie-evacuate-risc-pentru-sanatatea-populatiei-din-cauza-poluarii.html.

Autoritatile incearca sa minimalizeze poluarea provocata de incendiu: masuratorile din aer arata unele valori depasite fata de normal, dar cica nu pun in pericol sanatatea oamenilor. Atat doar, ca fauna unui parau s-a cam dus direct pe apa sambetei pe vreo 4 (patru) kilometri (sursa: http://www.mediafax.ro/social/incendiul-din-orastie-fauna-unui-parau-distrusa-de-poluarea-rezultata-dupa-explozia-de-la-fabrica-de-vopsele-16727363).

Fabrica fusese amendata de mai multe ori pentru nereguli, dar continua sa functioneze in ilegalitate. Probabil ca amenzile erau mult mai ieftine decat investitiile in siguranta angajatilor la locul de munca. Asa ca o persoana s-a ales cu arsuri grave, alte patru persoane fiind intoxicate cu fum.

Cica norul toxic nu a venit spre oras, dar am vazut la televizor imagini cu zone din oras inecate in fum.

2. Un alt incendiu s-a produs la Sebeş, la fabrica de cherestea Holzindustrie Schweighofer (sursa: http://www.mediafax.ro/social/incendiu-in-curtea-fabricii-de-cherestea-holzindustrie-schweighofer-din-sebes-16726276).

Mai putin interesant din punct de vedere mediatic, acest incendiu arata alte conditii de munca precare si periculoase pentru angajati. Deloc surprinzator pentru o tara sclavagista cum este Romania.

3. In continuare, iata cateva incendii din ultima vreme produse in mijloace de transport in comun si individuale. Mai intai, un autobuz cu muncitori a luat foc in mers. Sursa https://www.romaniatv.net/un-autobuz-plin-cu-muncitori-a-luat-foc-in-mers-in-arad_375361.html nu mentioneaza cauza incendiului. Cum stirea s-a fumat deja, nici nu vom afla vreodata aceasta cauza.

4. Un tramvai 25 a luat foc in bucuresti pe bulevardul Timisoara (sursa: http://observator.tv/eveniment/tramvai-in-flacari-in-capitala-pe-bulevardul-timisoara-intervin-pompierii-traficul-este-blocat-221535.html). Nici in acest caz nu se cunoaste cauza incendiului. Unele surse total neautorizate spun ca de vina ar fi vechimea tramvaielor, de parca tot ce e vechi este la un moment dat supus combustiei spontane. In general nu s-a pomenit sa arda tramvaiele din Bucuresti, iar acest incendiu a venit, surprinzator, intr-un moment cand madam Firea vrea sa achizitioneze mijloace de transport in comun (probabil la preturi supraevaluate) pentru capitala.

5. In fine, sursa https://www.replicaonline.ro/autoturism-in-flacari-la-negru-voda-328893/ vorbeste despre un autoturism care a ars la Negru Voda. Nici in acest caz nu se cunoaste cauza incendiului.

Incendiile se produc zilnic in Romania, am prezentat in articol doar un "varf de cutit" din stirile pe tema.

Aparent, in Romania, bunurile mobile si imobile ard de buna voie, fara un motiv anume. Pompierii, a caror zi este chiar azi, 13.Septembrie.2017, nu se grabesc sa afle cauze, sa traga concluzii si sa recomande sau sa impuna masuri pentru sporirea sigurantei la incendiu.

S-ar putea sa se nasca glume mai sinistre: "N-aveti un foc?"; "Nu, dar uitati ca arde la trei case mai incolo.".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu