joi, 14 septembrie 2017

Sistemul de sanatate pentru romani de mana a doua

Asa cum in Uniunea Europeana exista state de prim rang si state de mana a doua, in Romania exista cetateni cu drepturi depline si cetateni cu drepturi incalcate sistematic. Un drept fundamental al romanilor incalcat constant este dreptul al ocrotirea sanatatii.

Conform Constitutiei Romaniei (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0sba34),

"Dreptul la ocrotirea sănătăţii
ARTICOLUL 34

(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice."
.

Incalcarea acestui drept se face in multiple forme, incepand cu neasigurarea apei potabile in diverse zone ale tarii, continuand cu permisiunea de a se comercializa alimente cancerigene (ca sa nu mai vorbim de tolerarea multianuala a comertului cu alimente expirate si alterate, devenit, de exemplu, o traditie pe litoral) si terminand cu sistemul de sanatate discriminatoriu, care defavorizeaza cetatenii din zonele rurale.

Sursa http://adevarul.ro/news/societate/raport-sistemul-sanatate-ramas-evul-mediu-1_59b926555ab6550cb8217a04/index.html ne reaminteste inca din titlu ca "Sistemul de Sănătate a rămas în Evul Mediu".

Mai exact, 50% din populatie traieste la sate, iar in zonele rurale exista doar 9% dintre spitale. In plus, conform INS, "600 de localităţi nu au nici medici de familie".

In mod evident, locuitorii oraselor sunt favorizati, iar locuitorii satelor sunt... platitori de taxe. Iar taxele nu au ramas la nivelul Evului Mediu (zeciuiala ar insemna 10%), ci au sarit de 50%!

Investitii in sistemul de sanatate s-ar fi putut face daca s-ar fi accesat fonduri europene, dar sefii de la sanatate, la fel ca in alte domenii, nu au fost interesati de bani de unde nu se poate fura masiv. Se stie ca nu interesul cetatenilor si comunitatii primeaza, ci exclusiv interesul mafiei de stat.

Conform sursei https://www.formaremedicala.ro/romania-furata-medicina-de-familie-furata/,

"Numarul medicilor cu practica in rural scade de la an la an. In 2004 in rural erau 4.901 medici, in 2016 numarul acestora a scazut cu 11,5%, ramanand doar 4.347 medici.".

Aceasta sursa arata ca in 2014 erau doar 400 de localitati fara medic sau cu numar insuficient de medici. Dupa cum se vede, acum, in 2017, in plina "crestere economica", a scazut numarul de localitati cu medic de familie!

Bun, si ce e de facut cunoscand acest tablu sinoptic? Evident, nu se poate face nimic. Fiecare cu norocul si cu soarta lui. Sa gandim pozitiv: destui asistati medical de la orase au murit din cauza infectiilor nosocomiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu