miercuri, 20 mai 2020

Există dreptul la un proces echitabil, nu și dreptul la o anchetă echitabilă!

Cazul Măceșanu-Melencu a intrat într-un con de umbră din cauza circului corona virus, dar este departe de a se fi încheiat.

Acest caz a relevat (sau mai degrabă a reconfirmat) existența unei adevărate armate de târâturi în procuratură și în poliție.

Numeroși nemernici din poliție și din procuratură, plătiți regește din bani publici, sunt adevărate bastioane ale infracționalității, măsluind anchete, distrugând probe, denaturând adevărul și fraternizând cu infractorii.

Cum polițiștii și procurorii au monopolul informațiilor pe care le dețin, este foarte greu de dovedit direct distrugerea unor probe și realizarea unor anchete de tip diversiune.

Dar, indirect, am putut constata că două tinere răpite (Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu) au fost batjocorite prin modul tendențios în care au acționat cadrele din poliție și din procuratură implicate.

Nici acum, la mai bine de un an de la dispariția Luizei Melencu, nu s-a schimbat nimic. Dimpotrivă (sursa: https://playtech.ro/stiri/cazul-caracal-acuzatii-fara-precedent-gheorghe-dinca-spune-ca-a-fost-amenintat-cu-moartea-pentru-a-si-recunoaste-faptele-128446):

"Gheorghe Dincă susține că a fost amenințat cu moartea și de aceea a recunoscut că le-a ucis pe cele două fete

Gheorghe Dincă a declarat că a recunoscut acuzațiile care i-au fost aduse sub amenințarea procurorilor."
!!!

Conform sursei https://a1.ro/news/social/informatie-soc-in-cazul-caracal-ce-sa-descoperit-in-telefonul-lui-gheorghe-dinca-id991592.html,

"Avocatul care reprezintă familia Melencu, Carmen Obîrșanu, susține că există noi informații ce nu sunt prezente în rechizitoriu și care pot influența radical decizia finală."

Rudele victimelor și avocații lor consideră că rechizitoriul final nu este relevant și nu corespunde realității.

Mi-am dat seama cu această ocazie că în Constituția României nu există dreptul la o anchetă echitabilă, ci doar dreptul la un proces echitabil!

În Constituția României există următoarele drepturi ale cetățenilor legate de justiție:

"Accesul liber la justiţie (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=2#t2c1s0sba21)

ARTICOLUL 21

(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.

(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.

(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

(4) Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative şi gratuite."
.

"Dreptul la apărare
(sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0sba24)

ARTICOLUL 24

(1) Dreptul la apărare este garantat.

(2) În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu."
.

Nu există prevederi constituționale explicite legate de anchete corecte si echitabile, deci polițiștii și procurorii pot cerceta discreționar și după bunul plac, fapt evident în cazul Măceșanu-Melencu.

Legat de acest caz, am remarcat că articolul in limba engleză de pe Wikipedia (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Kidnapping_of_Alexandra_M%C4%83ce%C8%99anu) conține mai multe detalii decât cel în limba română (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Uciderea_Alexandrei_M%C4%83ce%C8%99anu_%C8%99i_a_Luizei_Melencu). În plus, articolul în română vorbește de crimă, dar articolul în engleză vorbește de răpire, corupție și trafic de persoane!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu