miercuri, 16 iulie 2025

Salarii nesimțite, pensii nesimțite, prime nesimțite și sursa de finanțare

Motto:
„(5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.”
(sursa: Art. 138, Bugetul public național, alineat (5) din Constituția României, https://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=4#t4c0s0sba138).

1. Ni se spune că există salarii nesimțite la stat.

1.1. De exmplu, în companiile de stat din subordinea Ministerului Economiei mulți directori au salarii de peste 50.000 de lei pe lună (sursa: https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/salarii-nesimtite-in-ca-urile-unor-institutii-de-2455242.html).

1.2. La Autoritatea Aeronautică directorul general are venituri anuale de circa 327.000 lei (deci peste 25.000 de lei pe lună, sursa: https://www.romaniatv.net/concedieri-si-inghetari-de-salarii-doar-pentru-unii-bugetari-salarii-uriase-in-regiile-si-companiile-de-stat_8763988.html).

1.3. La ANRE un vicepreședinte a primit într-un singur an 700.000 de lei, altul a primit 339.000 lei (sursa: https://www.romaniatv.net/concedieri-si-inghetari-de-salarii-doar-pentru-unii-bugetari-salarii-uriase-in-regiile-si-companiile-de-stat_8763988.html).

1.4. Încă din 2015 se dădeau salarii fabuloase pentru angajații CNADNR, deși compania era neperformantă și chiar pierdea la acea vreme 1,3 miliarde de euro din fornduri europene (sursa, din 10.Decembrie.2015: https://www.romaniatv.net/sfidare-totala-salarii-fabuloase-pentru-angajatii-de-la-cnadnr-vezi-cum-se-dadeau-bonusurile_262073.html).

1.5. Tot în 2015, președintele CA de la Eximbank încasa 23.000 de euro lunar (sursa: https://www.romaniatv.net/salarii-nesimtite-la-stat-cine-este-bancherul-care-castiga-23-000-de-euro-pe-luna_209721.html).

1.6. Încă din 2014 se vorbea despre „Scandalul salariilor şi primelor NESIMŢITE de la ASF” (sursa: https://www.romaniatv.net/scandalul-salariilor-nesimtite-de-la-asf-ce-masuri-anunta-conducerea_128472.html).

1.7. Despre salarii aberante din companiile de stat s-a spus (sursa: https://adevarul.ro/economie/salariile-betonate-din-companiile-de-stat-pot-fi-2457228.html):
„jaful ăsta a fost posibil pentru că li s-a dat voie să facă asta”.

1.8. „Ilie Bolojan, despre directorii cu salarii nesimţite din companiile pe pierdere: Un sistem de lipitori.” (sursa: https://www.antena3.ro/politica/ilie-bolojan-am-tolerat-o-zona-de-clientela-politica-de-lipitori-trebuie-sa-corectam-aceste-abordari-751564.html).

Niște lipitori patronate de statul mafiot totalitar român, la conducerea căruia este la ora actuală chiar Ilie Bolojan!

2. Ni se spune că sunt pensii nesimțite la stat.

2.1. În septembrie 2024 s-a scris că
„Numărul pensiilor speciale continuă să crească. Peste 11.790 de pensionari de lux, în august.”
(sursa: https://www.monitorulcj.ro/actualitate/122742-numarul-pensiilor-speciale-continua-sa-creasca-peste-11790-de-pensionari-de-lux-in-august).

2.2. „Nicușor Dan a denunțat ieșirea magistraților din sistem în condițiile în care pensiile au ajuns să fie mai mari decât salariul.”
(sursa: https://www.monitorulcj.ro/politica-administratie/130475-pensiile-speciale-o-greseala-uriasa-a-politicului-nicusor-dan-avertisment-pentru-magistrati-sa-nu-se-precipite-sa-iasa-din-sistem).

2.3. „Pensiile speciale și numirile clientelare în funcții-cheie ne lasă fără aproape un miliard de euro din PNRR!”
(sursa, din 31.Mai.2025: https://ziaristii.com/pensiile-speciale-si-numirile-clientelare-in-functii-cheie-ne-lasa-fara-aproape-un-miliard-de-euro-din-fondurile-pnrr/).

3. Ni se spune că există prime nesimțite la stat.

3.1. La Romsilva, unde multe Direcții silvice au pierderi de milioane de lei, s-au dat în 2024 prime de pensionare însumând 170 de milioane de lei (sursa: https://www.romaniatv.net/concedieri-si-inghetari-de-salarii-doar-pentru-unii-bugetari-salarii-uriase-in-regiile-si-companiile-de-stat_8763988.html).

3.2. La SC Hale și Piețe Ploiești, unde s-au înregistrat pierderi de peste 700.000 lei,
„Directorii și membrii Consiliului de Administrație au încasat, în 2024, o „bonificație” de 192.500 de lei.” (sursa: https://www.observatorulph.ro/exclusiv/2759886-pierderi-la-hale-si-piete-dar-si-prime-nesimtite).

3.3. La CCR se plătesc bonusuri nesimțite de 35.000 de euro pentru că Csaba Asztalos știe că „În UE judecătorii primesc astfel de prime” (sursa: https://www.realitatea.net/stiri/actual/omul-udmr-din-ccr-apara-bonusurile-nesimtite-de-35000-de-euro-in-ue-judecatorii-primesc-astfel-de-prime_687148181ca7a2195a3688b2).

Ce nu pare să știe acest „băiat” este că sectorul privat românesc nu este salarizat la fel ca în UE, deci nu poate susține astfel de bonusuri.

De ce nu se salarizează sectorul privat la nivelul UE? Aaa, pentru că sectorul privat românesc este menținut ca forță de muncă ieftină pentru bogații UE.

Discuția asta veșnic discriminatorie cu drepturile financiare ale unora pentru că așa au alții din UE mi s-a părut dintotdeauna o porcărie ticăloasă. Ori de comparăm cu toți, ori nu ne comparăm cu nimeni.

Evident, nu este normal ca pentru unii să se poată ca în UE și pentru alții nu.

3.4. Din nou la Romsilva, un director „A luat bonus de pensionare de 100.000 de euro brut. Apoi s-a reangajat director la Direcția Silvică Arad.” (sursa: https://www.romaniacurata.ro/super-tupeu-directorul-care-a-luat-100-000-de-euro-bonus-de-pensionare-a-dat-in-judecata-romsilva-si-cere-bani-in-plus/).

Toate acestea par să fie perfect legale. Cine a legiferat așa ceva? Parlamentul și guvernul.

Probabil că așa au înțeles guvernanții că trebuie să lucreze în interesul poporului: să dea liber la jaful legalizat al banilor publici.

Dincolo de considerentele morale, există considerentele legale: din moment ce în ultimii cinci ani datoria externă a României a crescut cu incredibila sumă de 100.000.000.000 de euro (100 de miliarde de euro), unde este sursa de finanțare a tuturor acestor venituri aberante în raport cu posibilitățile țării?

Ne tot spun angajații statului că muncesc, bla, bla, bla...

Și angajații din sectorul privat nu muncesc? Sunt plătiți corect angajații din sectorul privat românesc? Eu zic că nu. Altfel nu ar fi plecat milioane de români la muncă în străinătate.

Atât doar, că angajații din sectorul privat nu-și pot stabili salariile, sporurile și pensiile după bunul plac, ci trebuie să rămână forță de muncă ieftină la cheremul oricui.

O întrebare pentru primul matematician al țării (Nicușor Dan): din moment ce statul a pierdut 100 de miliarde de euro în ultimii 5 ani, unde au fost sursele de finanțare ale salariilor nesimțite, ale sporurilor și bonusurilor nesimțite și ale pensiilor nesimțite? Matematic vorbind, pe baza faptelor incontestabile (datoria externă contemporană a României), aceste surse au fost inexistente.

Statul mafiot totalitar român a abuzat de fals, uz de fals și cifre măsluite.

Din puntul meu de vedere, statul mafiot totalitar român postdecembrist a practicat în formă continuată terorism juridico-economic în scopul jefuirii nerușinate și ticăloase a simplilor cetățeni.

În mod normal, un stat care pierde anual 100 de miliarde : 5 ani = 20 de miliarde de euro ar fi trebuit concediat imediat, fără posibilitatea reangajării în sistem. Iar funcționarii acelui stat (inclusiv autorități locale) ar fi trebuit să fie urmăriți în justiție pentru recuperarea prejudiciului.

Pentru funcționarii statului care au pierdut 100 de miliarde de euro în ultimii cinci ani ar trebui reintrodusă de urgență pedeapsa cu moartea; toți aceștia ar trebui în mod normal să fie judecați și executați de 10-100 de ori mai repede decât cuplul Ceaușescu.

Suntem un popor de nimic care acceptă cu seninătate să fie baltjocorit de niște derbedei politici, de infractori ai banilor publici de cea mai joasă speță.

„Moarte” politică infractorilor banilor publici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu