Am cautat pe Google rezultate dupa textul "achizitii publice la preturi supraevaluate". In 0,25 secunde s-au gasit circa 2420 rezultate!!!
Ca exemplificare, citez de pe link-ul
http://stiri.zoot.ro/13-5-milioane-de-lei-pentru-un-prelungitor,144234.html
"13,5 milioane de lei pentru un prelungitor
27 Iulie 2006
Preturi de 20 de ori mai mari
O lopata - un milion, un ciocan - 2 milioane, o banala surubelnita - 3 milioane, iar un prelungitor - 13,5 milioane de lei. Acestea sunt doar cateva produse la preturi cu mult umflate, ce se regasesc in facturile Electrica.
Prin adresa nr. 6117 din 25 mai 2006 SISE Electrica Muntenia Nord a trimis catre cele sase unitati de aprovizionare din subordine (AISE) cererea de a face necesarul de "repere prezentate in ofertele anexate" de catre directorul SISE, Sorin Popescu. Ofertele erau doar ale SC Redoxim Grup SRL Bucuresti, patronata de Gigel Didila. La inceputul lunii iunie 2006, toate cele sase birouri AISE au remis raspunsuri de acceptare catre SISE Electrica Muntenia Nord a preturilor impuse de Redoxim SRL la reperele ce trebuiau achizitionate. Nimeni nu si-a pus intrebarea de ce o lopata livrata de Redoxim Grup SRL costa un milion de lei, un ciocan - 2 milioane, o surubelnita simpla - 3 milioane, o cheie franceza L300 - 6,6 milioane, un prelungitor de 50 m - 13,5 milioane, o lanterna - 2,1 milioane, o roaba - 3,2 milioane, o bormasina electrica portabila - 13,4 milioane iar un patent izolat nu mai putin de 618 mii lei! Chiar si cei neavizati isi pot da seama ca aceste preturi sunt de 10-20 de ori mai mari fata de cele de pe piata libera, unde o lopata costa maximum 150 mii de lei, un ciocan 100 de mii, o lanterna 100-150 de mii, un prelungitor - 1,2 milioane de lei etc.
Un articol de Marian Garleanu"
Mai citez si de pe link-ul:
http://www.tion.ro/stiri/romania/articol/luptatorii-acvila-isi-decontau-prezervativele-se-tatuau-si-se-epilau-din-banii-ministerului/cn/news-20090515-05521256
Sursa: Newsin.ro
"Spre exemplu, o vestă antiglonţ a fost achiziţionată de jandarmi cu 22 de milioane de lei, iar de Acvila cu 147 de milioane. Cele mai multe achiziţii au fost făcute la preţuri exorbitante, de la câteva firme ai căror acţionari au făcut averi din bani publici, susţine aceeaşi sursă."
INTREBARI:
Cum pot exista astfel de realitati?
Penalizeaza legea pe cei care au realizat profituri absolut nesimtite din astfel de activitati?
Care este valoarea (in miliarde de euro) a totalului prejudiciilor la bugetul de stat din ultimii 10 ani (de exemplu)?
Cat la suta din valoarea acestor prejudicii s-a recuperat de catre statul roman?
Cat de odios a fost conceput cadrul legislativ in Romania, daca este posibil sa se faca achizitii publice la preturi mai mari (indiferent daca vorbim de 1,2 ori sau de 20 de ori sau de 200 de ori) decat pretul de pe piata libera?
Care este procentul de condamnati in randul vinovatilor?
Ce sens mai au licitatiile publice?
De ce nu exista plafon maxim pentru achizitiile publice de 5% peste pretul pietii (desi nici acestuia nu i se poate gasi justificare, in general este vorba de cantitate, deci ar trebui sa existe reduceri)?
Mai putem vorbi de sanse egale cand comparam salariatii obisnuiti cu administratorii de bugete?
Fraudele cu banii contribuabililor sunt o exceptie sau o regula?
De ce vrea statul sa oblige salariatii obisnuiti (dar si pensionarii si somerii) sa acopere gaurile din bugetul de stat produse de functionarii statului care administreaza in mod fraudulos banii contribuabililor?
Neurological Physiotherapist, My Superhero
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu