luni, 18 octombrie 2010

Reforma statului

"Reforma statului" este expresia favorita a lui Traian Basescu. Multi cetateni au crezut in mod gresit in aceasta forma fara fond, imaginandu-si ca se ascunde ceva pozitiv sub aceste doua vorbe.

Prezentul demonstreaza ca "reforma statului" reprezinta un pretext pentru a face poporul roman sa indure lipsuri mult mai mari decat in ultimii ani ai vechiului regim. Oare pentru asta a fost impuscat Ceausescu, pentru ca nu aveau actualii lideri politici si economici posibilitatea sa ne batjocoreasca in halul actual?

Circul cu "reforma statului" continua. Odiosul Basescu il apara pe "competentul" Boc spunand ca Primul Sinistru nu stia (de performant ce era) de stimulentele de la Ministerul de Finante. Dar si unul si altul stiu ca fara stimulente salariile majoritatii angajatilor din Ministerul de Finante se situeaza sub limita de supravietuire. Cu toate acestea cei doi lideri considera normal ca angajatii sa munceasca in continuare pe aceste salarii mizerabile. O alta picatura in paharul falimentarii Romaniei si romanilor. Liderii politici, foarte grijulii in stabilirea criteriilor de performanta pentru functionari, uita sa isi vada propria lipsa de performanta, care ar trebui sa ii condamne la inchisoare pe viata intr-un stat in care justitia ar avea putere si decenta.

Romanii vor pierde in continuare. Politicienii romani, niciodata, pentru ca politicienii romani sunt niste borfasi cu iresponsabilitate nelimitata. Politicienii romani nu raspund nici in justitie.

Boc spune ca guvernul Tariceanu a facut cheltuieli iresponsabile, avand un deficit foarte mare desi cresterea economica a fost si ea mare (sustinuta in special de specula imobiliara). Atunci de ce nu il face Boc pe Tariceanu raspunzator in fata justitiei? De ce nu exista in Romania legi impotriva deficitelor excesive?

PSD si PNL pregatesc motiunea de cenzura impotriva guvernului PDL. Vor aduce PSD si PNL pe cineva din PDL in fata justitiei? Eu cred ca nu. Triada PDL-PSD-PNL a fost in ultimii 6 ani (dar nu numai) la guvernare. Romania a devenit din 1990 un teren de joaca pentru politicienii avizi de bani si de putere. S-au experimentat toate aberatiile economice pe seama unui popor incapabil sa-si excluda dusmanii din viata politica.

Ce s-a facut din 1990 incoace? S-au exterminat intreprinderile romanesti. Odata cu ele, si locurile de munca. Avem acum atat de multi pensionari pentru ca guvernarile anilor '90 invitau angajatii sa se pensioneze la 45-55 de ani. Altfel, pentru angajati exista doar varianta somajului. Privatizarile facute de stat au dus la disponibilizari, la suprimarea de locuri de munca. Statul a disponibilizat mineri si angajati ai CFR, preferand sa le plateasca acestora salarii compensatorii, dar neoferindu-le alte locuri de munca. De 20 de ani, statul a distrus milioane de locuri de munca. De 20 de ani statul interzice romanilor dreptul la munca.

Exista in prezent circa 5 milioane de locuri de munca in Romania, inclusiv locurile de munca disponibile si neocupate. Cu toate acestea, majoritatea locurilor de munca din Romania sunt normate mizerabil, platite mizerabil si se desfasoara in conditii mizerabile. Unde sunt investitorii romani sau straini, unde sunt salariile occidentale? Occidentale sunt doar preturile, desi calitatea produselor comercializate in Romania este sub calitatea occidentala.

Romania a incasat zeci de miliarde de euro din privatizari (s-au privatizat, printre altele: petrolul!!!, comunicatiile, bancile si multe altele). Cu toate acestea, banii incasati nu se regasesc nici in locuri de munca, nici in nivelul de trai, nici in realizarea de investitii majore. In plus, statul a ajuns sa se imprumute cu zeci de miliarde de euro pe an.

Aceste imprumuturi dau masura ineficientei si, in plus, masura hotiei pe care politicienii o gestioneaza de 20 de ani. Politicienii romani au devenit din 1990 vatafii avutiei nationale. Ei se imbogatesc unii pe altii sau firmele clientelare, dupa care hotarasc cat de prost are dreptul sa traiasca poporul roman in fiecare an. Cum in ultimii ani politicienii au dorit sa fure foarte multi bani, evident ca salariatii trebuie sa castige foarte putini bani.

Isi face cineva iluzii ca se va intampla un miracol economic in Romania peste noapte? Isi face cineva iluzii ca se vor crea sute de mii de locuri de munca peste noapte? Isi face cineva iluzii ca vor ajunge la inchisoare turmele de mincinosi si borfasi din PDL-PSD-PNL?

Ce am invatat din toate acestea? Ca "reforma statului" se va finaliza odata cu falimentul statului roman. Dar, pana la falimentul statului, multi romani s-au obisnuit sa traiasca in faliment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu