vineri, 10 decembrie 2010

Dungi pe asfalt

Romania postdecembrista are o traditie indelungata a trasarii de dungi pe asfalt. Traditia s-a format odata cu transformarea unor zone stradale in parcari cu plata. In zilele noastre a continuat cu transformarea haotica a unor zone din trotuare in trasee pentru biciclete.

Aceste lucrari, facute de mantuiala atunci cand nu s-au facut in bataie de joc, reprezinta un pretext facil pentru furtul cu aparente legale de bani publici. Fotografiile sunt utile pentru a ne face o idee despre urbanismul haotic si orizontul ingust - numai pana la bani - al edililor.

In prima fotografie se poate vedea cum dungile de pe asfalt s-au degradat cu usurinta, un alt motiv de reparatii si de aruncat alti bani. Niste cabluri atarnand, niste panouri hidoase si spatiul verde neingrijit completeaza fericit peisajul de langa Palatul Parlamentului, marele obiectiv turistic al Bucurestiului.


In poza a doua se vede cum traseul pentru biciclete ocolea o toneta care acum a disparut.


In a treia poza se vede cum spatiul pietonal este redus la dimensiunile unei poteci pe cale de disparitie temporara, din cauza saparii unui sant. Inteligent plasat si buldozerul, care poate fi sters involuntar si inutil de praf de pietonii mai grabiti si neatenti.


Mai sunt si alte locuri in care traseele pentru biciclete taie trotuarele dupa bunul plac al zugravilor incasatori de bani degeaba.

Oare cat or fi costat toate porcariile astea? Nu am de unde sa stiu. Urbanismul bucurestean se rezuma la lucrari de proasta calitate, executate de persoane cu calificare scazuta. Orasul e plin de stalpi plasati haotic, de stalpi care au probleme cu verticala, de tot felul de fiare ruginite, de borduri puse de mantuiala, de zone in care cimentul se amesteca cu asfaltul si cu alte materiale, de improvizatii, de spatii verzi neintretinute, de banci prafuite pe care rar le foloseste cineva, de obiecte stradale de utilitate indoielnica.

Orice, numai sa dispara banii publici din primarie in buzunarele care trebuie. Semn ca licitatiile sunt castiga intotdeauna de "specialisti" (persoane fara know-how, ci cu know-who)! Mai lipseste Boc sa ne spuna cat au castigat proprietarii firmelor prestatoare pentru o munca de asa inalta calitate (pentru ca el e cu principiul muncesti bine - castigi bine).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu