O mare disputa pe tema schimbarii Codului muncii are loc de ceva vreme intre patronate, sindicate, guvern si investitori straini. Din diverse surse putem afla urmatoarele:
Sursa:
http://www.mediafax.ro/social/sindicatele-submineaza-propunerile-investitorilor-straini-de-relansare-a-pietei-muncii-7926574/
"Una dintre cele mai importante - dar totodata si una dintre cele mai controversate - modificari propuse la Codul muncii este prelungirea perioade de proba de la 30 la 45 de zile pentru functiile de executie si de la 90 de zile la 120 de zile pentru functiile de conducere.".
De ce este importanta si controversata aceasta propunere, nu am de unde sa stiu. Conform Codului muncii actual, orice angajator poate include o perioada de proba intr-un contract pe perioada nedeterminata, in care angajatul beneficiaza de aceleasi drepturi salariale ca atunci cand nu mai este in perioada de proba. Asa ca, daca angajatul corespunde, nu mai conteaza cele 15-30 de zile propuse in plus.
Sursa:
http://www.gandul.info/news/analiza-codul-muncii-vicepresedinte-dacia-sa-simta-angajatul-ca-atunci-cand-munceste-prost-poate-fi-inlocuit-ce-spun-patronii-european-drinks-si-mobexpert-7926151
"Printre propunerile acceptate se numara si cea privind limitarea perioadei de preaviz la 20 de zile calendaristice în cazul celor care lucreaza în executie si la 30 de zile calendaristice în cazul celor care au functii de conducere. Propunerea Guvernului, conform proiectului de modificare a Codului Muncii pe care l-a propus, este de 20 de zile, respectiv 45 de zile.".
Perioada de preaviz nu prea se refera la munca, ci la sfarsitul unei perioade de munca. Are si ea importanta ei, dar nu este esentiala.
Din aceeasi sursa:
"În timp ce sindicatele sustin, în continuare, ca multe prevederi din noul Cod avantajeaza net angajatorii, oamenii de afaceri sustin ca solutia, indiferent de forma ei, trebuie sa încurajeze mediul economic sa creeze locuri de munca.
"Trebuie sa fie bine pentru toti. Însa nu e normal ce se întâmpla de multe ori. Degeaba are angajatul drepturi daca patronul nu are bani, daca nu merge afacerea. Daca nu sunt bani, aia e. Indiferent de drepturile lor. Este nevoie de o legislatie care sa fie echitabila pentru cele doua parti, dar care, în acelasi timp, sa încurajeze patronii sa angajeze", a declarat pentru gândul Viorel Micula care, alaturi de fratele sau Ioan Micula, detine grupul de firme European Drinks & Food. Averea fratilor Micula este estimata la circa 350 de milioane de euro, numarul angajatilor din toate firmele pe care le detin sau în care sunt actionari fiind de peste 8.000 de persoane. "Sunt si cazuri în care unii angajati fie nu pot munci, fie, pur si simplu, nu vor. Ce faci atunci? Ce patron ar vrea sa dea afara un angajat care îi aduce bani? Daca nu ai bani sa îl platesti sau daca el nu aduce bani, de ce sa îl tii?", a adaugat el.".
Asta e tare: legislatie echitabila, dar daca nu sunt bani, asta e. Cumva, vocea guvernului isi prelungeste ecourile in gura angajatorului. Sau guvernul mananca rahat stand la masa angajatorilor. In fond, si guvernul este un angajator. Poate angaja chiar si imprumuturi. Interesant: afirmatia ca nu sunt bani vine de la fratii cu avere de 350.000.000 de euro. Cam tot asa ne abureste si statul.
Cred ca ar trebui pusa direct intrebarea: cati euro are dreptul sau trebuie sa isi insuseasca statul/ angajatorul privat pentru ca angajatul sa primeasca un euro? Pentru cei care nu stiu: in sistemul bancar din SUA raportul este (sau era) de 300:1 (300 de dolari angajatorul la 1 dolar pentru angajat!!!). Ar fi interesant un astfel de calcul aplicat regilor asfaltului din Romania.
Din aceeasi sursa, cireasa de pe tort:
"Stroe, Dacia: "În România nu se poate pune problema ca angajatii sunt sclavi"
De o parere similara este si Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, care sustine ca este nevoie de un nou Cod care sa încurajeze competitia si care sa permita angajatorilor sa se adapteze mai usor la schimbarile rapide ale mersului economiei.
"Nu se poate sa cerem numai drepturi si venituri fara sa dam ceva în schimb. În România lui 2011 nu se mai poate pune problema ca angajatii sunt sclavi. Un angajat îsi merita drepturile prin persoana sa, prin productivitatea, prin vointa si prin loialitatea sa", a declarat Stroe pentru gândul. "În acelasi timp însa trebuie creat un cadru în care angajatul sa simta cu adevarat ca atunci când munceste mai putin sau mai prost, el poate fi înlocuit. Este nevoie de concurenta", a adaugat el. Constructorul auto, detinut de grupul Renault, are circa 18.000 de angajati.".
Mi se pare ca Stroe e regele demagogiei pe linie de munca. Contrar celor spuse de el, in Romania se poate spune ca angajatii sunt sclavi. Salariul minim pe economie, munca la negru, munca in conditii inumane, orele suplimentare prestate si neplatite sau platite la negru, inscrisurile false din cartile de munca o demonstreaza cu prisosinta.
Dar continuarea este un adevarat spectacol. "Un angajat îsi merita drepturile prin persoana sa, prin productivitatea, prin vointa si prin loialitatea sa". Asta m-a dus cu gandul imediat la presedinte, guvern, parlament. Cred ca ar putea fi toti o mare turma de sefi la Dacia, sa ia un imprumut de la banci, vreo 20 de miliarde de euro, pentru binele firmei. "În acelasi timp însa trebuie creat un cadru în care angajatul sa simta cu adevarat ca atunci când munceste mai putin sau mai prost, el poate fi înlocuit. Este nevoie de concurenta". Pai, la cat de prost muncesc presedintele, guvernul, parlamentul, chiar ar fi o mare nevoie de concurenta. Din pacate, aceasta nu exista. Cadrul nu s-a creat inca. Alesii nu pot demisi de catre alegatori dupa trei etape cu rezultate proaste, ca la fotbal.
Statul roman si angajatorii romani au o excelenta mentalitate de ciocoi. Impreuna sunt mari posesori si manuitori de bice. Angajatul sa simta, cetateanul sa simta... La pedepse suntem tari. Mai greu e cu recompensele in Romania. Adica, daca angajatul munceste bine, simte ca traieste mai bine? Fiind citate Uzinele Dacia, sursele mai spun:
A. Sursa:
http://www.gandul.info/financiar/dacia-nou-record-al-vanzarilor-care-este-urmatoarea-piata-tinta-si-unde-se-vand-cel-mai-bine-masinile-made-in-romania-7878375
B. Sursa:
http://www.gandul.info/news/protest-de-proportii-la-uzinele-dacia-cateva-mii-de-muncitori-au-iesit-in-strada-la-difuzoare-s-a-pus-internationala-7917942
Cum se impaca una cu alta?
Si, in final, o intrebare pentru liderii sindicali, mari negociatori ai nimicului: cand au de gand sa ceara introducerea in legislatie a platii obligatorii a celui de-al 13-lea salariu si a celui de-al 14-lea salariu, asa cum se intampla in toate tarile civilizate? Incetati sa va mai bateti joc de salariatii despre care spuneti ca ii reprezentati.
Antirrhinum siculum
Acum 25 de minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu