Am fost intrebat daca sunt socialist.
Raspunsul direct la intrebare este nu. Intr-un cadru mai general, nu fac parte din nicio organizatie politica, profesionala, religioasa sau de orice alta natura.
Este probabil ca unele principii si idei promovate pe blog sa corespunda unor principii si idei ale unor curente politice, religioase sau de alta natura, dar asta nu ma transforma automat intr-un membru al unei organizatii. Imi place sa fiu independent si sa gandesc cu mintea mea.
Unele principii dupa care ma conduc in viata sunt urmatoarele:
1. Nu exista om care sa detina monopolul adevarului;
2. Daca cineva spune un adevar la un moment dat, nu inseamna ca spune adevarul de fiecare data;
3. Este bine sa cunosc adevarul in orice situatie;
4. Cei care nu cunosc adevarul despre o problema pot fi manevrati in directii gresite si contrare intereselor lor;
5. Incerc sa imi subordonez viata dorintei de a face bine, la nivel individual si la nivel global.
Pentru aflarea adevarului:
1. Incerc sa ma informez din mai multe surse;
2. Incerc sa inteleg informatiile prezentate de catre surse;
3. Caut argumente pro si contra unei afirmatii;
4. Analizez orice afirmatie;
5. Ignor afirmatiile neargumentate de catre cel care le-a emis (sau in sprijinul carora nu exista argumente);
6. Demontez (in primul rand in sinea mea, nu neaparat pe blog) afirmatiile sprijinite pe argumente false;
7. Pastrez afirmatiile argumentate corect;
8. Multe afirmatii/ notiuni sunt deschise, evolutive, contextuale, de aceea trebuie reanalizate de cate ori se schimba contextul;
9. Abordarea si intelegerea unui subiect trebuie sa se faca pornind de la definirea clara a acelui subiect;
10. Definitiile sunt utile si necesare pentru eliminarea ambiguitatii; sunt primul pas care se poate face catre adevar; lipsa definitiilor este modalitatea principala prin care se creaza confuzii si se cultiva minciuna.
Pornind de la punctul 9. pot sa raspund mult mai exact (sau sa nu raspund) la intrebarea daca sunt socialist. Ca sa raspund la intrebare ar trebui sa stiu care este definitia socialismului. Sunt multe persoane care cunosc aceasta definitie? Eu cu siguranta nu o stiu. Ar fi foarte util de stiut care sunt definitiile socialismului, capitalismului, feudalismului etc. Pentru ca definitia ar constitui baza de discutie. Nu pot sa ma incadrez in niciun curent politic, pentru ca niciun curent politic nu este definit prin lege! Daca exista definitii legale ale curentelor politice, as dori sa le cunosc. In lipsa acestor definitii consfintite prin lege, pentru mine nu exista nici socialism, nici capitalism, ci doar notiuni vagi, voit ambigue, pe care putine persoane le propaga pentru a se folosi de multe persoane.
Nu cred ca gresesc daca spun ca nimeni nu a stabilit clar ce inseamna socialism si ce inseamna capitalism. Discutiile in abordarea acestor subiecte pornesc de la ceea ce se prezuma a fi aceste sisteme politice si de la modul concret in care au actionat aceste sisteme.
Atat capitalismul, cat si socialismul, sunt fenomene complexe si globale, cu forme de manifestare foarte diverse de la stat la stat.
Constitutia Romaniei nu defineste statul roman ca fiind capitalist sau socialist. In schimb afirma ca forma de guvernamant a statului este republica si admite pluralismul politic. Deci nu exclude nici o guvernare capitalista, nici o guvernare socialista, nici macar o guvernare comunista. Nu exclude nici o dictatura de facto, instalata la putere in mod democratic. Pluralismul politic se poate manifesta atat spre binele cetatenilor, cat si spre raul cetatenilor, conform Constitutiei Romaniei.
Decat sa caut sa inteleg ce urmaresc socialismul, capitalismul, ecologistii sau mai stiu eu ce curent politic (greu de aflat, pentru ca ambiguitatea este specifica luptei pentru putere a partidelor politice), mult mai simplu este sa imi autodefinesc principiile politice calauzitoare personale:
1. Orice persoana are dreptul la viata;
2. Nicio persoana nu trebuie sa fie falimentara MUNCIND;
3. Impozitarea trebuie sa fie progresiva si mult peste 16%; de exemplu 70% pentru venituri ce depasesc 1.000.000 lei;
4. Statul roman trebuie sa functioneze pe criterii de eficienta economica, la fel ca orice societate comerciala;
5. Cheltuielile publice ineficiente ale statului constituie delict penal;
6. Sa se stabileasca prin lege prioritatile in cheltuirea banilor publici;
7. Societatile comerciale cu profit net care depaseste suma de 1.000.000 lei sa plateasca prin lege 20% din profit (deci minim 200.000 lei) angajatilor in mod egal (de exemplu 200.000 de lei : 100 de angajati = 2.000 lei prima per angajat);
8. Salarizarea in cadrul societatilor comerciale trebuie sa fie echilibrata prin lege (interzicerea prin lege a salariilor mari si disproportionate acordate liderilor organizatiei daca nu exista justificare economica, ci doar decizie aleatoare).
Lista este deschisa. Daca, personal, sunt de stanga sau de dreapta, socialist sau capitalist, putin imi pasa. Este suficient sa stiu ca aceste principii sunt considerate normale de cat mai multi cetateni, pentru ca eu consider ca toate aceste principii corespund intereselor generale ale cetatenilor. Dar asta nu exclude orice argumentatie contra, daca se dovedeste a fi justificata.
Neurological Physiotherapist, My Superhero
Acum 4 ore
Cand v-am intrebat daca sunteti socialist nu a fost la modul acela, de a va face comunist, imi cer scuze daca s-a inteles aiurea.. V-am intrebat pt. ca ideile dvs. sunt asemanatoare cu cele ale doctrinei de stanga. Si de altfel, idei bune, pacat ca in Romania de stanga = comunist. Noi suntem toti liberali, capitalisti acilea...
RăspundețiȘtergereNu e nicio problema si nu am nicio problema. Eu am raspuns la intrebare asa cum am inteles-o. Adica am aratat in primul rand ca nu stiu exact ce inseamna a fi socialist, dincolo de faptul ca nu apartin unei organizatii. Ar trebui sa precizeze ce inseamna socialism cel care pune intrebarea. In lipsa precizarilor, mi-am exprimat opinia.
RăspundețiȘtergereCa sa discutam in continuare, nu cred ca persoanele care cer salarizare corecta in Romania sunt de orientare socialista. Pentru ca asta ar insemna ca in occident socialismul e victorios de zeci de ani, din moment ce pentru munca identica salariul este de cateva ori (in cazul medicilor, de zeci de ori!!!) mai mare decat in Romania. Ce deducem de aici, ca in Regatul Unit al Marii Britanii exista monarhie constitutionala socialista? Acesta este argumentul pentru care spun ca "socialism" si "capitalism" sunt concepte vagi din care fiecare intelege ce vrea si pe care politicienii le folosesc pentru a-i ameti pe cei care si asa stau prost cu logica si conceptele.