sâmbătă, 17 mai 2014

Intamplari banale in sanatatea romaneasca

1. Un copil a decedat la scurt timp dupa ce a fost externat din spital.

Conform sursei http://www.i-medic.ro/stiri/ministrul-banicioiu-despre-copilul-decedat-la-brasov-sesizez-eu-insumi-colegiul-medicilor,

"Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi, la Ploieşti, referindu-se la cazul copilului din judeţul Braşov decedat la scurt timp după ce a fost externat din spital, că va sesiza Colegiul medicilor şi că 'tinde' să se alăture unei suspiciuni de malpraxis.".

2. "Singurul medic legist din Roman, reţinut pentru luare de mită. A fost prins în flagrant în timp ce lua şpagă de 300 de lei", ne spune sursa http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/singurul-medic-legist-roman-retinut-luare-mita-fost-prins-flagrant-timp-lua-spaga-300-lei-1_537643500d133766a8b69c34/index.html, care adauga:

"Singurul medic legist din zonă este acuzat de comiterea a 8 infracţiuni de luare de mită şi 5 infracţiuni de fals intelectual. Doctorul Maxim a fost reţinut după ce acesta a fost surprins în flagrant în timp ce primea de la un investigator sub acoperire 300 de lei. „În cursul zilei de astăzi, 16.05.2014, inculpatul Maxim Radu Ioan a fost surprins în flagrant în timp ce primea de la investigatorul cu identitate acoperită suma de 300 de lei, pentru eliberarea unui certificat medico-legal în care a atestat în mod necorespunzător realităţii un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale decât cele necesare vindecării, pentru a fi depus la dosarul penal constituit ca urmare a unui accident rutier”, se arată în comunicatul Parchetului General.".

Am remarcat ca spaga la medicul legist este o traditie, din moment ce in 2010 se povesteste de un alt caz (sursa: http://www.realitatea.net/un-medic-legist-cerea-spaga-intre-300-si-1-000-de-lei-pentru-o-autopsie_733038.html):

"Un medic legist cerea şpagă între 300 şi 1.000 de lei pentru o autopsie"

"Medicul din Târgu Mureş riscă să stea 12 ani după gratii pentru că a luat mai multe şpăgi."
.

Daca ai stomacul tare, munca de "autopsier" este foarte convenabila: nu esti pus in situatia extrem de neplacuta de a salva vieti si este greu de crezut ca poti fi acuzat de malpraxis... Oricum, cu astfel de "autopsieri", medicina legala a intrat demult in ilegalitate.

3. "Bolile profesionale sunt prea puţin diagnosticate şi subevaluate ca număr în România", informeaza sursa http://www.medicalmanager.ro/articol.php?id=16697.

In plus, aflam ca: "explicaţia acestei subevaluări numerice a bolilor profesionale este absenţa unui registru al cancerelor profesionale, absenţa unei pregătiri în acest domeniu a rezidenţilor de alte specialităţi, care să fie sensibilizaţi în legătură cu posibilitatea ca multe cazuri să fie cauzate de noxele de la locul de muncă.".

Ca de obicei, situatiile rele din Romania sunt subevaluate, in timp ce indoielnicele situatii pozitive (de exemplu cresterea economica atunci cand scade nivelul de trai) sunt exagerate. Putem trece linistiti si bolile profesionale din Romania la capitolul "Statistici masluite".

Va doresc multa... sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu