joi, 15 mai 2014

Romania reala: de la clauze abuzive la imposibilitatea gestionarii profitabile a unei afaceri

Bancile din Romania, mari specialiste in impunerea de clauze abuzive, bazate pe vidul legislativ si inechitatea generala din Romania, au demonstrat ca sunt cel putin la fel de incapabile de a gestiona o afacere profitabila in Romania ca orice producator de gogosi, pepeni si asa mai departe, in conditiile unui sistem economico-social mafiot, total nerealist si nesustenabil, bazat pe taxe sufocante si pe coruptie generalizata.

Concret, pasajele referitoare la activitatea mall-ului Liberty Center, oferite de sursa http://www.zf.ro/zf-24/reportaj-zf-liberty-center-primul-mall-detinut-de-banci-se-zbate-sa-ramana-in-piata-cei-mai-multi-clienti-sunt-la-cazinou-12623594 sunt extrem de elocvente.

1. Rezultate financiare in ultimii ani:

"Situaţia dificilă se vede şi în rezultatele financiare ale mallului. Firma Rosequeens Properties, vehiculul prin intermediul căruia Alpha, Eurobank şi Bank of Cyprus au cumpărat mallul, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,5 mil. euro şi o pierdere netă de 3,5 mil. euro. Spre comparaţie, în 2009, primul an integral de funcţionare al mallului, cifra de afaceri a firmei Li­berty Center SRL, prin care era operat mallul şi care la începutul acestei luni a fost radiată, a fost de 7,5 mil. euro, scăzând ulterior la 5 mil. euro în 2010 şi la 4,2 mil. euro în 2011."!

Deci, mall-ul a fost preluat de banci in 2009, cand avea o cifra de afaceri de 7,5 milioane de euro; apoi cifra de afaceri a scazut constant, ajungand in 2013 la 3,5 milioane de euro! Se pare ca banicle nu pot determina cetatenii subsalarizati sau chiar fara loc de munca sa faca niciun fel de cumparaturi... abuzive :))

2. Vanzarile:

"„Vânzările sunt foarte mici. Cele mai vândute produse sunt cele la preţuri de 50 - 60 de lei“, spunea o vânzătoare de la un magazin de încălţăminte.".

Pai, ce-or fi crezut specialistii in marketing ai bancilor, ca din salarii de 800 de lei se pot cumpara toale si pantofi de mii de euro? Cred ca "specialistii" au facut studiile de marketing la televizor, la stiri despre unii reprezentanti ai etniei vesnic discriminate pozitiv, care intr-adevar faceau acest lucru. :))

3. Firme si clienti in mall:

"Situaţia mallului s-a degradat treptat, iar în prezent mai sunt doar în jur de 50 de magazine ocu­pa­te, în zona de food-court mai funcţionează doar cinci operatori, printre care se numără şi reţelele de fast-food McDonald’s şi KFC, iar ieri la orele prân­zu­lui cei mai mulţi clienţi, în jur de 20, erau în cadrul cazinoului de la etajul doi.".

Eu nu-mi fac, totusi, griji pentru bancile care detin mall-ul. Au ele metodele lor "specifice" de a face bani "sustinand" economia, dintre care se pot sugera: comisioane ascunse, cresterea comisionului la retragerea banilor, cresterea comisionului de analiza a oportunitatii creditului si asa mai departe. Sa vezi atunci ce economii vor face cetatenii...

Totusi, de curiozitate, exista vreun ministru, parlamentar, politist, procuror, judecator, medic, profesor, lucrator in domeniul finaciar, angajat in institutiile de control ale statului, care sa invete populatia cum se poate desfasura o activitate comerciala profitabila fara sa se incalce actualele legi, fara evaziune fiscala, fara munca la negru sau gri, fara spagi la autoritatile care vin in controale?

Cred ca populatiei i-ar prinde bine niste exemple concrete, in caz ca exista! Iar daca nu exista, este bine de stiut si subliniat faptul ca nu exista!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu