joi, 19 februarie 2015

O posibila veste buna: TVA 20%

Intre avalansa de stiri cu infractori ai banilor publici (una de ultima ora vizeaza neamurile lui Victor Ponta) s-a strecurat singura veste cu adevarat buna din acest an, care merita sa fie evidentiata: TVA ar putea scadea in 2016 la 20%.

Conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/guvernul-a-anuntat-ca-vrea-sa-scada-tva-la-toate-produsele-de-cand-va-intra-in-vigoare-aceasta-masura.html,

"Guvernul Romaniei a inceput miercuri discutiile pe marginea noului Cod Fiscal, care va include reducerea TVA de la 24% la 20%, dar si alte scaderi de impozite si taxe".

S-au propus pentru viitor si alte masuri de relaxare fiscala: TVA 9% la produsele de baza; TVA 18% incepand cu 2018; cota unica de impozitare redusa de la 16% la 14%; impozitul pe dividende redus de la 16% la 0%; anularea taxei pe constructii speciale, scaderea contributiei de asigurari sociale de stat.

Asa cum am mai spus, reducerea taxelor reprezinta singura sansa pentru intrarea in normalitate, pentru diminuarea evaziunii fiscale, deturnarii de fonduri, spalarii de bani publici, muncii la negru si pentru cresterea nivelului de trai.

Autoritatile au devenit de 25 de ani o masinarie de confiscat banii cetatenilor sub forma taxelor si impozitelor devenite de nesuportat. Cresterea taxelor si in special cresterea TVA au dus la cresterea criminalitatii economice organizate, la crearea de firme fantoma pentru neplata TVA, la circuite frauduloase globale ale banilor publici.

Chiar pe sursa mentionata se afirma despre "mareata realizare" a guvernului Boc ca:

"dupa majorarea taxei, frauda fiscala aproape ca s-a dublat, astfel ca masura nu a avut efectele scontate"!!!

Probabil ca nu s-a inteles de la inceput care erau efectele scontate: mai multi bani confiscati de la cetateni, mai multi bani de furat pentru armatele de infractori ai banilor publici. Sau credea cineva ca o sa devina Romania o superputere economica cu astfel de cresteri aberante de taxe care distrug din fasa orice speranta de competitivitate economica?

Se vorbeste de circa 2 miliarde de euro mai putini colectati la buget, dar nu cred ca este vreo paguba pentru populatie, ci doar pentru armatele de infractori ai banilor publici. Cetatenii ar avea mai multi bani macar pentru produsele de baza, iar infractorii banilor publici ar avea mai putini bani de furat pentru "proiectele" lu' Peste.

Este normal sa se schimbe trotuarele, bordurile si asfaltul intr-o veselie in Bucuresti in timp ce populatia isi duce zilele cu greu de la o luna la alta?

Oare un cetatean care nu are bani de mancare se apuca mai intai sa-si schimba parchetul in sufragerie sau cada in baie? Oare unui cetatean care traieste vesnic la limita i se pare normal sa plateasca taxe uriase si sa-si rupa practic de la gura sau sa stea iarna in frig pentru ca primaria sa-si faca mendrele cu "investitiile" in bataie de joc?

Mult prea destul au furat autoritatile si "oamenii de afaceri" banii publici de 25 de ani incoace. Cei care s-au imbogatit pana acum din contractele cu bani publici si din achizitii publice supraevaluate au posibilitatea sa realizeze afaceri reale din banii castigati, in masura in care au si alte idei de afaceri in afara licitatiilor trucate si a blaturilor cu autoritatile.

Reducerea TVA incepand cu anul urmator si realizarea relaxarii fiscale propuse ar fi cel mai bun lucru care se poate intampla in Romania in acest moment.

Asteptam sa vedem aceste propuneri materializate mai intai in Monitorul Oficial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu