vineri, 13 februarie 2015

Sanse inexistente pentru cresterea semnificativa a numarului de locuri de munca in Romania

Iohannis si Ponta cauta in aceste zile in Franta si in SUA investitori straini pentru Romania.

Niciodata nu mi-a placut acest principiu, de a cauta exclusiv investitori straini pentru Romania. Ne face sa parem idioti ca natie. Ceea ce nu pare sa fie departe de adevar, intr-o tara dominata de coruptie si lipsita de strategii si idealuri pozitive.

De ce nu putem avea si proprii investitori romani?

Intre romani exista atatia imbogatiti peste noapte, atatia milionari din contractele cu statul, regi ai asfaltului, atatia dezvoltatori. Exista un top 300 al milionarilor romani, a caror avere cumulata se ridica la circa 22,5 miliarde de dolari. Si atunci, cum se face ca acestia nu isi extind afacerile in Romania si nu ocupa nise economice intr-o tara in care exista atata saracie si lipsuri?

Raspunsul nu e greu de aflat: afacerile din afara blaturilor cu bani publici nu sunt deloc rentabile. La cata fiscalitate exista in Romania, numai escrocheriile supraevaluate sunt cu adevarat rentabile. In rest, munca de sclav pe bani putini. Din acest motiv, al banilor putini, in Romania domina afacerile destinate preponderent exporturilor, de exemplu cele din domeniul auto. Grupul Renault si-a inlocuit o parte din forta de munca bine platita din Franta cu forta de munca mult mai prost platita din Romania sau din alte state. Productia de la Dacia este destinata in special strainilor, relativ putini romani avand la nivel national puterea de cumparare necesara achizitionarii unei Dacii noi.

Si atunci, exista sanse reale sa vina investitori straini in Romania?

Sa fim seriosi, intr-o tara atat de corupta si cu o legislatie atat de volatila investitorii seriosi nu au in general ce cauta. In Romania nu pot exista decat specialisti in evaziune fiscala, creatori de firme fantoma, cotizanti la institutiile de control ale statului mafiot totalitar, parteneri mafioti ai institutiilor de control ale statului mafiot totalitar.

Ma uitam pe niste grafice de pe sursa http://www.zf.ro/eveniment/premierul-ponta-si-presedintele-johannis-bat-la-usa-marilor-puteri-din-pacate-americanii-si-francezii-si-au-redus-intr-un-an-investitiile-in-romania-cu-1-5-miliarde-de-euro-13814181.

Conform acestei surse, SUA sunt pe locul 13 in topul investitorilor straini, cu un stoc al investitiilor directe absolut ridicol, de circa 1 miliard de euro. Stocul investitiilor directe al SUA in Romania a inregistrat un maxim de 1,8 miliarde de euro in 2012. Ridicol de putin in raport cu forta economiei americane si mai ales in raport cu valoarea de piata a unor mari companii americane (de sute sau de zeci de miliarde de dolari).

De exemplu, Apple a depasit acum doua zile o capitalizare de piata de 700 de miliarde de dolari, fiind cea mai valoroasa companie din lume. Exxon Mobil avea o valoare de piaţă de 385,4 miliarde de dolari, fiind a doua companie ca valoare de piata din lume.

In acest caz, ce inseamna miliardul de euro investitii directe in Romania? Inseamna ca investitorii americani fug de Romania, mai putin Bechtel care si-a luat cascavalul oferit cu generozitate transpartinica de statul mafiot totalitar roman, nefacand mai nimic...

Investitorii francezi au avut un maxim al stocului de investitii directe de circa 5,3 miliarde de euro, tot in 2012. Dar acum acest stoc a mai scazut cu circa 700 de milioane de euro. Prezenta mai mare a investitiilor franceze se explica, asa cum am aratat deja, in special datorita industriei auto si a grupului Renault care a preluat intreprinderea Dacia de la Mioveni si care are tot interesul sa produca ieftin in Romania si sa exporte apoi "la pretul pietei" peste tot in lume.

In concluzie, sanse minime sa se creeze locuri de munca in numar semnificativ in Romania datorita investitorilor romani sau straini. Adica romanii care sunt acum saraci sunt condamnati in continuare la saracie.

Oare ce sanse are un roman fara loc de munca sau cu un loc de munca prost platit (salariul minim pe economie) la o viata mai buna? Cred ca presedintele tuturor romanilor sau primul ministru ar trebui sa raspunda in primul rand la aceasta intrebare, dincolo de circul politic cu politicieni neurmariti sau arestati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu