Preocuparea statului pentru preturile marite de la raft este doar o mimare a activitatii si o prefacatorie a statului ca ii pasa de cetateni. De fapt statul nu are cum sa intervina asupra preturilor, in masura in care se spune ca in Romania exista o economie de piata libera.
Si in anii precedenti au crescut preturile la legume si fructe proaspete in lunile martie si aprilie. Probabil pentru ca trebuie acoperite cheltuielile cu conservarea prin frig a produselor recoltate in vara sau toamna precedenta. Foarte probabil ca se mai umbla si la adaosul comercial in vederea obtinerii unui profit marit.
Dar exista restul de produse alimentare industrializate unde preturile au ramas neschimbate. Din punctul meu de vedere alimentele prelucrate nu sunt la fel de sanatoase ca si produsele alimentare proaspete, dar cu pesticidele astea nu se stie niciodata si este posibil sa am doar iluzia unei alimentatii mai sanatoase.
Oricum, in lunile urmatoare incep sa apara legumele si fructele acestui an. Este de asteptat ca preturile sa scada, indiferent daca imediat sau nu, odata cu scaderea TVA. Sigur ca daca mediul de afaceri din Romania nu este atat de concurential si daca producatorii agricoli romani nu vor fi in stare sa-si vanda masiv produsele in afara marilor lanturi de magazine alimentare, atunci preturile vor scadea mai greu.
Dar chiar si asa, multi vor fi stimulati sa produca in domeniul agricol, fie datorita TVA redus care permite practicarea de preturi mai mici, fie datorita mentinerii in piata a preturilor ridicate care permit in acelasi timp obtinerea de profituri ridicate.
Antirrhinum siculum
Acum 3 minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu