joi, 23 februarie 2012

Turismul montan romanesc, la cote ridicole

Nivelul de trai din Romania ajunge la cote din ce in ce mai ridicole. Un fapt care atesta aceasta situatie este... recordul (!) de turisti inregistrati in weekend-ul din 18-19.FEB.2012: 185.000 de accesări la punctele de transport pe cablu în principalele staţiuni şi localităţi turistice montane din România.

La o populatie a Romaniei de mai putin de 20.000.000 de locuitori, aceasta statistica ne arata ca mai putin de 1% dintre romani se duc la munte!!!

Ce inseamna 185.000 de turisti? Mai nimic. Populatia Brasovului, oras important aflat in vecinatatea muntilor (la poalele Tâmpei), era in numar de 278.000 de persoane in 2009 (sursa: http://brasovcity.ro/file-zone/primar/raportul-primarului.pdf).

De aceea, aceste date atesta faptul ca in Romania nu se face turism.

Ar mai fi de mentionat alte statistici care atesta trecerea Romaniei dupa 1989 de la comunism la... capitalism centralizat: "Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a derulat în ultimii ani investiţii de aproximativ 500 de milioane de lei în dezvoltarea infrastructurii turistice şi sportive în staţiunile şi localităţile turistice montane româneşti. În ultimii trei ani au fost construite 13 pârtii noi şi au fost extinse şi reamenajate alte în jur de 15 pârtii, au fost amplasate 9 instalaţii noi de transport pe cablu (telegondole, telescaune etc.) şi 22 de sisteme de producere a zăpezii artificiale.".

Altfel spus, IN TURISMUL ROMANESC NU EXISTA INITIATIVA PRIVATA DE ANVERGURA. Principalele investitii din turism apartin statului, pe banii cetatenilor. Initiativa privata de dupa 1989 in turismul romanesc a fost, in linii mari, urmatoarea: cei care au detinut terenuri in proprietate si-au construit pensiuni, cei care lucrau in industria hoteliera inainte de 1989 au preluat o parte din active, in timp ce alte active au fost lasate sa se degradeze. Dupa care functionarii statului au bagat mana in buzunarele romanilor, impovarandu-i cu taxe si impozite; apoi au construit, cu banii poporului, pârtii, transport pe cablu şi sisteme de producere a zăpezii artificiale. Dupa care profiturile rezultate din exploatarea pârtiilor, transportului pe cablu şi sistemelor de producere a zăpezii artificiale ajung doar in cateva buzunare extrem de private!!!

Inteleg ca asta e diferenta dintre comunism si capitalism: comunismul lua de la toti si dadea la toti, capitalismul ia de la toti si da numai unora, cu functii... Sau ia de la toti si da numai FMI-ului?

UNDE E INITIATIVA PRIVATA DIN TURISMUL ROMANESC?

S-au citat sursele:
http://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora/2012-02-20/MDRT-Record-de-turisti-la-munte-cu-185000-de-accesari-la-transportul-pe-cablu-si-56000-de-masini
http://www.bucharestherald.com/tourism/38-tourism/30690-record-number-of-tourists-in-mountain-resorts-this-weekend-185000-cable-transport-passengers-and-56000-cars?tmpl=component&print=1&page=

Un comentariu:

  1. Sunt atatia amarati care nu au bani nici de mancare, daramite de mers la munte sau la mare.Avem o tara frumoasa,dar din pacate prost administrata.Numai bine.

    RăspundețiȘtergere