Potrivit teletextului TVR, care citeaza Eurostat, peste 6,6 milioane de romani sufereau de lipsuri materiale severe in 2010!!!
Chiar daca nu cunoastem definitia "lipsurilor materiale severe", ne putem imagina ca nu este vorba de persoane care nu se duc de doua ori pe saptamana la film si la carciuma. Credem mai degraba ca este vorba de persoane subnutrite, care nu-si permit sa-si cumpere haine si incaltaminte, care nu-si permit accesul la utilitati (de exemplu caldura) pentru ca nu pot plati facturile.
Primul gand care imi vine in minte este: s-a schimbat ceva in bine in viata cetateanului obisnuit dupa 1989? A devenit demult evident ca lovitura de stat din 1989 si asasinarea lui Ceasca s-au facut pentru ca unii erau bolnavi de bani si de putere, iar altii extraordinar de naivi, dar cat de naspa trebuie sa ajunga romanii si Romania pentru ca nesimtitii de la putere sa faca ceva bun si pentru cetatenii obisnuiti?
Conform Constitutiei Romaniei, PRINCIPII GENERALE, Statul roman, Art. 1, alineat (3), "Romania este stat de drept, democratic si social [!!!], in care demnitatea omului [?!?], drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea [?!?] si pluralismul politic reprezinta valori supreme in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei [?] din decembrie 1989, si sunt garantate [pe bune?]".
Conform Constitutiei Romaniei, Nivelul de trai, Art. 47, alineat (1): "Statul este obligat [de cine?] sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala [!!!], de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent [oau! sau wow!]".
Din moment ce 6,6 milioane de romani sufereau de lipsuri materiale severe in 2010, este evident ca nivelul de trai este extrem de indecent. Dar Constitutia Romaniei, in sublima intelepciune a celor care au insituit jaful constitutional legalizat, nu prevede sanctiuni pentru rahatii care isi bat joc de legi si de cetateni. Adica se poate ajunge in situatia mentionata fara sa fie tras cineva la raspundere, cu exceptia lui Ceasca, pentru ca a indraznit sa plateasca datoriile externe.
Asa ca se nasc niste intrebari legitime, adresate triadei PDL-PSD-PNL si celorlalti mai maruntei, care au facut figuratie si blaturi pe banii publici atunci cand au ajuns la putere:
1. Dupa 1989, cand a fost Romania stat social?
1.1. Pe vremea inflatiei galopante?
1.2. De cate ori s-au facut disponibilizari?
1.3. Cand s-au redus salariile bugetarilor?
1.4. Cand s-a marit TVA-ul?
2. Dupa 1989, cand s-a garantat demnitatea umana in Romania?
2.1. Cand s-au desfiintat milioane de locuri de munca?
2.2. Cand s-a instituit un salariu minim pe economie scandalos de mic?
3. Dupa 1989, cand s-au luat masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala?
3.1. Cand s-au falimentat si ras de pe fata pamantului majoritatea platformelor industriale create de catre vechiul regim?
3.2. Cand s-a falimentat agricultura si am devenit importatori de produse agricole?
3.3. Cand s-a "scufundat" flota?
3.4. Cand s-a "privatizat" (mult mai corect spus: daruit) petrolul romanesc?
3.5. Cand s-au facut achizitii publice la preturi supraevaluate?
3.6. Cand s-au "realizat" cele mai scumpe autostrazi inexistente (!!!) din lume?
3.7. Cand s-a donat comertul multinationalelor? (Chiar nu exista macar un roman cu bani care sa faca hale mari cu multe rafturi?)
3.8. Cand s-au atras "investitori strategici" care sa vanda active la fier vechi?
3.9. Cand s-a infiintat mafia retrocedarilor?
4. Ce inseamna trai decent in Romania actuala?
4.1. Sa mori de frig?
4.2. Sa fii subnutrit?
4.3. Sa muncesti pe salarii de mizerie cu care sa nu iti poti permite plata serviciilor de baza si a alimentelor?
4.4. Sa fii batjocorit constant de functionarii statului?
Chiar si-a imaginat cineva ca fiecare masura "inteleapta" (de tip disponibilizare, taieri de salarii, majorari de taxe si impozite) sa aiba ca urmare rezultatele pozitive in timp?
Astfel de masuri, luate cu cinism si ticalosie, au dus, poate (eu am dubii), la echilibru macroeconomic. Dar echilibrul macroeconomic se putea realiza si prin taierea investitiilor megalomane de tip autostrazi inexistente, pe langa care Casa Poporului a devenit o investitie micromana.
Altfel spus, statul si-a asigurat dreptul de a fura legalizat bani publici sub pretextul "investitiilor", in timp ce poporul, da-l in... cu traiul lui decent cu tot.
Hyundai IONIQ 9 Captured in the Wil
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu