duminică, 10 noiembrie 2013

Coruptie, abuzuri si justitie mafiota

Statul mafiot roman continua sa-si protejeze infractorii. Coruptia poate fi invinsa in Romania cu legea in mana numai prin... desfiintare (fapta penala de coruptie sa nu mai fie prevazuta in Cod Penal), cam tot asa cum retehnologizarea s-a facut in Romania prin... demolare.

Noul Cod Penal care va intra in vigoare pe 01.Februarie.2014 vine in ajutorul marilor infractori, care vor fi transformati cetateni onorabili sau cel mult in mici gainari. O noua dovada ca USL-ul mintea si prostea ultranaivii atunci cand spunea ca vrea puterea ca sa scurteze suferintele romanilor.

De-a lungul ultimilor ani Ministerul Justitiei a fost plin de initiative pro infractori, de favorizare efectiva a infractorilor, initiative numite in mod cinic si propagandistic "reforme" in justitie. Justitia este mimata in forma continuata in Romania (la fel ca si privatizarile CFR si Oltchim), atat timp cat procedurile civile sunt foarte lungi, nu exista cai de atac de reala eficacitate impotriva investigatiilor penale neconforme cu realitatea/ frauduloase/ dusmanoase/ dubioase/ care urmaresc ascunderea si deformarea adevarului, iar hotararile judecatoresti in multe cazuri nu se executa.

O mare ticalosie in justitie este prescriptia faptei. Multe fapte penale au un termen de prescriptie. Numai ca acest termen de prescriptie curge indiferent daca fapta penala se judeca sau nu, ceea ce nu este normal. Din moment ce fapta a penala a fost descoperita si se afla in curs de judecare, nu mai este normal sa fie permisa tragerea de timp a infractorului: ca nu are avocat, ca si-a schimbat avocatul, ca nu s-a putut prezenta la instanta, ca a venit la instanta dar nu a putut veni avocatul, ca era parlamentar dar si-a dat demisia ca sa se puna la dispozitia justitiei, desi prin demisie a obstructionat justitia si asa mai departe.

Tot acest circ juridic este permis, desi se stie foarte bine ce infractorul urmareste sa se ajunga la termenul de prescriere a faptei cu eforturi minime.

Desi coruptia si abuzul in serviciu in Romania sunt mereu in crestere, noul Cod Penal aprobat de alesii de nimic prevede reducerea pedepselor pentru aceste fapte. Din acest motiv scade si perioada de prescriere pentru faptele de coruptie si de abuz in serviciu.

Noile prevederi din Codul Penal sunt o insulta si o sfidare pentru cetatenilor onesti. Astfel, pentru abuz in serviciu pedepsele maxime sunt de 3 ori mai mici, de la maxim 15 ani la maxim 5 ani! Mi se pare "minunat" ca un infractor de teapa lui Necolaiciuc sa ia maxim numai 5 ani pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave! In plus, "pentru luarea de mită scad de la 3-12 ani închisoare în codul actual la 2-7 ani în proiect (iar pentru cei care nu ocupa o functie publica se prevede chiar o reducere la jumatate față de aceste limite — de exemplu, un medic e sancționat acum pentru mită cu 3-12 ani, iar în noul Cod va fi 1-3 ani și 6 luni), pentru traficul de influență și cumpărarea de influență scad de la 2-10 ani, la 1-5 ani" (sursa: http://www1.agerpres.ro/ots/2013/10/31/conferinta-de-presa-noutati-aduse-de-noul-cod-penal-si-de-procedura-penala--11-56-30).

Conform noului Cod Penal (Nou a cata oara? Ar terbui scris ca la programele de calculator actualizate, de exemplu: Codul Penal 5.8.) "subminarea economiei nationale poate fi interpretata ca abuz în serviciu, delapidare cu consecințe deosebit de grave sau faptă de corupție" (sursa: http://www1.agerpres.ro/ots/2013/10/31/conferinta-de-presa-noutati-aduse-de-noul-cod-penal-si-de-procedura-penala--11-56-30). Pai, pe vremea lui Ceasca subminarea economiei nationale se pedepsea cu moartea, de unde si mitralierea mafiota a raposatului de la Targoviste. Pe vremea statului mafiot totalitar se pare ca subminarea economiei nationale a devenit ceva misto, o aspiratie a tuturor gunoaielor mafiote angajate la stat!

Poate ca gresesc, dar noul Cod Penal a fost gandit si aprobat pe vremea PDL-ului, pe cand Ministrul Justitiei era Catalin Predoiu. A fost propus spre aplicare incepand din martie-iunie 2013 (sursa: http://www.mediafax.ro/social/noile-coduri-penal-si-de-procedura-penala-vor-intra-in-vigoare-in-perioada-martie-iunie-2013-9128622), acum vad ca se pune in aplicare din februarie 2014.

Se pare ca statul roman are o tinta de detinuti pe care nu o doreste depasita. Statisticile penitenciarelor, la fel ca in orice alt domeniu, sunt foarte volatile si greu de verificat. Numarul detinutilor din Romania a crescut spectaculos in ultimii ani. Se spune ca exista peste 33.000 de detinuti, in timp ce "structurile de cazare" din penitenciare prevad doar 27.000 de locuri dupa standardele romanesti (19.000 dupa standardele internationale). In acest moment inchisorile fiind suprapopulate, se doreste eliberarea detinutilor sub orice pretext, astfel incat se urmareste pe de o parte dezincriminarea din start, prin lege, a cat mai multor infractiuni, iar pe de alta parte reducerea pedepselor pentru faptele penale. De aceea, de exemplu, prostitutia a fost dezincriminata in noul Cod Penal!

In astfel de conditii, un stat atat de infractional ca Romania vrea sa pozeze probabil in cel mai cinstit stat de pe glob, urmand ca infractorii care nu mai au loc in "hotelurile" din penitenciare sa fie ignorati sistematic de sistemul judiciar.

Oameni din cadrul justitiei sustin ca noul Cod Penal este o bataie de joc.

Mitu Stegaru, judecator la Tribunalul Bucuresti care l-a condamnat pe Olosz Gergely la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă, sustinea in motivarea deciziei ca inculpatul "a ales să uzeze de dreptul la tăcere, singurul lui ţel şi al apărătorilor săi fiind tergiversarea soluţionării cauzei, în speranţa că mai devreme sau mai târziu va intra în vigoare noul Cod penal care din păcate prevede pedepse mult mai blânde nu numai pentru toate infracţiunile, dar mai ales pentru cele de corupţie, adoptarea noului Cod Penal în opinia noastră nefăcând nimic altceva decât să încurajeze săvârşirea de infracţiuni de corupţie ca şi când România nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia" (sursa: http://www.mediafax.ro/social/tribunalul-bucuresti-olosz-a-vrut-tergiversarea-cauzei-in-speranta-unei-pedepse-mai-blande-noul-cod-penal-incurajeaza-coruptia-11212480). Intre timp, Olosz Gergely si-a declarat calitatea de avocat dupa tot circul judiciar de la Tribunalul Bucuresti si a obtinut anularea condamnarii la 7 ani de inchisoare, urmand ca dosarul sau sa fie judecat pe fond la Curtea de Apel!!!

Alti protejati ai statului mafiot totalitar mai sunt:

1. Pentru abuz in serviciu, conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/noul-cod-penal-bucuria-coruptilor-pedepse-mici-prescrierea-faptelor-este-rapida-1065804.html:

1.1. Marian Ionescu, fostul primar al oraşului Suceava, şi alţi 13 subordonaţi şi afacerişti, judecaţi pentru delapidare şi achiziţii frauduloase. Curtea de Apel Iaşi. 14 persoane.

1.2. Constantin Buză, fost senator şi prefect PSD, şi alţi doi complici pentru fraudarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Tribunalul Vrancea. 3 persoane.

1.3. Ion Cîrcu, directorul Complexului de Agrement şi Sport "Weekend" din Târgu- Mureş, şi omul de afaceri Mircea Pop, judecaţi pentru abuz în serviciu. Judecătoria Bistriţa. Doua persoane.

1.4. Afaceristul Mihai Gabriel Selin, judecat alături de alţi patru complici, a primit în fond o condamnare de 10 ani de închisoare pentru înşelăciune. Curtea de Apel Târgu-Mureş. 5 persoane.

1.5. Emil Creangă, fostul inspector general al Inspectoratului Şcolar Neamţ, şi alţi 14 directori de şcoală şi inspectori şcolari judecaţi pentru fraudarea fondurilor europene. Curtea de Apel Bacău. 15 persoane.

1.6. Afaceristul Nicolai Boghici şi alţi patru complici - acuzaţi de rembursări ilegale de TVA. Judecătoria Galaţi. 5 persoane.

1.7. Neculai Bujor, directorul economic al Primăriei Suceava, şi alte opt persoane - funcţionari, contabili, comisari din garda Financiară - judecaţi pentru fraudarea primăriei. Tribunalul Bistriţa- Năsăud. 9 persoane.

1.8. Elena- Marylene Botezatu, fost director general la Rafinăria Astra Română, şi alţi 10 complici, judecaţi pentru fraude cu produse petroliere. Tribunalul Braşov. 11 persoane.

1.9. Afaceristul Danner Horst Karl, acuzat de înşelăciune, condamnat la patru ani cu suspendare. Curtea de Apel Constanţa. O persoana.

1.10. Ion Holban, director al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu (Constanţa) şi inspectorul fiscal Anca Micu, judecaţi pentru abuz în serviciu. Judecătoria Constanţa. Doua persoane.

1.11. Afaceristul Ion Forţan şi doi complici, judecaţi pentru fraude europene. Tribunalul Dolj. 3 persoane.
1.12. Afaceriştii Vladimir Zalevshi şi Gheorghe Stanciu, acuzaţi de evaziune fiscală. Tribunalul Galaţi. Doua persoane.

Nu este "minunat" pentru cetateanul onest sa afle ca 72 de infractori (ce fauna infractionala, multi cu functii de conducere in statul mafiot totalitar) nu vor raspunde niciodata pentru faptele penale, care mai de care mai odioasa si mai sinistra?

2. Subminarea economiei nationale urmeaza sa dispara din noul Cod Penal, desi inca din 2011 "DIICOT a pus sub acuzare 40 de persoane din conducerea Romgaz, ANRE şi InterAgro", conform sursei http://www.mediafax.ro/social/in-noul-cod-penal-nu-se-regasesc-infractiunile-subminarea-economiei-nationale-si-complotul-9130621, care aduaga ca:

"Pentru complot şi subminarea economiei naţionale a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea - administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palaşcă - secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca - secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban - secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu - director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).".

3. Afaceristi din fotbal pot scapa de acuzatii prin prescrierea infractiunilor la 01.Februarie.2014, conform noului Cod Penal. Este vorba de deja condamnatii la Curtea de Apel Bucuresti, care "a decis pedepse grele: Ioan Becali 8 - ani, Victor Becali-7 ani, Cristi Borcea -7 ani, George Copos - 5 ani, Mihai Stoica -4 ani, Gigi Neţoiu-3 ani cu suspendare, Gică Popescu - 3 ani cu suspendare, Jean Pădureanu -3 ani cu suspendare. Curtea Supremă le-a anulat şi a decis rejudecarea dosarului." (sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/noul-cod-penal-bucuria-coruptilor-pedepse-mici-prescrierea-faptelor-este-rapida-1065804.html).

4. Sa vedem cum functiona justitia in Romania pe 15.Martie.2009, cand urma sa intre in vigoare un alt nou Cod Penal, invechit acum (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5494615-efectele-reducerii-pedepselor-radu-mazare-scapa-definitiv-proces-2010.htm):

"O armata [Foarte frumos spus!!!] de primari, sefi de consilii judetene anchetati sau trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu au toate sansele sa scape de procese ca urmare a reducerii pedepselor, au declarat pentru HotNews.ro specialisti in drept. Reducerea pedepselor scurteaza si asa numitul termen de prescriptie. Pe noul Cod Penal, Radu Mazare scapa definitiv de proces in 2010. Initiativa pentru o Justitie Curata care reuneste mai multe ONG-uri critica reducerea pedepselor, ceea ce va face "imposibila" finalizarea unor cauze complexe.

DNA i-a trimis in judecata, in octombrie 2008, pe Radu Mazare (primarul Constantei) si pe Nicusor Constantinescu (presedintele Consiliului Judetean) pentru abuz in  serviciu. Prejudiciul adus statului, calculat de procurori, se ridica la 114.000 euro.

Pe noul Cod Penal, pedeapsa pentru abuz in serviciu scade de la maxim 15 ani la maxim 5 ani. Mai exact, este dezincriminat abuzul cu consecinte deosebit de grave. Noul cod sanctioneaza abuzul in serviciu cu aceeasi pedeapsa, indiferent de gravitatea consecintelor."

"In proiectul noului Cod Penal, limitele de pedeapsa scad astfel:

    pentru luarea de mita de la 3-12 ani (in codul actual) la 2-7 ani (pentru anumiti subiecti sunt chiar reduse la jumatate)
    pentru traficul de influenta si cumpararea de influenta de la 2-10 ani (in codul actual) la 1-5 ani.

"Ministerul justitifica aceasta decizie prin intentia de a scadea pedepsele prevazute de lege pentru toate infractiunile si prin faptul ca instantele de judecata aplica si in prezent pedepse mici pentru faptele de coruptie.

Aceasta practica a instantelor a fost criticata constant de Comisia Europeana si de societatea civila romaneasca, deoarece pedepsele mici sau cele cu suspendare nu reprezinta sanctiuni care sa descurajeze practicile corupte.

Prin urmare, faptul ca instantele aplica pedepse mici in cazul infractiunilor de coruptie impune o corijare a acestui aspect, nicidecum scaderea limitelor pedepselor legale. Este necesar ca legiuitorul sa ridice limita minima a pedepsei legale si, eventual, sa interzica aplicarea masurilor de suspendare a executarii pedepsei pentru acest gen de infractiuni", se arata in comunicatul semnat de ONG-urile care fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata."


Si dupa toate aceste mizerii care se petrec de ani de zile in justitie, se mai poate numi Romania un stat de drept? Poate doar daca stat de drept = stat de spaga!

Ce se poate face pentru a schimba aceasta situatie? In conditiile in care cinstea si corectitudinea au fost anihilate total, iar cetatenii de rand nu mai cred demult in aceste valori, nu se poate face absolut nimic. Cetatenii onesti din Romania au ajuns o minoritate infima, fiind pe cale de disparitie. Poate ca ar trebui sa fie ocrotiti prin lege, dar legea prefera sa ocroteasca javrele de orice fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu