Foarte amuzant premierul chinez Li Keqiang, care a numit cu nostalgie Romania "Granarul Europei". Probabil ca afirmatia s-a facut in amintirea traditionalei prietenii romano-chineze din perioada comunista in care Romania avea agricultura.
Ciudat, totusi, ca premierul chinez nu a fost informat ca Romania si-a distrus sistemul de irigatii imediat ce Revolutia Infractorilor din decembrie 1989 a invins. La fel de ciudat este faptul ca premierul nu a aflat ca Romania a devenit din mare exportator comunist de produse agricole in scopul platii datoriei externe, un mare importator capitalist de haleala, generator de noi datorii externe.
De exemplu:
1. In 2009, Boc spunea pe sursa http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-e-inadmisibil-sa-importam-70-la-suta-din-alimente-823438:
"E inadmisibil sa importam 70% din alimente"!!!
Ce mare smecherie ca in calitate de premier sa faci o declaratie politica fara nicio consecinta?
2. In 2010 scria pe sursa http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/rusinea-romaniei-jumatate-hrana-provine-import-1_50b9ff1e7c42d5a663aebd36/index.html:
"Ruşinea României: Jumătate din hrana noastră provine din import!
Cu toate că ţara noastră are un potenţial agricol imens,peste jumătate din hrana românilor provine din import. Lipsa politicii agricole, fărâmiţarea terenurilor sau absorbţia slabă a fondurilor UE au transformat România într-o ţară cu o producţie alimentară nesemnificativă.
Roşiile, castraveţii, merele, perele, porumbul, cartofii, verdeţurile, chiar şi grâul provin din ce în ce mai mult din import. Asta cu toate că România ocupă locul cinci în Europa la capitolul suprafaţă agricolă arabilă, cu un total de 9,4 milioane de hectare.
Doar anul trecut, ţara noastră a importat produse agroalimentare în valoare de 3,7 miliarde de euro.".
Importuri de haleala de 3,7 miliarde de euro in Romania intr-un an? Cred ca mitraliatul de la Targoviste se rasuceste in mormant... Ce ghinion sa fiu contemporan cu asa ceva...
3. In 2011, conform sursei http://www.ziare.com/economie/exporturi/romania-cel-mai-prost-exportator-de-produse-alimentare-din-regiune-1075129,
"Una peste alta, desi Romania are un potential agricol comparabil cu cel al Poloniei sau, de ce nu, cu cel al Bulgariei, Cehiei si Ungariei la un loc, nu reusim sa exportam mai nimic peste granite, ba chiar importam mai mult decat aproape oricare alta tara din regiune.".
Nu am inteles niciodata cum putea fi Romania candva "Granarul Europei", desi detine locul 5 in Europa la capitolul suprafaţă agricolă arabilă. Adica nu se mai facea agricultura nicaieri in Europa? Cu ce se ocupau europenii, cu mestesugurile?
Romania nu putea fi "Granarul Europei" decat pentru ca se plateau in mod traditional angajatii din agricultura cu salarii de mizerie si vindeau granele in dumping. De-a lungul secolelor romanii s-au remarcat ca muritori de foame in tara painii, din cauza exploatarii crancene la care au fost supusi. Rascoala din 1907 este tipica pentru agricultura, munca si salarizarea din Romania!
Ca unul care am fost in Franta si in Italia, am vazut ce agricultura se face in occident. In Italia am locuit in plina Pianura Padana, adica in campia strabatuta de fluviul Po si afluentii sai, cu nimic mai prejos decat Baraganul. Am consumat din plin produsele locale, de o calitate excelenta. Dar am si strabatut zonele agricole.
Productia este uriasa. De fapt este vorba de supraproductie. Am vazut rosii si pepeni galbeni lasate in camp sa se strice pentru ca nu se puteau vinde.
Fata de agricultura italiana, "Granarul Europei" este inca in comuna primitiva.
Dar e bine ca premierul chinez nu si-a pierdut entuziasmul si nostalgia. Cum vizita delegatiei chineze are in vedere statele din Europa Centrala si de Est, se pare ca se incearca resuscitarea unui fel de CAER postdecembrist. Adica la aproape 25 de ani de la momentul 1989, dupa inflatie galopanta, somaj galopant si distrugere galopanta a economiei romanesti (agricultura inclusa) am ajuns la faza de "Sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic!". Anul Caragiale atrecut, dar Era Caragiale a ramas :)
Macar sa iasa ceva bun din asta. Mult succes exporturilor agricole romanesti in China!
Antirrhinum siculum
Acum un minut
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu