Anul asta medicii s-au intrecut in pseudo proteste si amenintari ipocrite cu demisii in masa. Apoi au realizat ca majorarile de salarii nu le acopera nici pe departe nivelul de trai pe care il au din spagi.
Astfel incat unii medici spagari cu "viziune" au avut o idee halucinanta: fiscalizarea spagii. Spagarii din sistemul medical numesc cu pudoare spaga "plata informala", tot asa cum cineva a avut ideea sa numeasca multe substante psihotrope de risc "etnobotanice".
Starea sistemului medical este urmatoarea, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Fiscalizarea+spagii+solutie+pentru+sistemul+medical+romanesc,
"Două treimi din românii care au trecut pragul unui spital spun că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical pentru a fi îngrijiţi mai bine.".
Ma rog, dupa cum s-a vazut, aceasta ingrijire mai buna nu i-a ferit chiar pe toti platitorii de spaga in spitale de deces pentru probleme de sanatate de multe ori ridicole, care nu ar fi trebuit sa le puna viata in pericol.
Un domn, Florin Chirculescu, șeful secției de Cardiologie toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București, "susţine că românilor trebuie să li se explice şi că sănătatea nu este gratuită".
Ma intreb cum trebuie explicat acest lucru, va face Florin Chirculescu o compunere pe 10 pagini? Ce e de explicat aici? "Sanatatea nu este gratuita" este o propozitie simpla, trebuie explicat sensul fiecarui cuvant in parte?
Mai degraba, conform practicilor comerciale, ar trebui afisate la vedere valorile spagilor pentru fiecare problema de sanatate in parte. Asta da explicatie, pentru ca poate se duce naivul la spital, nu da cat trebuie si nu este ingrijit "mai bine", ramanand astfel si cu sanatatea distrusa sau cu viata pierduta, si cu banii luati.
O astfel de informare comerciala ar pune in evidenta si ridicolul salariilor minim si mediu din economia romaneasca. S-ar demonstra astfel ca angajatii, desi platesc taxe si pentru sanatate, nu pot beneficia de servicii de sanatate rezonabile.
Florin Chirculescu spune ca "Salariul e doar o componentă. Medicul dorește să facă medicină.". Oare cand si-au dorit medicii sa faca mai multa medicina, cand faceau internari fictive sau cand faceau decontari fictive de retete?
Sigur ca medicii au salarii de mizerie. Dar nu numai ei. Toti romanii au salarii de mizerie. Si nu ma refer numai la muncitori, tarani si intelectuali. Si Presedintele, si Primul Ministru au salarii de mizerie in raport cu functia pe care o au (nu discutam persoane concrete si contraperformantele lor, ci principiul importantei sociale a muncii). S-a demonstrat deja ca romanii sunt de trei ori mai prost platiti in raport cu productivitatea muncii pe care o au la nivelul Uniunii Europene.
Salarizarea in Romania este o problema a tuturor. Dar multi functionari publici (includ aici medici si profesori, care sunt platiti de la stat si lucreaza cu "publicul") isi completeaza salariile de mizerie cu spagi care inseamna venituri uriase. Astfel incat nu le mai pasa de lucratoarele de la APACA sau de lucratorul agricol fara contract si carte de munca sau de ingineri, de exemplu.
Sigur ca ar trebui fiscalizate spagile, dar nu asa cum crede Florin Chirculescu. Ar trebui sa existe amenzi uriase pentru spagi, aplicabile tuturor, nu doar medicilor, astfel incat sa fie descurajat fenomenul.
Neurological Physiotherapist, My Superhero
Acum 5 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu