vineri, 1 noiembrie 2013

Fraude comerciale si nesiguranta alimentara

Dupa plata facturilor am dat o tura prin piata. Din nou eterna constatare: statul patroneaza evaziunea fiscala si alte categorii de fraude din piete.

Insitutiile statului sunt, ca de obicei, inexistente. Acelasi comert ilicit cu fructe mediteraneene si tropicale se desfasoara fara sa se elibereze vreo chitanta fiscala. Aceiasi intermediari sunt considerati de statul mafiot totalitar "producatori". Inselaciunile la cantar, la pret si la calitate sunt la ordinea zilei, ca de obicei in tara coruptiei generalizate.

Acum e sezonul conopidei. Vad o conopida alba si dolofana, pretul nu e afisat, intreb cat costa, mi se spune 1 leu 50. Bun, o iau. Merg mai departe, alta conopida frumoasa la alta taraba. Pretul e afisat, prins intr-un colt intre 2 conopide: 1 leu. Si mai bun, pun conopida de 3 chile pe cantarul ascuns si el intre produse. 5 lei (!) si ceva, imi zice vanzatoarea. Cum sunt foarte tare la inmultirea cu 1, ma gandeam ca 3 chile egal 3 lei. Iau pretul dintre conopide si il arat vanzatoarei, care tocmai imi spunea ca pretul e 1,90 lei chilul. Abia atunci descopar in coltul ascuns un fel de 50 minuscul suprapus cu un 90, care ar putea fi interpretat uneori si ca un 30. Nu accept "tranzactia", atragandu-mi o replica obraznica si sfidatoare a vanzatoarei "producatoare". Ma duc mai departe, iar vad o conopida frumoasa si pretul afisat de 1 leu chilul. Intorc pretul pe toate fetele, ca sa fiu sigur ca nu mai e vreun "cod de bare" ascuns si nu mai supar pe nimeni. Constat ca e pretul real si cumpar.

Dar smenul cu 99 de bani adaugati invizibil la pretul de baza se practica curent in Piata Rahova, dominata de "producatorii" hoti. Pentru autoritatile care refuza contra spaga in forma continuata sa termine intermediarii si sa faca loc producatorilor, explic din nou frauda: este scris, de exemplu, 3 lei cu litere uriase in centru, iar in coltul din dreapta se adauga, mici ca niste ghilimele, doi de 9. Daca, in plus, partea zecimala a pretului este ascunsa, rezulta ca pretul nu este nici vizibil, nici lizibil si nici neechivoc.

Adica, se intampla exact invers decat prevederile in vigoare: conform Ordonantei Guvernului Nr. 99 din 29 august 2000 (sursa http://www.legex.ro/Ordonanta-99-2000-21113.aspx),

"Art. 74
(2) Preturile de vanzare, preturile pe unitatea de masura si tarifele se indica in mod vizibil, lizibil si fara echivoc prin marcare, etichetare si/sau afisare si se exprima in lei."


Dar se stie ca legea nu trebuie cunoscuta de consumator; deci cu atat mai mult legea nu trebuie cunoscuta si nici aplicata de institutiile statului mafiot totalitar. Ce daca sunt fraudati pe banda rulanta consumatorii naivi (mai ales pensionarii), spaga sa mearga.

Nici cu fructele nu e atat de simplu: cele frumoase stau ca un zid in fata celor de calitate inferioara, care sunt de fapt vandute. Vanzatorul iti interzice sa-ti alegi marfa, desi tot el sustine ca toate sunt la fel.

In concluzie, tot supermarchetul e mai bun: iti place, te servesti si cumperi, nu-ti place, mergi mai departe.

Dar nici supermarchetul nu-i infaibil. Noul scandal al carnii de pui infestate este in plina desfasurare. Ce se poate intelege din talmes-balmesul comunicatelor si declaratiilor?

Conform sursei http://www.antena3.ro/romania/alerta-la-nivel-national-carne-de-pui-infestata-cu-salmonela-ar-fi-ajuns-pe-rafturile-magazinelor-233152.html, pe de o parte

"ANSVSA s-a autosesizat după ce în presă au apărut informaţii din anchetă potrivit cărora carnea ar fi infestată cu salmonela. Vladimir Mănăstireanu spune însă că toată carnea existentă la vânzare în supermarketului poate fi consumată.".

Pe de alta parte, "Potrivit referatului procurorilor, carnea ar fi fost transportată pe paleţi în care au fost găsite şi "excremente de rozătoare", aspect sesizat de comerciant.".

Poate consuma Vladimir Mănăstireanu asa ceva?

Tot conform ANSVSA, citata de sursa http://www.mediafax.ro/social/ansvsa-peste-13-500-kg-carne-de-pui-retrase-pana-acum-nu-s-a-gasit-salmonella-periculoasa-pentru-om-11589655, aflam ca exista si salmonela de treaba, care nu se ia de oameni: "Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanţilor ANSVSA.".

O mare dilema a aparut la orizont: e mai sanatos sa mancam produse pline cu E-uri cancerigene sau produse infestate natural? Probabil ca o sa am mare grija sa cumpar numai salmonele de gaşcă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu