marți, 31 decembrie 2013

Despre propunerea de amnistie si gratiere

Cateva comentarii despre propunerea de amnistie si gratiere a pedepselor de pana la 6 ani de inchisoare.

Pe sursa http://www.mediafax.ro/social/detinutii-pedepsiti-cu-inchisoarea-de-pana-la-6-ani-inclusiv-ar-putea-fi-gratiati-10154106 este publicata o lunga lista cu cei care nu ar beneficia de ultima propunere de amnistie a pedepselor de pana la 6 ani de inchisoare:

"Cei care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu beneficiază de prevederile acestui proiect de lege.

De asemenea, cei care au săvârşit infracţiuni prevăzute de Legea siguranţei, de Legea combaterii evaziunii fiscale şi de Legea privind combaterea traficului şi consumului de droguri nu pot beneficia de aceste prevederi ale proiectului de lege."
.

Cu remarca faptului ca nu se primesc 5-6 ani de inchisoare pentru un ou furat de un mare bou din piata, dar si parcurgand lista de infractiuni care nu beneficiaza de amnistie, ma intreb: cu exceptia ministrilor si parlamentarilor corupti, cine ar mai putea beneficia de amnistie?

Unde este lista, probabil mult mai scurta, cu infractiunile amnistiate?

Probabil ca infractorii isi fac deja calcule: "sa o comitem p-asta ca la anu' se amnistiaza". Dupa parerea mea, amnistia reprezinta un adevarat permis de incalcare a legii. Din moment ce o persoana a fost condamnata definitiv in instanta, de ce se anuleaza aceste hotarari judecatoresti definitive? Ce sens mai au procesele, banii alocati pentru realizarea actului de justitie? E ca si cum s-ar spune: infractorul este vinovat, dar hai sa-l iertam de data asta. Si cu prejudiciile produse prin comiterea infractiunii cum ramane? Are cineva dreptul sa obtina foloase necuvenite din comiterea infractiunilor doar pentru ca se spune ca inchisorile sunt supraaglomerate?

Probabil ca pe principiul inchisorilor supraaglomerate s-ar putea apuca toata lumea de furat, pentru ca toti vor scapa nepedepsiti din lipsa spatiilor de cazare :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu