miercuri, 10 decembrie 2014

O noua lectie de prosperitate infractionala: manipularea pietei de capital

Oare cate mari averi facute in Romania se construiesc prin munca cinstita? Greu de zis. Ar trebui sa luam Topul Forbes si sa vedem cati dintre multimilionari nu au sau nu au avut probleme cu legea.

Cum asa ceva cere foarte mult timp, mult mai simplu este sa constatam ca din cand in cand mai apare cate o stire legata de ilegalitatile facute de cate un proprietar de mare avere.

Acum a venit randul lui Dragoş Bîlteanu, un milionar de pe locul 38 in Topul Forbes, cu o avere estimata la 90 de milioane de euro (sursa http://www.antena3.ro/romania/dragos-bilteanu-retinut-de-procurorii-diicot-sotul-cristinei-rus-este-acuzat-intr-un-dosar-care-ar-276297.html).

Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/seful-sif-banat-crisana-si-alte-patru-persoane-retinuti-in-dosarul-de-delapidare-13709770,

"Şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crişana, şi alte două persoane au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, în dosarul privind manipularea pieţei de capitalei [corect: "capital", eroare in textul citat] şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare.".

Sa vedem ce pregatire profesionala are Dragoş Bîlteanu (retinut pentru manipularea pieţei de capital si pentru delapidarea societăţilor de investiţii financiare) conform sursei http://www.vedeteblog.com/2014/12/biografia-dragos-bilteanu-sotul.html:

"Intre anii 1991-1995 Dragos Bilteanu a studiat la Liceul de Informatica nr 1 din Bucuresti. Din 1995 a urmat cursurile Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relatii Economice Internationale, Bucuresti pe care a terminat-o in anul 1999.

In 2005 Dragos Bilteanu a obtinut un Master Executiv in Administrarea Afacerilor (Executive MBA) la ASEBUSS Bucuresti, in partenerit cu Kennesaw State University, Atlanta, USA.

Dragos Bilteanu are trecut in CV urmatoarele calificari:

Expert Contabil membru al CECCAR
Auditor Financiar membru al CAFR
Consultant Fiscal membru al CCFR
Lichidator membru al UNPRL"
.

Deci, toate aceste studii si calificari au fost realizate doar pentru ca posesorul lor sa devina manipulant piata capital si delapidator societati financiare de investitii.

Verificand traseul profesional al lui Dragos Bilteanu am gasit urmatoarele, pana in 2006:
a) 1997-2004, asociat coordonator la societatea de audit financiar BG CONTA SRL (membra a retelei DFK International);
b) 2004-2006, Dragos Bilteanu a ajuns brusc actionar semnificativ si reprezentant al pachetului majoritar la Energoreparatii Serv SA, o fabrica producatoare de piese de schimb pentru sectorul energetic.

In completarea semnificativa a informatiilor, trebuie spus ca firma BG CONTA SRL a fost infiintata in 1996 de catre Gheorghe Bilteanu, tatal lui Dragos Bilteanu.

Cateva informatii despre firma BG CONTA SRL, care se vor dovedi picante in contextul articolului, dateaza din anul 2011 si le-am aflat de pe sursa http://www.esimplu.ro/articole/povesti-de-succes/5104-intr-o-perioada-in-care-riscurile-de-business-sunt-foarte-mari-trebuie-sa-ai-mereu-la-indemana-un-plan-b:

"Unul dintre cei care au reusit sa contracareze efectele crizei si sa ramana in picioare este domnul Gheorghe Bilteanu, fondator al firmei BG Conta SRL. Infiintata in anul 1996, firma se ocupa in principal cu acordarea de servicii de contabilitate si de audit.";

"Diferenta ar fi poate faptul ca intotdeauna am fost orientati spre client castigandu-le increderea prin profesionalism, responsabiliate si seriozitate in tot ceea ce facem.";

"G.B: Primul sediu social si “punct de lucru” a fost intr-un apartament pe calea Dorobantilor, unde locuiam impreuna cu fata si baiatul nostru, la acea vreme studenti la ASE, practicanti, angajati si deveniti ulterior parteneri.".

Potrivit informatiilor oferite de sursa https://ro.linkedin.com/pub/gheorghe-bilteanu/20/954/3b5, Gheorghe Bilteanu a lucrat in propria firma, BG CONTA SRL intre 1996 si 2013. Dupa care, din 2013 Gheorghe Balteanu a devenit membru in Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor la SIF Muntenia!

Iar in 2014, in aceste zile, conform sursei http://www.libertatea.ro/detalii/articol/retea-gulere-albe-cristina-rus-procurori-517554.html,

"Procurorii vorbesc despre un prejudiciu de circa 14 milioane de euro pe care gruparea “gulerelor albe” ar fi adus-o prin manipularea pieţei de capital. 12 persoane au fost chemate ieri la audieri la sediul DIICOT.

În centrul afacerii sunt Dragoş George Bîlteanu (soţul cântăreţei Cristina Rus) şi tatăl acestuia, Gheorghe Bîlteanu. Celui din urmă i s-a făcut rău în cursul audierilor, o ambulanţă fiind chemată la sediul Parchetului pentru a-i oferi asistenţă medicală."
!

Deci, de la contracararea efectelor crizei si ramanerea in picioare pe timp de criza, de la castigarea increderii "prin profesionalism, responsabiliate si seriozitate" la manipularea pietei de capital este doar un pas.

Delapidarea SIF Banat Crişana SA (unde Dragos Bîlteanu era sef) şi SIF Muntenia SA Bucuresti (unde Gheorghe Bîlteanu era membru in Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor) s-a realizat prin modalitatea însuşirii/ traficării. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/perchezitii-diicot-la-persoane-care-ar-fi-delapidat-sif-banat-si-sif-muntenia-13707464,

"Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.".

Pe surse mai pot fi gasite informatii despre modul in care se manipula piata de capital si se crestea artificial pretul actiunilor SIF Banat Crisana.

Avocatul Nicolae Mergeani, membru în Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia, retinut si el în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare, mai este cercetat pentru spălare de bani în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crişana, al retinut in acelasi dosar, apare pe sursa https://www.linkedin.com/pub/lakis-najib/15/573/625?trk=pub-pbmap ca owner (detinator) al firmei Romenergo, firma la care apare si numele lui Dragos Bîlteanu in calitate de detinator si administrator.

O frumoasa imbarligatura a existat intre Romenergo si SIF Banat Crisana, ambele conduse de Dragos Bîlteanu: Romenergo cumpara actiuni la SIF Banat crisana, iar SIF Banat Crisana cumpara obligatiuni la Romenergo (sursa: http://www.bursa.ro/romenergo-se-divizeaza-224143&s=piata_de_capital&articol=224143.html)! Dar daca legal nu esixta un conflict de interese in aceste actiuni asta e!

Pe scurt, toate acestea intaresc ideea ca nu se poate prospera in Romania prin munca cinstita, ci numai prin comiterea de ilegalitati.

Iar comiterea marilor ilegalitati pare favorizata prin lege. Toata aceasta piata financiara pare gandita prin lege sa functioneze in scopul devalizarii de catre privilegiati a unor mari sume de bani, pe principiul speculatiilor bazate pe informatii omise si necomunicate tuturor in mod public, pe principiul scurgerii nedovedite de informatii privilegiate, pe principiul infiintarii de firme tampon folosite in tranzactii sau pe principiul asocierilor ascunse. Cei din varful structurilor au acces la toate informatiile si pot manipula si devaliza piata exact asa cum a facut-o gruparea Bîlteanu!

Urmatorii sefi care vor dori sa devina infractori si sa comita aceleasi fapte, daca vor invata din greseli vor fi si mai greu de prins. Sau se vor limita la manipularea si delapidarea rezonabila si nedovedibila a pietei financiare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu