joi, 8 ianuarie 2015

Extremism si terorism religios in spatiul Uniunii Europene

Ieri, 07.Ianuarie.2015, a avut loc la Paris cel mai grav atentat terorist din Franta din ultimii 40 de ani, soldat cu 12 morti.

Fapt devenit banal in cazul atentatelor teroriste cu cauze religioase din ultimele zeci de ani, autorii atentatului sunt islamisti, iar motivul atentatului este ca in publicatia satirica Charlie Hebdo aparusera niste caricaturi ofensatoare pentru cei de religie musulmana.

Conform autoritatilor franceze, citate de sursa http://www.agerpres.ro/externe/2015/01/07/charlie-hebdo-cei-trei-atacatori-au-fost-identificati-media--23-27-52, autorii atentatului sunt "doi frați, Said Kouachi (34 de ani) și Cherif Kouachi (32 de ani), și Hamyd Mourad (18 ani). Cei doi frați s-au născut în arondismentul 10 din Paris. Cel mai tânăr este fără domiciliu fix.".

Șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, condamnă atentatul sângeros asupra ziariștilor francezi, afirmand ca "Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet, iar religia noastră, mai presus de orice, este împotriva oricărei vărsări de sânge și condamnă ferm asemenea atentate, la natura ființei umane, care este socotită ca una de origine divină, după natura și asemănarea Creatorului." (sursa http://www.agerpres.ro/social/2015/01/08/constanta-muftiul-romaniei-condamna-atentatul-sangeros-asupra-ziaristilor-francezi-17-24-07).

Cu toate acestea exista peste tot in lume extremisti religiosi si teroristi religiosi care nu cunosc aceste texte, desi toti acestia isi leaga faptele extrem de grave de religia musulmana.

Legat de atentatul de la Paris, urmatoarele situatii mi se par extrem de grave:

1. Au fost omorati oameni cu sange rece;
2. S-a atentat la libertatea de opinie si expresie;
3. Asasinii sunt persoane nascute in Franta, implicit fiind cetateni ai Uniunii Europene.

Europa in general a fost foarte permisiva cu milioane de cetateni de religie musulmana, care au devenit cetateni ai statelor europene. Iar Franta este una dintre tarile care numara circa 5 milioane de persoane de religie musulmana.

Printre valorile supreme ale Uniunii Europene se numara interzicerea pedepsei cu moartea, toleranta religioasa si libertatea presei.

Autorii atentatului, cetateni ai Uniunii Europene, au incalcat toate aceste valori. Chiar daca acea revista a publicat niste caricaturi ofensatoare pentru religia musulmana, se pare ca aceste caricaturi nu contravin legilor din Franta si din Uniunea Europeana, din moment ce publicatia respectiva nu a fost sanctionata legal in niciun fel. Deci asasinii, cetateni francezi si europeni, ar fi trebuit sa respecte legile locului, nu pe cele ale tarii din care au plecat parintii sau bunicii lor.

Extremismul si terorismul religios tind sa devina stat in stat din moment ce refuza sa se supuna legilor unui stat laic si incearca sa-si impuna propriile reguli prin forta si asasinat.

Publicatia respectiva functioneaza pe teritoriul Frantei, dar nu si-a deschis sedii in tari musulmane, unde sa vanda ziare in care sa ironizeze ostentativ religia dominanta a tarilor respective. Eu, unul, nici nu stiam de acele caricaturi pana cand s-a comis atentatul de la Paris. Si nici dupa atentate nu le-am acordat nicio atentie, le-am vazut la stiri si atat. Conform valorilor europene, sunt opiniile unor jurnalisti. La fel ca in multe cazuri, unii sunt de acord, unii nu sunt de acord, unii sunt total dezinteresati de subiect. Ma indoiesc ca toata lumea musulmana nu avea altceva de facut decat sa ia la cunostinta de caricaturile din Charlie Hebdo si sa urzeasca planuri de razbunare!

Faptul ca cetateni musulmani ai unei tari liberale din punct de vedere religios considera ca trebuie sa intervina prin forta si asasinat impotriva unei publicatii care are un punct de vedere ironic la adresa religiei musulmane constituie o escaladare extrem de grava a violentei. Multe publicatii ironizeaza oameni politici, oameni de afaceri, chiar simpli cetateni. Ce s-ar intampla daca toti ar recurge la violenta?

Iar daca populatia europeana crestina ar gandi la fel de radical impotriva populatiei europene musulmane, nu ar mai fi decat un pas pana la un conflict sangeros cu origini religioase.

Desi este mult prea tarziu, poate ca ar fi cazul sa se limiteze imigratia musulmana in Europa; iar celor care solicita dreptul de rezidenta ar trebui sa li se puna in vedere in mod foarte clar ca religia musulmana interzice ferm uciderea oricarui suflet. In plus, ar trebui sa afle si ca traind in Europa accepta implicit existenta altor religii sau opinii, inclusiv posibilitatea existentei comentariilor negative sau ironice, inclusiv in media, referitoare la religia musulmana. Cine nu accepta aceste situatii nu ar trebui sa fie lasat sa intre in Europa.

Desi, la gradul de ipocrizie care exista peste tot in lume, nu este deloc greu ca interesatii sa confirme tot ceea ce vor autoritatile sa auda.

De remarcat inca o data faptul ca autorii atentatului sunt cetateni francezi. Desi au cetatenia franceza, acesti indivizi au refuzat sa se integreze in cultura si in sistemul de valori al Frantei si al Uniunii Europene. Ceea ce ar trebui sa puna pe ganduri toate autoritatile nationale si ale Uniunii Europene, cu privire la intentiile viitoarelor generatii de cetateni europeni de origine musulmana.

Multa lume se intreaba daca se vor integra treptat acesti cetateni europeni de origine musulmana in cultura si principiile Uniunii Europene sau daca nu cumva vor deveni masa de manevra a unor lideri religiosi extremisti? Acest atentat de la Paris arata tocmai faptul ca exista cetateni europeni de origine musulmana (deci generatia a doua sau a treia de urmasi ai unor imigranti) care au devenit experesia extremismului si terorismului religios.

Pe vremea atentatelor sangeroase organizate de Osama bin Laden cineva a spus ca "E drept ca nu toti musulmanii sunt teroristi, dar toti teroristii sunt musulmani". Este evident ca numerosi musulmani sunt foarte usor de fanatizat si de convins sa recurga la violenta, in special la violenta extrema. Independent de religie, statele musulmane nu se dovedesc a fi modele economico-sociale de prosperitate pentru proprii cetateni, din moment ca multi isi cauta o alta soarta chiar in tarile Europei.

Exista masuri concrete prin care Uniunea Europeana poate combate eficace extremismul si terorismul religios pe intreg teritoriul Uniunii Europene? Din moment ce nu se poate face verificarea individuala a tuturor cetatenilor, evident ca oricine poate utiliza arme oricand in numele religiei. Astfel de atentate nu pot fi prevenite, oricat de mult s-ar ridica gradul de alerta terorista. Si atunci ce-i de facut pentru a fi prevenite astfel de situatii? Se pare ca nimic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu