Pe de o parte este vorba de arestul preventiv, pe de alta parte este vorba de arestul definitiv, in urma condamnarii definitive.
Calin Popescu Tariceanu a fost foarte vocal la televizor in apararea punctului de vedere al Senatului care a uzat de toate mijloacele (nu numai prin vot) pentru a se face scut in fata arestarii unor senatori, dintre care se remarca Dan Sova.
Tariceanu si altii sustin ca nu este normal ca DNA sa aresteze, ci sa aduca probe in instanta si sa obtina condamnarea definitiva a celor urmariti penal.
Numai ca DNA nu aresteaza, ci doar retine si propune arestarea preventiva. Arestarea se decide de catre judecatori. Daca Senatul sau Camera Deputatilor se opun din start propunerii de arestare preventiva, atunci Senatul sau Camera Deputatilor obstructioneaza din start justitia, pentru ca impiedica judecatorii sa decida daca este cazul sau nu ca o persoana sa fie arestata preventiv.
Practic, Senatul sau Camera Deputatilor se substituie justitiei si se pronunta in locul judecatorilor in privinta arestarii preventive a unor senatori sau deputati urmariti penal.
Legea a stabilit criteriile care trebuie indeplinite pentru ca o persoana sa poata fi arestata preventiv. In linii mari, pot fi arestate preventiv persoanele care prezinta pericol social sau care pot influenta anchetele.
Faptul ca in ultima vreme se cere arestarea preventiva a majoritatii senatorilor sau deputatilor urmariti penal nu este relevant. Relevant este daca acestia sunt un pericol social sau pot influenta anchetele. Daca toti sunt un pericol social si/ sau toti pot influenta anchetele, atunci toti ar trebui arestati.
Asta nu inseamna ca arestul preventiv este o regula, ci inseamna ca toti urmaritii penal indeplinesc criteriile de arest preventiv. Nu inseamna ca daca 100% dintre parlamentarii urmariti penal indeplinesc conditiile arestarii preventive, atunci trebuie arestati preventiv doar 80% sau 60% sau 40% sau 20% sau 0%! In cazul lui Sova, deja s-a spus ca dorea sau chiar a reusit sa distruga unitatile de memorie pe care erau stocate datele care-l incriminau. Asa ca nu stiu ce ar mai fi de comentat. Daca justitia constata ca Sova influenta ancheta, atunci justitia putea decide ca Sova sa fie arestat preventiv.
Sigur, exista problema abuzurilor. Ce se intampla atunci cand procurorii si apoi judecatorii comit abuzuri, atunci cand unii cer si altii decid arestarea preventiva a unor persoane care apoi se dovedesc nevinovate?
Asta e o intrebare buna, valabila si pentru oamenii obisnuiti, nu numai pentru parlamentari: unde putem reclama o justitie care comite abuzuri? Cine judeca procurorii si judecatorii care comit abuzuri? Se judeca intre ei? Si daca se judeca precum Colegiul Medicilor, care scoate basma curata pe banda rulanta medicii acuzati de malpraxis care a dus la decesul pacientilor? Numai ca era treaba parlamentarilor sa dea legi echitabile, care sa nu permita abuzuri din partea judecatorilor si procurorilor si care sa pedepseasca abuzurile acestora.
Din punctul meu de vedere, toti parlamentarii sunt vinovati fata de cetateni si fata de tara. Cu atat mai mult cu cat Ponta a declarat oficial ca masura cresterii TVA la 24% a insemnat "distrugerea economica si sociala a Romaniei"!
Din cate stim, Articolul 47 din Constitutia Romaniei, niciodata evocat de politiceni si in special de parlamentari, spune ca:
"Nivelul de trai
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.".
Ce masuri de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent a luat statul roman in ultimii 25 de ani?
Distrugerea economiei romanesti, privatizarile frauduloase, salarizarea mizerabila, TVA 24% si jaful sistematic al bugetului de stat de catre mafia politico-economica au insemnat masuri de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent?
Daca justitia ar functiona intr-adevar, atunci orice procuror sau judecator ar trebui sa constate cu celeritate abuzul in serviciu cu consecinte deosebit de grave al parlamentarilor contra poporului roman. Sau macar neglijenta criminala a parlamentarilor fata de interesele poporului roman.
Pe Ceausescu a stiut justitia sa-l execute in ciuda acuzatiilor false si a viciilor de procedura (printre care nedeclararea recursului de catre avocatii... apararii, punerea imediata in aplicare a sentintei si executia prin mitraliere in stil mafiot).
Atunci cum se face ca la 25 de ani de la aceste fapte avem o tara distrusa si dominata de saracie fara vinovati de aceste lucruri? In mod cert, tot asa cum pana acum cativa ani aveam coruptie fara corupti!
Cam atat cu teoria arestarii preventive, sa vedem cum e treaba cu arestarea definitiva. E vreo problema daca, in urma administrarii de probe, s-ar putea intampla ca toti actualii parlamentarii (sau toti parlamentarii de pana in 2012, de exemplu) ar fi trimisi la puscarie? E o nenorocire pentru tara daca nu mai are cine sa conduca, asa cum sustin unii? Valabil si pentru autoritatile locale corupte.
Nici vorba. Daca ar fi toti coruptii centrali sau locali ar fi trimisi la inchisoare, atunci nu ar mai avea cine sa semneze risipirea aparent legalizata a banilor publici.
Nu s-ar mai face achizitii publice frauduloase si supraevaluate (de exemplu 1800-1900 de dolari o licenta Microsoft). Nu s-ar mai arunca banii publici pe autostrazi fictive (de exemplu autostrada "Bechtel"). Nu s-ar mai face privatizari frauduloase (de exemplu privatizarea SNP Petrom SA).
Foarte probabil ca bugetul ar da pe dinafara de lichiditati. Pana la urma ar trebui sa ajunga la putere si oameni loiali fata de romani si fata de Romania! Atunci "Va trăi România și poporul român liber, nu cu trădătorii"!
In concluzie, nu trebuie sa ne facem probleme daca intreaga mafie politico-economica va ajunge la puscarie, ci trebuie sa ne dorim din tot sufletul acest lucru. Ba chiar ar trebui sa ne dorim inasprirea legislatiei, nu sa-l vedem pe Copos iesind de la puscarie dupa un an si ceva in loc sa faca 7 ani de inchisoare, asa cum prevedea justitia cea oricum mult prea blanda cu marii infractori.
Hyundai IONIQ 9 Captured in the Wil
Acum 5 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu