joi, 29 octombrie 2015

Din ce domenii provin coruptii?

Sa incercam sa raspundem la intrebare parcurgand noile cazuri de coruptie aparute in presa de pe internet.

1. Adrian Stan, primarul orașului Techirghiol, a fost prins in flagrant luand mita 40.000 de lei de la un om de afaceri caruia ii percepea doar 4% comision la contractele dintre primarie si firma privata (sursa: http://www.agerpres.ro/justitie/2015/10/24/constanta-primarul-orasului-techirghiol-arestat-preventiv-pentru-luare-de-mita-15-08-07).

Coruptul, la fel ca in multe alte cazuri, este un om cu scoala multa: Facultatea de Medicină Veterinară din Iași; Colegiul Național de Apărare; Institutul Diplomatic Român; cursuri masterale în Managementul economico-financiar la Facultatea de Economie din cadrul Universității "Petru Andrei" — Iași; cursuri pentru formarea înalților funcționari publici, din cadrul Institutului Național de Administrație. Nu este clar la care dintre aceste unitati de invatamant se invata mecanismele de primire-predare spaga.

2. Dan Anton, judecator din Iasi, si Mihaela Prelipcean, grefiera, au fost arestati la cererea procurorilor DNA. Judecatorul este acuzat de trafic de influenţă, violarea vietii private, instigare la abuz în serviciu, şantaj şi dare de mită. Grefiera Mihaela Prelipcean este cercetată pentru favorizarea făptuitorului (sursa: http://www.mediafax.ro/social/judecatorul-iesean-dan-anton-si-grefiera-mihaela-prelipceanu-arestati-in-dosarul-de-coruptie-14859397).

Pe langa atributiile de serviciu, judecatorul se ocupa si cu altele: intervenea in favoarea unui condamnat pentru contrabanda cu tigari si instala fara drept echipament video in locuinta fostului sot al concubinei sale!

E clar ca omul are cultura, nu gluma!

3. In Bucuresti procurorii DNA au o gramada de perchezitii de facut (13), dintre care trei sunt la institutii publice:  Casa de Pensii a Sectorului 1,  Spitalul MAI si Spitalul Colentina (sursa: http://www.ziare.com/stiri/dna/perchezitii-la-doua-spitale-din-capitala-intr-un-dosar-de-coruptie-unul-apartine-mai-1389997).

Mai multe persoane sunt suspectate de fapte de coruptie, inclusiv medici! "Salvatorii de vieti" in discutie acordau dreptul la pensie unora contra cost. Procurorii estimeaza ca aproximativ 155 persoane datatoare de spaga ar fi iesit la pensie fara drept doar in anul 2014!

Nu-mi dau seama daca si datatorii de spagi vor suporta rigorile legii. Cum ar fi sa auzim ca 155 de datatori de spagi au fost condamnati sub o forma oarecare in acest dosar?

S-ar putea face (dar nu se face, din pacate) o clasificare si o statistica a profesiilor si pregatirii datatorilor de spagi. Eu, unul, as fi curios sa stiu ce ocupatii si ce studii au aceste persoane.

4. Un inspector vamal de la Directia Regionala Vamala Prahova, Ion Cărămidaru, a fost retinut pentru fapte de coruptie. Contra spaga in forma continuata si trafic de influenta, acesta si-ar fi indeplinit deficitar atributiile de serviciu, adica ar fi facut control la 'şto (sursa: http://www.evz.ro/inspector-vamal-retinut-de-dna-pentru-fapte-de-coruptie.html).

Simplu, mult prea simplu! La indemana oricarui angajat cu atributii de control!

5. Chiar si angajatii ISU pot realiza fapte de coruptie. Conform sursei http://www.replicaonline.ro/fosti-angajati-ai-isu-dobrogea-trimisi-in-judecata-pentru-fapte-de-coruptie-246011/,

"Foşti angajaţi ai ISU Dobrogea, trimişi în judecată pentru fapte de CORUPŢIE!";

"Mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanţa, pe 29 octombrie anul curent. Este vorba despre Viorel Costache, Constantin Miroiu, Virgilia Crina Ciochină, Vasilica Vasile şi Viorel Cobzariu, pe când parte civilă s-a constituit ISU Dobrogea.

Precizăm că printre inculpaţi se află şi persoane condamnate în legătură cu dosarul mai vechi, în care este vorba despre fraudarea concursului de admitere în cadrul ISU."
.

Din cate vad, sursa nu precizeaza noile fapte de coruptie care fac obiectul actualului dosar.

6. La fel de ambiguu aflam ca si la Oficiul de Cadastru din Brasov se pot realiza fapte de coruptie. Fara sa se specifice despre ce fapte este vorba, sursa http://www.puterea.ro/eveniment/coruptie-la-oficiul-de-cadastru-din-brasov-procurorii-dna-fac-perchezitii-123958.html titreaza:

"Corupţie la Oficiul de Cadastru din Braşov. Procurorii DNA fac percheziţii".

In schimb aflam ca zunt vizate persoane din conducerea institutiei si ca faptele s-au produs in perioada  2012-2015.

7. "Fauna" coruptilor se completeaza in mod "fericit" cu poliţişti şi funcţionari silvici (ingineri si brigadieri) implicati in mafia taierilor ilegale de material lemnos.

Conform sursei http://www.mesagerul.ro/2015/10/28/politisti-si-functionari-silvici-urmariti-penal-pentru-coruptie-21-de-perchezitii-parva-r, este vorba de o gramada de fapte penale:

"luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii"!

Politistii ("oamenii legii", poate oamenii legii junglei) au si alte probleme:

"Aceiaşi poliţişti mai sunt învinuiţi şi de faptul că, în schimbul unor sume de bani sau al altor foloase, nu au constatat o serie de contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

De asemenea, procurorii şi-au îndreptat atenţia şi asupra a doi funcţionari de la Serviciul permise auto, după ce s-a aflat că aceştia s-au lăsat mituiţi de unul dintre suspecţii cercetaţi pentru infracţunile mai sus menţionate, pentru a „rezolva” promovarea de către diverse persoane a probei practice a examenului auto."
.

"Doar" 35 de persoane sunt cercetate! Sa gandim pozitiv: majoritatea vor lua cu suspendare...

8. In fine, cred ca e suficient sa adaug la acest articol un expert la Direcţia Urbanism a Primăriei Sectorului 3, care se ocupa, pe langa serviciu, cu luarea de mita si cu proxenetismul (sursa: http://www.mediafax.ro/social/angajat-al-primariei-sectorului-3-suspectat-de-luare-de-mita-si-proxenetism-surse-14864902)!

In final, sa vedem sintetic cum arată infractorul modern al lunii octombrie a anului 2015: acesta poate fi primar, judecator, grefier, medic, inspector vamal, angajat la ISU, sef la Cadastru, politist, inginer silvic, brigadier silvic, expert la Directia Urbanism!!! Nici macar nu am inclus-o pe Elena Udrea in acest grupaj pentru ca "joaca" in alta "liga"!

Pe scurt, numai "specialisti"!!!

Ce "placere" sa traim printre toti acestia! Ce "placere" sa apelam la serviciile corupte ale statului! Ce de "servicii" ne mai face statul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu