Din nou s-a iesit pe la televizor si s-a evocat calitatea indoielnica a painii din comert.
Cum si eu ma ocup cu prepararea painii, am vrut sa vad despre ce e vorba.
Oficial, painea se prepara din 4 ingrediente: faina, drojdie sare si apa. Eu folosesc in plus putin zahar si vreo doua linguri de ulei de masline. Folosesc zahar pentru ca am citit ca ajuta drojdia sa intre in reactie, iar uleiul pentru ca aluatul sa fie mai putin lipicios. Ocazional am mai adaugat, de curiozitate, pentru amuzament si pentru mici placeri, seminte, sfecla si altele...
Pornind de aici, conform sursei http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/alimentatie/studiu-privind-calitatea-painii-feliate--painea-cu-adaosuri-de-zaharuri-genereaza-boli-cardiovasculare-si-obezitate-394751, care citeaza la randul ei sursa http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiul-privind-calitatea-p%C3%A2inii-feliate/MzAyLTA.html, in urma unor verificari minutioase au iesit in evidenta, printre altele, urmatoarele:
1. "În afara tipurilor de făinuri din cereale, în compoziția sortimentelor de pâine feliată analizată, s-au identificat și alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal (nu se menționează tipul), ulei de rapiță, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono și digliceride ale acizilor grași, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono și digliceride ale acizilor grași, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași."!!!
Ma intreb de ce exista interesul pentru folosirea atator substante la fabricarea painii?
Painea se realizeaza mecanizat, iar ingredientele folosite pentru fabricarea painii sunt ieftine. Adaugarea altor substante (de exemplu: fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză) ar induce costuri suplimentare catre firma producatoare (pentru asigurarea aprovizionarii, depozitarii si dozarii acestor ingrediente).
Totusi, vedem ca este o regula sa se introduca aceste chimicale in paine si nu numai. Nu exista o informare oficiala cu privire la motivatia pentru care se face acest lucru.
2. "La 96% dintre produsele analizate, nu se respectă rețeta tradițională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare).".
Aici nu e clar: sunt inlocuite unele ingrediente sau sa adauga altele? Eu insumi folosesc zahar si ulei din motivele expuse mai sus. Dar asta nu inseamna ca adaug o lista lunga de ciudatenii chimice in paine.
3. 'La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat câte 2 tipuri de conservanți alimentari.".
Am auzit ca exista paine cu termen de garantie de vreo 3 luni...
4. "La 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a îmbunătăți artificial calitatea făinii.".
Suna ciudat "pentru a îmbunătăți artificial calitatea". Daca s-ar imbunatati calitatea, atunci ar fi totul in regula. "Imbunatatirea artificiala" ma face sa cred ca mai logica ar fi formula "pentru a avea o faina de falsa calitate".
5. "La 12% dintre produsele analizate s-a folosit margarina. Margarina conține grăsimi trans (“cele mai rele”) care generează colesterol și predispun la boli de inimă.".
Este ciudata afirmatia ca margarina genereaza colesterol! Pe vremea lui Ceasca se sustinea ca margarina este o grasime vegetala folosita pentru a inlocui untul, tocmai pentru a nu genera colesterol. Toate teoriile pe care le cunosc despre colesterol afirma ca acesta nu este generat decat de grasimile animale, deci normal ar fi ca uleiul de floarea soarelui, de exemplu, sa nu contina colesterol, la fel ca si margarina (in masura in care este realizata din grasimi vegetale).
Cine stie, poate ca stiinta "moderna" a reusit sa genereze colesterol si din grasimi vegetale, desi niciun om normal nu a pretins stiintei sa faca asa ceva...
6. Etichetarea produselor nu este corespunzatoare si incalca prevederile legale. Multe afirmatii de pe etichete sunt false, in scopul inducerii ideii ca produsul ar fi de calitate superioara.
Aici nu este mare lucru de comentat. Daca un ONG a facut analize si verificari si a pus in evidenta aceste lucruri, rezulta ca instituiile de control ale statului cu competente in domeniu nu-si fac datoria, foarte probabil pentru ca iau spaga de la comercianti in scopul sustinerii acestui comert cu produse falsificate.
Subliniez inca o data ca este foarte ciudat ca se folosesc atatea chimicale la fabricarea painii, desi pretul de cost al unei paini realizate cu ingredientele clasice nu este deloc ridicat. Parerea mea este ca se doreste imbolnavirea deliberata a consumatorilor utilizand toate acele chimicale inutile.
Estimativ, painea pe care o fac acasa cu faina alba standard (650) ma costa 2-2,5 lei.
Mi se par oarecum stupide apelurile catre populatie ca sa citeasca etichetele produselor. Are sens, de exemplu, pentru un diabetic sa citeasca o eticheta ca sa stie daca un produs contine zahar. Dar ca sa transformam magazinul alimentar in biblioteca sau sala de lectura si sa purtam in permanenta cu noi dictionarul E-urilor mi se pare total aiurea.
Normal ar fi ca institutiile statului (in special Ministerul Sanatatii) sa verifice produsele alimentare, produsele falsificate si toxice sa fie interzise si producatorii sa fie sanctionati in functie de gravitatea faptelor.
Dupa parerea mea, imbolnavirea deliberata a cetatenilor este o fapta foarte grava. Dupa parerea legii, imbolnavirea deliberata a cetatenilor este o fapta de o gravitate asa si asa.
Se asteapta cumva statul ca simplul cetatean, consumatorul, sa umble cu laboratorul de analize la el (probabil in buzunar...) si sa-si cumpere numai produsele declarate sanatoase conform propriilor buletine de analize? Orice simplu cetatean isi imagineaza ca un produs alimentar care se vinde reteaua comerciala autorizata nu este periculos pentru sanatate.
Hyundai IONIQ 9 Captured in the Wil
Acum 2 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu