Mersul la doctor pentru probleme de sanatate mai complicate, pe care bolnavul insusi nu le poate intui cu certitudine, inseamna un risc major pentru bolnav.
O problema mai complicata de sanatate devine o situatie interpretabila, care poate fi tratata cu mai multa sau mai putina superficialitate.
Sistemul medical romanesc a fost gandit pe principiul dependentei pacientului de medic in orice situatie.
Chiar si pentru o banala raceala, care ar trece rapid cu un amarat de Ospen (Penicilina in limbaj predecembrist), trebuie sa te duci la doctor, pentru ca Ospenul este antibiotic, iar antibioticele nu se dau decat pe reteta. Dar si atunci este posibil ca medicul sa-ti prescrie o intreaga lista de medicamente, pe cat de scumpe, pe atat de inutile, din care sa lipseasca exact ce stii ca te face intotdeauna bine.
Dependenta pacientului de medic devine necesara si inevitabila in situatiile mai complexe. In acest caz, diagnosticarea exacta a bolii poate salva vieti, in timp ce diagnosticarea gresita poate distruge vieti.
Un Raport al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, elaborat inca din 2008, arata ca din cauza disfuncţiilor din sistemul sanitar românesc mor anual peste 60 000 de oameni!!!
O disfunctionalitate in sistemul sanitar este diagnosticarea gresita a bolilor. Pacientii pot indura astfel indelungate suferinte inutile. De multe ori se ajunge chiar la deces din aceasta cauza.
A gresi este omeneste, dar unele greseli sunt de neinteles si ascund mai degraba indiferenta si totala nepasare fata de pacient si fata de viata. Este greu de inteles, in recentul cazul citat mai jos, cum poate fi confundata meningita cu problemele de colecist. Numai asa zisa lipsa a banilor din sistemul medical nu explica decesul unei tinere de 15 ani, conform sursei http://citynews.ro/din-oras/talida-s-stins-1225354:
"Talida Maria Varga, fata de 15 ani care era în comă din nepăsarea medicilor, a murit în această dimineaţă. [10.Noiembrie.2012]
Medicul de familie care a consultat-o iniţial a crezut că este vorba despre indigestie. Talida a ajuns şi la Policlinica din Marghita, dar şi acolo a fost diagnosticată greşit. A fost tratată pentru criză de colecist. După trei zile, starea ei s-a agravat. În cele din urmă, a ajuns la secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal Oradea.
Direcţia de Sănătate Publică Bihor a deschis o anchetă după ce mama tinerei a făcut o sesizare. Talida Varga a fost plimbată între mai mulţi medici, a fost diagnosticată târziu cu meningită, iniţial fiind tratată pentru probleme cu bila."
Nu este un caz singular de moarte din cauza diagnosticului gresit. O statistica a deceselor anuale din Romania cauzate de diagnostic gresit nu am gasit, asa ca o informare corecta a cetatenilor nu este posibila. Dar am luat de pe google inca doua astfel de cazuri:
1. http://www.realitatea.net/diagnostic-gresit-bebelus-mort-la-o-zi-dupa-externare_1039184.html
"Un bebeluş a murit în braţele părintilor la nici o zi după ce a fost externat din spital.
...
Părinţii îndureraţi afirmă că medicii au externat fetiţa în vârstă de o lună, deşi aceasta era bolnavă.
Medicii legişti din Târgu Jiu au confirmat bănuielile părinţilor. Micuţa suferea de pneumonie şi a fost tratată pentru rinofaringită."
2. http://www.bzi.ro/ucis-de-un-diagnostic-gresit-277537
"Un diagnostic stabilit de medicul anatomopatolog l-a bagat in mormant pe un iesean.
...
Doctorul Rodica Chiselita a pus diagnosticul de carcinom pulmonar cu celula mare, iar celelalte trei laboratoare, inclusiv cel din Istanbul, au stabilit diagnosticul de carcinom microcelular. Intre cele doua diagnostice exista o diferenta foarte mare in schema de tratament."
Frecventa deceselor din cauza diagnosticului gresit este nefireasca si alarmanta. Nu ar trebui sa se intample asa ceva, dar se intampla!
Neurological Physiotherapist, My Superhero
Acum 4 ore
Eroarea la diagnosticarea cazurilor de borelioza este de 59%.
RăspundețiȘtergereConform sursei:
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/serban-ionescu-diagnostic-gresit-395609.html
"În 2011, din 861 de cazuri suspecte de borelioză, doar 354 s-au dovedit dignosticate corect, adică 41%."
Despre performantele sistemului medical romanesc, conform unui raport din 2008 (altul mai recent nu exista), aflam de pe sursa:
RăspundețiȘtergerehttp://www.adevarul.ro/actualitate/social/traian_basescu-rateu-sistemul_sanitar-diagnostic_0_233976989.html
"... concluziile Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, [...] arată că ţara noastră se află pe primul loc în interiorul Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele evitabile (decese care prin acţiunea medicală, de regulă sunt evitate în celelalte ţări membre UE)"
...
"modelul educaţional din sănătate are o performanţă redusă, nici una dintre instituţiile medicale româneşti neaflându-se în primele 500 din lume, în nici unul dintre clasamentele importante existente"
...
"Datele disponibile arată că un copil care s-a născut în România în anul 2007 are de 6 ori mai mari şanse de a deceda înaintea primei sale aniversări, în comparaţie cu un copil născut în aceeaşi perioadă în Suedia şi de aproape 3 ori mai mare decât unul născut în Ungaria"
...
"aproape jumătate din decesele la bărbaţi şi peste o treime din cele la femei puteau fi evitate. "Altfel spus, datorită disfuncţiilor sistemului sanitar în România mor anual peste 60 000 de oameni, în fiecare an „dispărând” populaţia echivalentă a unui oraş de talia Sloboziei sau Giurgiului", se precizează în raportul comisiei prezidenţiale pe sănătate din 2008."