miercuri, 21 noiembrie 2012

Larg consum infestat

Stirile din ultimele zile arata ca produsele de larg consum sunt pline de substante toxice! In primul rand sunt vizate alimentele, apoi imbracamintea. Nici parfumurile nu sunt ocolite din discutie.

Despre alimente, numai de bine: 50% dintre produsele alimentare ale anului 2006 contin pesticide. Specialistii in problemele chimicalelor din alimente ne fac din nou sa regretam ca nu mergem la supermarchet cu laboratorul de analize in spate. Ca sa ne linistim in privinta consumului de fructe si legume proaspete, aflam ca bananele, vinetele, strugurii, ardeii şi merele sunt cele mai contaminate produse.

In domeniul comertului romanesc cu produse alimentare este acceptat conflictul de interese si este neglijata sanatatea cetateanului, din moment ce nu se fac analize sistematice ale produselor ci se merge pe incredere, pe declaratia producatorului (probabil ceva de genul "Sunt bune, bai, te-as minti eu?").

Propaganda nationala incearca sa ne faca sa credem ca legumele si fructele de la noi sunt mai sanatoase decat ale altora. Probabil ca se ignora coruptia din institutiile de control si insuficienta mijloacelor de control.

Dar dintr-un articol de pe sursa http://stirileprotv.ro/stiri/social/rosiile-pe-care-le-mancam-cu-pesticide-peste-limita-admisa.html, aflam ca:

"Rosii si grau cu pesticide. Asta au gasit specialistii Ministerului Agriculturii in urma controalelor facute in tara. Grav este ca nu se pot surprinde toate aceste depasiri ale limitelor admise de substante chimice pentru legumele care ies pe piata."
...
"Pierderile din agricultura ii fac pe unii producatori sa stropeasca legumele in exces, sperand la o productie mai buna si mai rapida.

Problema grava este ca informatia privind depistarea produselor cu pesticide circula greu intre institutiile statului. La fel de greu marfa este retrasa de pe piata. Ultimii care afla sunt consumatorii."


Decat sa fim traumatizati constant cu comunicate despre nocivitatea produselor alimentare mult mai utila ar fi o lista a produselor alimentare care nu prezinta niciun risc. Cred ca o astfel de lista ar fi foarte scurta.

Daca acest lucru nu este posibil, pentru ca toate produsele alimentare atenteaza mai mult sau mai putin la sanatatea si la viata cetatenilor, ar fi utila inscriptionarea corecta a produselor alimentare dupa modelele urmatoare (de exemplu):
1. Acest aliment contine pesticide.
2. Acest aliment va imbolnaveste de cancer.
3. Acest aliment va afecteaza ficatul.
4. Acest aliment induce malformatii la fat.

Si asa mai departe. Chiar daca asa ceva pare o utopie daca ne raportam la realitatea inconjuratoare, nu este tocmai lispit de sens un astfel de demers. Ar avea si justificari constitutionale: dreptul cetateanului la o informare corecta (Articolul 31 din Constitutia Romaniei, sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a31).

Nu cred ca ar scadea dramatic consumul unor produse etichetate astfel. Poate ca le-ar face mai atractive. Poate ca ar exista rebeli, la fel ca fumatorii, care ignora avertismentele referitoare la problemele de sanatate :) Poate ca unii ar renunta la fumat ca sa consume alimente toxice :) Poate ca am afla ca exista consumatori inraiti de mere. Sau ni s-ar spune la stiri ca un "vicios" mananca zilnic 20 de banane desi stie ca sunt infestate; a incercat de mai multe ori sa se lase dar nu a reusit :))

Imbracamintea a ajuns si ea pe lista "substantelor interzise". Probabil ca si in acest domeniu se impune etichetarea hainelor cu enunturi de tip "Produs daunator" sau "Acest produs prezinta toxicitate moderata" sau orice alta forma de informare corecta.

Hainele toxice, unele apartinand unor producatori de marca, au fost descoperite in urma unor controale efectuate de Greenpeace. Pe haine au fost depistate substante cancerigene. Interesant, nu institutiile statului roman sau institutiile UE au descoperit aceste situatii.

S-a mai constatat ca spaland hainele infestate se otraveste apa care preia acele substante.

Mai nou, parfumurile au intrat si ele in vizorul specialistilor in compusi daunatori sanatatii, dar aceasta problema este inca intr-o faza preliminara.

Ce poate face simplul cetatean inconjurat de toxicitate? Mai nimic. Poate spera ca institutiile statului ii apara interesele. O speranta destul de iluzorie pentru ca vointa politica este de a scurta vietile cetatenilor. Niciun stat "civilizat" nu-si mai doreste cetateni longevivi si probleme insurmontabile la bugetul de pensii. Asa ca ne vom astepta la o civilizatie furnizoare de produse utile si placute dar toxice.

Pentru realizarea acestui articol am parcurs sursele:
1. http://www.evz.ro/detalii/stiri/raport-ue-50-din-fructe-si-legume-contin-pesticide-824744.html

2. http://www.mediafax.ro/externe/substante-toxice-in-haine-ale-unor-marci-de-renume-zara-calvin-klein-si-levi-s-printre-ele-10339289

3. http://www.zf.ro/business-international/parfumul-chanel-no-5-risca-sa-fie-interzis-in-ue-din-cauza-unui-ingredient-daunator-presa-10280545

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu