Simplul fapt ca un angajat este batut de patron ne pune pe ganduri si ne face sa ne intrebam cat de normala e lumea in care traim.
Cazul urmator este cu atat mai sinistru cu cat este vorba de o tanara insarcinata. Patroana si in acelasi timp sefa s-a enervat pe angajata, tocmai pentru ca a aflat de sarcina angajatei. Considerand, nu se stie pe ce baze legale, ca sarcina angajatei inseamna o vina impardonabila, patroana s-a gandit sa-i aplice angajatei o corectie pe cat de "legala", pe atat de "democratica", sarind cu pumnii si picioarele la nefericita viitoare mamica.
Se stie ca majoritatea patronilor sterg pe jos cu angajatii si ca legislatia muncii este facuta, la fel ca orice alte lege, doar ca sa fie incalcata. Si cum legislatia muncii (sau mai bine sa scriu "legislatia" muncii?) este facuta ca sa stimuleze abuzurile, nu ar trebui sa ne mai mire ca se ajunge la asa ceva.
Totusi, faptul ca o patroana sare cu pumnii si picioarele pe o angajata la aflarea vestii ca angajata a ramas insarcinata este o dovada clara a terorii care domneste la locurile de munca romanesti. Acest incident arata ca societatea romaneasca a atins astfel un nou varf de salbaticie si degenerare.
Aceasta este o noua dovada ca banii in Romania nu se fac prin munca cinstita, ci prin exploatarea crancena a angajatilor, prin violenta si, in general, prin incalcarea legii.
Din pacate, stirea in care este prezentat acest eveniment violent nu ofera alte detalii care sa completeze situatia. Nu stim daca agresoarea avea 100 de chile si angajata doar 50 de chile ca sa stim daca e vorba de "grasul cocotat in spatele slabului". Nu stim nici ce profit avea firma si ce salariu avea angajata, ca sa putem cunoaste raportul de forte financiare angajator-angajat si daca nu erau bani (pentru ca e "criza").
Teroarea este in armonie cu lipsa de cunostinte juridice a cetatenilor, care, in general, nici nu stiu sa depuna plangeri penale pentru ca nici nu cunosc, de cele mai multe ori, prevederile legii.
In legatura cu campia muncii din Romania trebuie subliniat ca multi angajatori devin irascibili (fac accese de isterie mai mult sau mai putin controlate) in special cand afla ca angajatele raman insarcinate si cand angajatii de ambele sexe isi cer drepturile salariale!
Uimitor, nu-i asa? In secolul 21, angajatul, care deja ar trebui sa fie recunoscator ca are loc de munca, mai vrea si bani pentru munca prestata. Nici ca exista o dovada mai buna a sclaviei in Romania. Sunt la moda in Romania situatiile in care angajatii nu si-au primit salariile de cateva luni!!! Cazul Oltchim este si acum de actualitate.
Mai lipseste din acest ghiveci al incalcarii legislatiei muncii, ametitul ala care spune intr-o reclama stupida "Sant cetatean european si am drepturi" :)) Care drepturi, bre? Principalele drepturi ale salariatului roman sunt, prin prisma realitatii si nu prin prisma legislatiei, dreptul la munca patriotica si dreptul de a o lua in freza de cate ori vrea patronul sau seful.
In concluzie, se poate spune din nou ca munca in Romania inseamna sclavie si nu viata decenta.
Se mai poate spune ca in Romania nazista nu se tinde catre munca salarizata corect, ci, evident, catre "Arbeit macht frei".
Inainte de scrierea acestui articol am parcurs sursele:
1. http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ia-i-o-tanara-farmacista-a-fost-batuta-de-propria-efa-pentru-ca-a-ramas-insarcinata-42760.html
2. http://m.evz.ro/news/1011697
3. http://www.buzznews.ro/2012/11/18/socant-in-loc-de-felicitari-a-fost-batuta-de-sefa-ei-pentru-ca-a-ramas-insarcinata/
4. http://www.bzi.ro/clipe-de-groaza-farmacista-batuta-de-patroana-pentru-ca-a-ramas-gravida-327131
Neurological Physiotherapist, My Superhero
Acum 5 ore
Citez de pe sursa
RăspundețiȘtergerehttp://www.bzi.ro/clipe-de-groaza-farmacista-batuta-de-patroana-pentru-ca-a-ramas-gravida-327131
"O salariata a unei farmacii a reclamat faptul ca în momentul în care a anuntat ca este însarcinata, a fost lovita cu palmele, pumnii si picioarele de catre patroana acelei farmacii."
...
"Cazurile de violenta fizica sunt mai rare asupra salariatilor barbati. Incidentele cu violenta au cel mai des drept cauza aducerea la cunostinta patronului a starii de graviditate de catre salariate si solicitarea drepturilor salariale restante ori plata orelor suplimentare în cazul victimelor de ambe sexe", a declarat George Tanasievici, inspector sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi.
În urma cu câteva zile, o femeie a depus reclamatie la ITM Iasi impotriva patronului, pentru ca acesta i-a adresat cuvinte jignitoare si apoi a alungat-o din unitate. Toate acestea pentru ca angajata a indraznit sa-si ceara drepturile salariale. "Acum cateva zile, o doamna care a reclamat neplata drepturilor salariale ne-a relatat ca în momentul în care si-a cerut drepturile banesti a fost înjurata si jignita de patron si apoi gonita din unitate. In astfel de cazuri noi facem verificari la sediul unitatii reclamate si trasam un termen pentru plata drepturilor salariale. Daca aceasta masura nu a fost respectata de catre angajator atunci il putem sanctiona contraventional cu suma de 10 mii lei pentru neducerea la indeplinire a masurii trasate in urma controlului. Mai departe, persoana in cauza poate apela la instanta, Tribunalul Muncii, pentru a-si recupera salariile restante", a spus George Tanasievici."