joi, 8 noiembrie 2012

Premierul Ponta minte o tara intrega

Premierul Victor Ponta face ceea ce stiu cel mai bine politicienii: minte de stinge, minte de ingheata apele, minte cum respira. Apropiindu-se alegerile, premierul s-a gandit sa manipuleze credulii cu drept de vot. Imbarligarea naivilor s-a facut prin declaratia premierului din care rezulta ca Romania s-a "macrostabilizat" economic, financiar si bugetar in ultimele sase luni, de cand e USL la putere; in plus s-a "iesit" si din recesiune.

Desigur, macrostabilizarea si iesirea din recesiune s-a facut doar din vorbele premierului si in mintile ametitilor.

Realitatea acestor zile arata cu totul altceva: o macrodestabilizare si o accentuare a recesiunii. Argumentele sunt urmatoarele:

1. S-au blocat fondurile europene. Optimismul premierului a fost contrazis chiar in aceeasi zi de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, din a carui declaratie am selectat urmatoarele (sursa http://www.gandul.info/financiar/mugur-isarescu-daca-nu-absorbim-fondurile-europene-hai-sa-nu-mai-vorbim-de-crestere-economica-10280860):
1.1. "Dacă nu absorbim fondurile europene, hai să nu mai vorbim de creştere economică, sau cineva să spună: «Uitaţi, asta este sursa de investiţii». Facem acumulare ca pe vremea lui Ceauşescu, strângem cureaua nu ştiu mai ce, strângem bugetul, dublăm fondurile de investiţii din buget, eu am văzut că s-au redus. Investiţiile publice nu au crescut, ci s-au redus, iar discuţia publică este de reducere a investiţiilor publice, cel puţin acum". [!!!]
1.2. "În 2006 - 2007, când creşteam, România beneficia undeva între 16-19 miliarde de euro pe an, şi acum mai primeşte 3-4 miliarde. V-am spus, dacă vă gândiţi la creştere economică cu aceşti doi factori (investiţii străine şi economisirea internă - n.r.) , într-adevăr nu avem o prognoză foarte bună (...) Nu poţi să ai creştere economică fără investiţii. Ca să faci investiţii îţi trebuie capitaluri, tehnologie. Capital financiar, nu-l avem, tehnologia n-o avem". [!!!]
1.3. "Vedem cu îngrijorare cum programele de absorbţie a banilor europeni trec din vorbă în vorbă, din acuzaţie în acuzaţie şi nu se realizează. Eu aş îndrăzni să spun că aceste fonduri europene au fost coloana vertebrală a dezvoltării României şi sunt în continuare. Investiţii străine de altă natură nu prea vedem". [!!!]

2. Prognoza de inflatie a crescut la 5,1%  de la 3,2 (sursa http://www.gandul.info/financiar/bnr-a-urcat-prognozele-de-inflatie-pentru-2012-si-2013-crestere-de-1-9-puncte-procentuale-pentru-acest-an-la-5-1-10280485). Anul inca nu s-a terminat si prognoza mea de amator si neavizat in domeniul mecanismelor macroeconomice este: inflatie minim 6%.

3. Cursul de schimb a crescut. Desigur, fiind in perioada preelectorala, leul are tendinte de usoara apreciere, fiind sustinut de interventiile BNR sau ale Ministerului Finantelor. Dar mai exista si varfuri de plati, iar o depreciere abrupta a leului este de asteptat in viitorul apropiat.

4. Preturile la alimente au crescut enorm.
4.1. Conform sursei http://www.ziarulfaclia.ro/romania-%E2%80%93-tara-cu-cele-mai-mari-cresteri-de-pret-la-alimente/, scumpirea alimentelor a fost un succes: "România a avut cele mai mari creşteri de preţuri la alimente din Uniunea Europeană , în trimestrul III din 2012, respectiv de 33%, a declaratMugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României." [!!!]
4.2. Conform experientei personale, am fost in piata. Nu am cumparat decat traditionala verdeata (marar si patrunjel, de la batranii fugariti de politie ca nu vand in piata) si varza, care la pretul de 0,70 lei/ kg a fost singurul produs corespunzator din punct de vedere calitate - pret - venituri salariale. In rest, ori marfa de calitate abject de mizerabila (si porcii s-ar simti jigniti!), ori marfa la preturi astronomice in raport cu veniturile majoritatii romanilor. Aceeasi situatie este si in supermarchet la raionul de legume si fructe proaspete. Din nou am remarcat o mafie a pietei ultramacrostabilizata, plina de "producatori" de lamai, portocale, banane si kiwi care nu ofera chitante fiscale. Adica fac evaziune fiscala pe fata, en-gros si in forma continuata sub "inaltul patronaj" al autoritatilor romanesti, pentru o economie romaneasca cat mai macrostabila.

5. Aderarea la euro in 2015 nu va mai avea loc.
Conform sursei http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/spunem-adio-aderarii-la-euro-in-2015-283003.html:
"Trecerea la moneda euro în anul 2015 „nu mai intră în discuţie", afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În 2007 se promitea că înlocuirea leu-euro va avea loc în 2012." [!!!]

6. Puterea de cumparare a romanilor a scazut: salariile au crescut in medie cu 4,6%, in timp ce inflatia prognozata este de 5,1%.

7. Cresterea economica a Romaniei este deja un indicator economic de tip SF, un procent cu care statul se distreaza si manipuleaza naivii. Conform sursei http://www.ziare.com/economie/crestere-economica/prognoza-oficiala-de-crestere-economica-injumatatita-ramane-inca-prea-optimista-1184328,
7.1. "... in noiembrie 2011, Guvernul Boc estima o crestere economica de 2,1% din PIB pentru anul acesta [2012]"
7.2. "In primavara [2012], in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, prognoza a fost modificata la 1,5%."
7.3. "... la inceputul lunii august, Guvernul Ponta a revizuit la randul sau cifra de crestere a PIB pentru acest an, la 1,2% din PIB"
In acelasi timp, conform sursei http://www.mediafax.ro/economic/comisia-europeana-estimeaza-o-crestere-economica-de-0-8-pentru-romania-in-acest-an-si-de-2-2-pentru-anul-urmator-10280925:
7.4. Conform Comisiei Europene, "Creşterea economică pentru 2012 este estimată a fi relativ redusă, la circa 0,8%"
7.5. Iar "Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este mai pesimistă, cu o prognoză de 0,5% pentru acest an [2012]" [!!!]
In rezumat, prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012 a evoluat astfel: 2,1% - 1,5%; - 1,2% - 0.8% - 0,5%. Noroc ca ne-am "macrostabilizat" din vorbe. Sa speram ca nu am iesit din recesiune cu... crestere economica negativa :)

In incheiere, declaratia bombastica a lui Ponta, conform sursei http://gov.ro/victor-ponta-romania-a-reusit-in-aceste-sase-luni-o-macrostabilizare-economica-financiara-bugetara-iesind-dintr-o-zona-extrem-de-riscanta-in-care__l1a118608.html

"România a reuşit în aceste şase luni o macrostabilizare economică, financiară, bugetară, ieşind dintr-o zonă extrem de riscantă în care intrase la începutul anului şi ieşind şi - din punct de vedere, dacă doriţi, statistic şi economic - din recesiune, după ce trimestrul IV din 2011 şi trimestrul I din 2012 consemnaseră o scădere economică. Am reuşit să ieşim din recesiune şi, aşa cum vă spuneam, să macrostabilizăm din punct de vedere financiar, bugetar şi economic România."

Altfel spus, citind gandurile premierului Victor Ponta, am descoperit urmatorul indemn: "Mituiti electoral, cretini, naivi si nemernici din toata tara, uniti-va si votati hoti din USL sau ARD pentru o criza perpetua si pentru o Romanie mizerabila si corupta!"

Este bine de stiut ca mult mai vinovati decat hotii de la putere sunt cei care ii aduc pe hoti la putere.

Un comentariu:

  1. http://www.myjob.ro/locuri-munca-italia/ingineri-proiectanti-motoare-mot-12-italia-991615.html

    SUCCES!

    RăspundețiȘtergere