vineri, 28 iunie 2013

Amanunte esentiale care lipsesc din Constitutie

Cum actuala revizuire a Constitutiei este o bataie de joc si nu este facuta in interesul cetatenilor, ci al partidelor de la putere, cultelor si Casei Regale, iata cateva principii care as dori sa fie prevazute in Constitutia Romaniei si sa fie respectate de catre cei care primesc mandatul electoratului:

1. Rolul statului roman:

1.1. Sa asigure cadrul legal care sa duca la prosperitatea tuturor celor care muncesc si respecta legile tarii.

1.2. Sa asigure protectia cetatenilor sai fata de agresiunile armate (inclusiv fata de actele de terorism).

1.3. Sa asigure protectia cetatenilor sai fata de infractori si sa pedepseasca cu maxima severitate crima organizata si uzul violentei, in scopul descurajarii acestora.

In cadrul crimei organizate trebuie inclusa coruptia functionarilor statului, inclusiv si mai ales a parlamentarilor, primarilor, presedintilor de consilii judetene si consilierilor din primarii. In momentul de fata, dominat de coruptie generalizata, statul roman este centrul crimei organizate. Daca ar exista o statistica valorica a fraudelor financiare de orice fel, s-ar constata ca statul domina detasat in raport cu fraudele din sectorul privat.

Cum s-a constatat o crestere a uzului violentei, ajungandu-se la omoruri savarsite din distractie si din dispret fata de viata celorlalti, trebuie reintrodusa de urgenta pedeapsa cu moartea.

1.4. Sa asigure protectia cetatenilor sai fata de fraudele bugetare ale functionarilor statului, fata de privatizari paguboase pentru stat si cetatenii sai, fata de contracte paguboase ale statului si fata de speculatiile financiare. Chiar prin Constitutie ar trebui declarate nule orice privatizari facute de catre stat, prin care statul si cetatenii romani nu au decat de pierdut (de exemplu privatizarea la pret mult subevaluat a petrolului romanesc). Chiar prin Constitutie ar trebui declarate nule orice contracte ale institutiilor statului cu alte firme, prin care statul si cetatenii romani nu au decat de pierdut (de exemplu autostrazile facute, sau mai bine zis nefacute, la preturi exorbitante, cum este cazul contractului cu firma Bechtel).

2. Eficienta statului roman:

2.1. Constitutia trebuie sa prevada obligatia functionarii eficiente a statului. Munca eficienta trebuie sa fie obiectivul statului si al cetatenilor sai.

2.2. Constitutia trebuie sa prevada pedepse si recuperarea prejudiciilor de la functionarii statului care produc prejudicii prin neglijenta, rea credinta, coruptie sau prostie.

2.3. Constitutia trebuie sa prevada obligativitatea unor studii de eficienta premergatoare investitiilor statului (indiferent ca este vorba de autoritati centrale sau locale), iar investitiile rezultate ca ineficiente sa primeasca aviz negativ si interdictia executiei lor. Avizele de eficienta trebuie facute publice, pentru a putea fi verificate si eventual contestate.

2.4. Constitutia trebuie sa prevada obligativitatea realizarii investitiilor statului la preturi rezonabile, rezultate din statisticile de preturi pentru materiale si manopera obtinute de la Institutul National de Statistica, nu la preturi supraevaluate ca sa fie loc de spaga pentru toti prin cheltuirea discretionara a banilor publici, in dispret fata de Romania si cetatenii sai.

2.5. Constitutia ar trebui sa prevada infiintarea unei institutii responsabile cu monitorizarea eficientei statului, care sa blocheze si sa investigheze activitatea firmelor statului sau derularea investitiilor atunci cand se constata functionarea pe pierdere.

3. In fine, Constitutia ar trebui sa prevada sanctiuni penale pentru incalcarea ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu