De la sefi la trepadusi, oricine lucreaza in Romania cu publicul incearca sa incaseze spagi la greu. Este clar ca spaga este rentabila. Pana sa fie prinsi (daca ajung sa fie prinsi), infractorii pun deoparte pentru cateva generatii. Iar pedepsele nu inseamna aproape nimic, nu provoaca suferinte fizice, morale sau financiare decat celor care si-ar putea imagina (in mod eronat, desigur) ca era mai bine sa fii sarac o viata, pe salariul minim, dar curat si placut uscat. Pedepsele pentru mita in Romania inseamna cel mult albirea spagilor incasate si nedovedite prin procedurile legale.
Pana la urma, ce inseamna luarea spagii? Inseamna ca un hot, persoana fizica, saboteaza legea in interes persoanal ca sa nu dea la alt hot, psersoana "psihica" (statul roman). E ca si cum ai fura de la mafie, doar ca furtul de la statul mafiot nu se pedepseste atat de aspru ca si in cazul mafiei "private".
In definitiv ce ne-am fi imaginat, ca ar fi fost mai multi bani la sanatate? Care sanatate? Cea cu internari fictive sau cea cu decontari de retete fictive? Sau ar fi fost mai multi bani la educatie? Care educatie? Ar fi fost mai multi bani la scoala vietii sau la spaga de la bac?
1. Spaga in vama.
La Vama Albita a fost retinuta o turma de 24 de vamesi si 4 politisti de frontiera, dupa care 17 vamesi au fost arestati preventiv, iar 7 vamesi si cei 4 politisti de frontiera vor fi cercetati in libertate, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Dosarul+de+mita+de+la+Albita+17+vamesi+au+fost+arestati+preventi.
Mercurialul spagii in vama are tarife intre 20 de lei si 50 de euro per cetatean moldovean trecator prin vama fara sa fie verificat. Pentru auto-moto spaga maxima este de 200 de euro, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Mita+pentru+vamesi+17+lucratori+vamali+retinuti+de+DNA.
Asa ca putem afla cu invidie ca asupra unui vames care tocmai iesea din tura anchetatorii au gasit 3.000 de euro!!! Nu avem de unde sa stim daca asta e spaga intr-o zi normala de lucru sau intr-o zi mai proasta. Dar, luand-o ca medie, asta inseamna un venit de 60.000 de euro lunar pentru 20 de zile lucratoare, deci 720.000 de euro anual.
Ce zici Ponto de asta? Cum suna "Victor Ponta, Prim Ministru, salariu de 2.000 de euro pe luna" (daca ii are si pe aia) si cum suna "vames la Albita, spaga de 3.000 de euro pe zi"? Cand ma gandesc cati fraieri isi bat capul in clipa asta cu numerele complexe... De parca numerele reale nu erau suficiente...
Din nou aflam, in clasica sperietura mediatica prin omisiune, ca vinovatii de astfel de fapte "șpăguboase" pot sta pana la 12 ani la inchisoare. Pentru o informare corecta, normal era sa se spuna si ca vinovatii ar putea sta 3 ani dupa gratii... cu suspendare.
Vama Albita pare sa fie principala sursa de imbogatire a vamesilor sau politistilor de frontiera care se respecta, din moment ce o armata infractionala compusa din 47 de vamesi si 300 de angajati ai politiei de frontiera au ajuns in fata magistratilor, celebru fiind cazul scandalos din 2011. Asta nu inseamna ca au si fost condamnati, ca doar nu suntem la procesul lui Ceasca de la Targoviste, acum trebuie respectate procedurile, infractorii sunt cetateni europeni si au si ei drepturi. Daca nu le place spaga, mituibilii o pot returna in 8 zile, daca au pastrat bonul de casa :))
2. Spaga in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.
In Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica nu este trafic ca in vami. "Baietii destepti" din energie trebuie doar sa plimbe scrie niste hartii de cumparare energie ieftina si niste alte hartii de vanzare energie scumpa pentru a incasa o gramada de bani fara alte batai de cap. Dar, ca sa obtina energia ieftina trebuie sa "unga" niste nimeni cu drept de vot din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Iar "unsoarea" este foarte consistenta: 1,4 milioane de euro!
Mercurialul spagii in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica este de 1,4 milioane de euro, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Un+consilier+al+ministrului+Nita+si+un+director+din+Hidroelectri.
"Un consilier al ministrului Constantin Niţă, membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, şi un director din cadrul companiei de stat au fost reţinuţi în această seară de procurorii DNA. Cei doi ar fi încercat să convingă Consiliul Hidroelectrica să voteze încheierea unui contract de vânzare a energiei electrice în valoare de 300 de milioane de euro."
"Suma promisă cu titlu de mită ar fi urmat să fie disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice, susţin anchetatorii."
"În octombrie 2013, Ioan Mihăilă ar fi promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica."
Dragut, cand castiga persoana fizica nu mai conteaza cat pierde persoana "psihica"!
3. Spaga in trafic.
Deja suna bine: este trafic, iese spaga! Ca sa folosesc limbajul jurnalistic de lemn, oamenii legii din Directia Generala Anticoruptie incearca sa destructureze un grup infractional alcatuit din 11... oameni ai legii din cadrul Politiei :). Oamenii legii din Politie desfasurau activitati infractionale pe raza judetului Ilfov, percepand o mita modica in locul amenzilor de circulatie "usturatoare" cuvenite contravenientilor care periclitau siguranta traficului in regiune.
Se pare ca spaga in domeniu nu este foarte mare, ca dovada ca nici nu exista mercurial pe surse (http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/update-video-cei-11-politisti-din-ilfov-suspectati-de-luare-de-mita-sunt-audiati-la-parchetul-capitalei-315940.html). Dar se spera ca dupa adoptarea noului Cod Rutier sa se actualizeze si cuantumul spagilor la nivelul noilor amenzi :). Adevarul e ca ar mai trebui indexate si spagile macar cu rata inflatiei...
Noroc ca nu exista si nu va exista niciodata Codul Coruptiei Functionarului Public! Astfel ca nu vor exista niciodata amenzi ultrausturatoare pentru coruptie si banii vor ramane la infractorii favorizati in liniste si consens, la adapostul unor eventuale pedepse cu suspendare. Iar fenomenul coruptiei va putea prospera netulburat.
Hyundai IONIQ 9 Captured in the Wil
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu