A aparut stirea ca Poarta Sarutului s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata cu jet de apa sub presiune (sursa http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15879626-poarta-sarutului-lui-brancusi-devenit-galbena-dupa-fost-spalata-jet-apa-acuza-proiectantul-lucrarilor-restaurare-dorin-danila.htm).
Aceasta stire mi se pare un alt moft destinat manipularii si umplerii spatiilor media, golite sistematic de temele corecte dar odioase si sinistre, care nu convin puterii:
- saracia crancena din Romania;
- milioane de romani nu au loc de munca;
- subsalarizarea muncii din Romania;
- coruptia generalizata.
Am pierdut o gramada de timp cautand poze cu Poarta Sarutului ingalbenita. In zadar, am gasit numai poze cu rezolutie execrabila si culori incerte. Poate si pentru ca, in mod normal, culoarea fierului ruginit este rosie si nu galbena. Dar in media, daca a scris unul de galben, probabil ca toti s-au luat dupa el.
Dat fiind ca romanii par sa fie o natie debusolata pana la daltonism, ofer legaturi pe internet pentru imagini cu fier ruginit (chestie pe care in mod normal nu ar trebui s-o fac), cu recomandarea de a se compara culoarea ruginei cu culoarea bananelor coapte:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk41Edzi_RPuNSc8hb91W-1I9uGU0rS2lp3xQKDAeEv7_QZ7Qrk9tDNxMN33aPDY2uRzj8ZjlpVznFV2lu9PG0TMt9Ag0wnWWxTbcnztDgob7m1V_u3OdUaL5SBlZ2gZLqrSwEz8pC0Og/s1600/ruginit.jpg
http://constantingheorghe.blogspot.ro/2013/09/pledoarie-pentru-capitalul-romanesc.html
http://www.cartula.ro/forum/topic/910-fier-vechi/
Destul de ciudat este faptul ca Poarta Sarutului nu s-a inrosit in urma ploilor si umezelii naturale, dar probabil ca ploile care cad in Targu Jiu au intotdeauna o presiune mai mica, sa zicem, de 500 de bari, deci nu pericliteaza monumentul.
Odata lamurit acest aspect, aflam de pe sursa http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15879626-poarta-sarutului-lui-brancusi-devenit-galbena-dupa-fost-spalata-jet-apa-acuza-proiectantul-lucrarilor-restaurare-dorin-danila.htm ca:
"Institutului National al Patrimoniului (INP) a alocat 370.000 de lei pentru restaurarea si conservarea operei care face parte din Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor', iar receptia tehnica a lucrarilor urma sa aiba loc joi, dar a fost amanata din cauza neintelegerilor intre comisia tehnica si proiectant."
Pentru cine cunoaste marimea operelor care alcatuiesc Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor', cred ca mai ieftin era sa se construiasca de la zero totul. Nu prea inteleg pe ce restaurare si conservare s-au dus atatia bani, dar daca nu am vazut devizul sau antecalculatia, nu am de unde sa stiu ce suprafata totala de monumente a fost restaurata si conservata. De fapt, mai bine ar fi sa explice INP-ul ce inseamna restaurare si conservare. Mai ales despre conservare, sunt curios sa stiu daca s-a folosit formolul sau saramura...
Pe sursele citate se declara ca s-a lucrat ilegal, ca nu exista avize, ca e caz penal, dar "oamenii legii" nu se grabesc sa penalizeze pe nimeni si, ca de obicei in statul mafiot totalitar, nu exista nume si prenume de persoane fizice responsabile.
Prin primavara acestui an (2013) statul roman reprezentat de Victor Ponta se trezise fan al lui Brancusi si arunca cu bani publici pe avocati care sa incerce sa rezolve repatrierea osemintelor lui Brancusi (sursa: http://lmar2010.blogspot.ro/2013/05/repatrierea-osemintelor-lui-brancusi-si.html). Am aratat atunci ce a insemnat statul roman pentru Brancusi de-a lungul timpului: un balast inutil de care sculptorul a scapat fara regrete cat era inca tinar.
Conform sursei http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ponta-face-comisie-care-sa-verifice-de-ce-s-a-ingalbenit-poarta-sarutului-1264702, Victor Ponta, aflat in "vizita de lucru" la Targu Jiu cu ocazia anivarsarii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental 'Calea Eroilor', vrea sa infiinteze o comisie de specialisti de pretutuindeni care sa se dea cu parerea despre rugina, vinovatie si... autorizatie?!
"O sa facem o comisie, o plateste Guvernul, facuta din profesori din Romania, din Franta, gasim niste specialisti. O sa vina si o sa vada. Daca e cineva care a gresit, ca a facut fara autorizatie sau nu a facut bine, sigur ca il tragem la raspundere, daca nu a gresit nimeni, hai sa nu mai facem scandal"
Pana acum credeam ca autorizatiile sunt de competenta autoritatilor romane, dar iata ca Primul Sinistru ne atrage atentia ca autoritatile romane sunt incompetente (de parca nu stiam asta deja!) si ca e nevoie de dom' profesor din Franta ca sa se rezolve problemele cu avizele.
Firesc, din moment ce Directorul Centrului 'Constantin Brancusi', Adina Andritoiu, a declarat ca "Noi doar am gestionat o problema administrativa"!?! (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15879626-poarta-sarutului-lui-brancusi-devenit-galbena-dupa-fost-spalata-jet-apa-acuza-proiectantul-lucrarilor-restaurare-dorin-danila.htm)
Aceasta declaratie, corelata cu cea a lui Ponta, ma face sa inteleg in mod oarecum retoric ca in general in Romania sa ajungi director (de exemplu la Centrul 'Constantin Brancusi') este echivalentul unui adjunct de baiat de mingi. Pai cum s-a gestionat problema administrativa daca Ponta vrea comisie ca sa afle de la straini daca s-a lucrat sau nu cu autorizatie? Nu plateste statul bani publici de doua ori pentru aceeasi (i)responsabilitate? Adica mai intai statul plateste niste inutili sa... nu faca nimic, apoi statul plateste alti inutili sa vada daca nu s-a facut nimic bine sau prost!?!
Ponta sustine ca nici justitia nu a fost mai breaza cu respectul fata de operele lui Brancusi, din moment ce acelasi Prim Sinistru declara ca (sursa: http://www.mediafax.ro/cultura-media/ponta-nu-stiu-daca-judecatorii-care-au-retrocedat-operele-lui-brancusi-s-au-gandit-cat-rau-fac-romaniei-11565935):
"Toate operele lui Constantin Brâncuşi, cu excepţia celor care compun ansamblul sculptural, au fost retrocedate şi transportate în străinătate, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că nu ştie dacă judecătorii care au decis retrocedarea acestor opere "s-au gândit cât de mult rău fac României"."
In mod normal instantele de judecata din Romania ar trebui sa respecte legea, iar Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008 (sursa: http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_protejarea_patrimoniu_cultural_national_mobil_182_2000.php) spune ca:
"Art. 37
(2) Exportul temporar sau definitiv al bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate se efectueaza numai pe baza certificatului de export.
(3) Certificatul de export va fi emis de serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, in conditiile prezentei legi.
(5) Scoaterea din tara, pe orice cale, a bunurilor culturale mobile pentru care nu s-a obtinut certificatul de export temporar sau definitiv, eliberat in conditiile legii, constituie operatiune de export ilegal."
"Art. 39
(1) Bunurile culturale mobile clasate in fond, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, pot fi exportate definitiv, numai in cadrul unui schimb de bunuri culturale, cu valoare si semnificatie comparabile, care pot constitui unicate sau raritati pentru patrimoniul muzeal din Romania.
(2) Schimbul prevazut la alin. (1) este aprobat prin ordin al ministrului culturii si cultelor, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.
(3) Bunul cultural obtinut prin schimbul prevazut la alin. (1) urmeaza regimul juridic al bunului dat in schimb."
Rezulta ca operele lui Brancusi, retrocedate sau nu, nu puteau fi exportate fara certificat de la Ministerului Culturii si Cultelor, asa ca, Ponto, las-o balta cu justitia. Citeste legea mai intai, "dottore"!
Dar, din moment ce mascaricii politico-economici din Romania ii batjocoresc a n-a oara pe Brancusi si opera sa (de poporul roman si de banii publici nici nu mai zic), consider inca o data ca e foarte bine ca Brancusi sa ramana acolo unde este, la Cimitirul Montparnasse din Paris, adica intr-un cimitir celebru din Orasul Luminilor.
Hyundai IONIQ 9 Captured in the Wil
Acum 4 ore
Am mai gasit un articol pe tema respectului statului roman fata de opera lui Brancusi. In 1953 s-a incercat demolarea Coloanei Infinitului, conform sursei:
RăspundețiȘtergerehttp://adevarul.ro/entertainment/celebritati/omul-incercat-darame-coloana-infinitului-1_50acdba77c42d5a6638aafe7/index.html
"Acum [in 2009] e un pensionar în vârstă de 81 de ani, dar în 1953 avea doar 24 de ani şi era entuziasmat de idealurile comuniste. În primăvară, prim-secretarul Constantin Babalîc i-a dat ordin să demoleze Coloana Infinitului.
„Am căutat un tractor şi am ales un IAR, primele tractoare ale noastre scoase, pentru că avea colţi şi se înfigea mai bine în pământ, şi am plecat cu secretarul organizaţiei de tineret din şcoală, un băiat Milotin, care era şi tractorist", povesteşte el.
Când au ajuns în Parcul Central din Târgu-Jiu, Lolescu şi Milotin au legat lanţul tractorului de primul modul al Coloanei. „Am tras, dar lanţurile s-au rupt. Nu s-a putut face nimic, pentru că era bine înfiptă în pământ", spune Tănasie Lolescu."